Čehok o Poljani: Smeće se i dalje iskrcava, ljudi nas zovu! Tko je sada Bosilju kriv za to?

MGA | 8.11.2021. u 10:40h | Objavljeno u Aktualno

Vođa varaždinske gradske oporbe i bivši gradonačelnik Ivan Čehok sazvao je jutros konferenciju za medije osvrčući se, kako kaže, na "nezakonitosti, muljanja, stranačko kadroviranje i uhljebljivanje u Gradu Varaždinu".

Kaže da mu se konstantno javljaju građani i djelatnici pojedinih gradskih tvrtki i institucija, od Čistoće, Parkova i Varkoma do Kazališta, Gradskih bazena, Dječjeg vrtića pa i gradske uprave zbog postupaka aktualne gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom SDP-a Nevenom Bosiljem.

Najviše je poteškoća još uvijek oko zbrinjavanja otpada i gradske komunalne tvrtke Čistoća. Čehok kaže da Varaždinci plaćaju najveću ekonomsku rentu u Hrvatskoj u iznosu od 200 kuna po toni, a da je zakonski maksimum 20 % od cijene, što bi onda trebalo biti 80 kuna. Zašto je to tako, Čehok je pitao gradonačelnika Bosilja na aktualnom satu Gradskog vijeća, a on mu je odgovorio da Varaždinci to ne plaćaju, nego da je sve dio cijene.

- Međutim, računi ne lažu - rekao je Čehok dajući novinarima račun Varkoma iz 2018. godine, kad je on bio na vlasti u Varaždinu, i kad je Varkom obavljao taj posao, te račun tvrtke Komunalac Davor na čijem je računu u lipnju ove godine izražena i stavka naknade JLS-u na čijem se području nalazi odlagalište, s cijenom od 200 kuna po toni.

- Riječ je ili o poreznom prekršaju ili o kriminalu. I sami su radnici podnijeli prijavu i traže da se to raščisti - kaže Čehok dodajući da nisu dobili niti odgovor na pitanje gdje je dozvola za deponij Baćanska u općini Davor.

- I da imaju dozvolu, ta deponija ima mjesta za 2.500 tona, a ne 5.000 - kaže Čehok, napomenuvši da ga također konstantno nazivaju stanovnici Poljane Biškupečke žaleći se na to da kamioni konstantno dovoze novi otpad u Poljanu.

- Ranije smo za sve krivi bili Skroza, Avar i ja, a tko im je sada kriv? Bosilj se ljetos hvalio kako su riješili probleme, a sada se smeće ponovno tamo gomila. Sve je puno otpada i stalno se iskrcava. Treba reći da će tamo uvijek biti određeni višak otpada, dok se čeka da se odveze, ali to treba konstantno odvoziti - ističe Čehok dodajući da se u Čistoći namjerava otvoriti pozicija zamjenika direktora kako bi na to mjesto došao SDP-ov kadar Saša Avirović, s obzirom da je direktorska pozicija pripala Zoranu Svetecu.

- Čistoća je nelikvidna, a sad se još zapošljava i zamjenik direktora. Čistoća je u sve većim problemima i osobno mislim da je tu na djelu scenarij rušenja tvrtke. Neke su općine već otišle od Čistoće i odmah 20% digle cijenu - napominje Čehok.

Zlatan Avar nadovezao se na temu otpada kazavši da Sanacijsko odlagalište Piškornica ima porezni dug prema državi pa da se zato nije niti mogla javiti na natječaj Čistoće. U Piškornici je za 2022. osigurano prostora za određeni dio varaždinskog otpada, ali će se za ostali dio morati pronaći neko drugo rješenje.

- U Varkomu se sada događa nešto čega nije bilo ni u socijalizmu. Sada će direktora birati izravno Bosilj - kaže Čehok napominjući da su u upravno vijeće Gradskih bazena imenovani SDP-ovci iz Petrijanca i Čakovca, dakle "građani koji ne žive u Varaždinu, koji ovdje ne plaćaju porez ni prirez, pa im je jedini motiv naknada u vijeću".

- U Gradu stvaraju nezakoniti paravan s nekakvom participacijom građana, premda je nužno staviti proračun na javno savjetovanje, a započete projekte ignoriraju. Imaju gotov projekt rekonstrukcije nekoliko ulica u Hršćici i projekte oborinske odvodnje u ostalim naseljima, ali nisu maknuli prstom oko infrastrukture, a moglo se iskoristiti lijepo vrijeme za radove - zaključuje Čehok.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci