Čehok nakon sastanka s Pripuzom: Istup Patafte bio je potpuno promašen, vritnul je v kmicu

| 15.7.2017. u 11:37h | Objavljeno u Aktualno

Radi pronalaženja rješenja za varaždinski balirani otpad, održan je u petak radni sastanak u Gradskoj je vijećnici gdje su bili Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina sa suradnicima i odvjetnicima društva Kallay&partneri,  te Petar Pripuz, predstavnik zajednice ponuditelja CE-ZA-R sa svojim pravnim timom.

-Sastanak je protekao u konstruktivnom, mirnom i radnom ozračju u pokušaju da se nađe rješenje za sudski spor vezan uz dodjelu koncesije za balirani otpad. Obje strane izrazile su želju i nadanje da se u istom tonu pregovori nastave kako bi se što prije pronašlo mirno rješenje spora, izvjesili su iz Grada Varaždina, naglašavajući da skupa s CE-ZA-R-om nastoje za istim stolom i  u mirnom tonu pronaći rješenje spora.

Do sastanka je došlo na poziv varaždinskoga gradonačelnika, budući da je do 1. srpnja istekao zastoj u postupku u kojem zajednica ponuditelja na čelu sa CE-ZA-R-om traži od  Grada Varaždina gotovo 100 milijuna kuna na ime štete što joj nije podijeljen posao zbrinjavanja baza, sukladno dodijeljenoj koncesiji koja je važeća.

-Međusobno smo se upoznali s početnim pozicijama za mirno rješenje spora za što smo obostrano izrazili spremnost.  Nadamo se da će do toga doći i prije prvog ročišta, dakle u tom slučaju to ne bi bila ni izvansudska nagodba, rekao nam je Čehok, naglašavajući da mirno rješenje ide više u korist Grada Varaždina.

Napominje da će se rješenje naći pred Gradskim vijećem.

-To uopće nije sporno. O svemu će odlučivati vijećnici koji će sa svime biti upoznati, kao i građani te stranke. Tu nema niti će biti nikakvih tajni, naglašava Čehok, koji drži da u ovoj fazi nema potrebe za posebno povjerenstvo jer je jasno tko je odgovoran za pronalazak rješenja.

U narednim razgovorima, kako ukazuje, trebat će uskladiti rješenja za nastalu situaciju za koju bi se konačno rješenje moglo naći ujesen.

-Naša je početna pozicija da se zbrinjavanje mora napraviti na zakoniti način i da bude što povoljnije za građane, odnosno da se izbjegne tužba, tj da postane bespredmetna, napominje gradonačelnik.

U cilju rješavanja odloženog otpada, osim sa CE-ZA-R-om, novoizabrani predstavnici Grada Varaždina već su dva puta razgovarali i s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode.

-Ovog tjedna ćemo posjetiti i Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša radi dogovora oko sufinanciranja. Dakle,  očigledno je da ne spavamo niti ne šutimo, kako nam se predbacuje.  Nisam reagirao na istup jednog vijećnika jer je njegov istup o bio potpuno promašen, vritnul je v kmicu, pogotovo kad je prozivao za diletantizam. Naime, nikome ništa nismo naredili, već smo samo zatražili očitovanje tko je točno posjednik bala, koliko ih ima i koje su pod koncesijom, koliko ima  novaca i sl.  Za razliku od prethodnika, mi radimo konstantno i u miru, bez trzavica, nastojeći izbjeći sporove jer se radi o preozbiljnoj temi oko koje se ne bi smjele samo tako dizati tenzije, zaključuje Čehok, napominjući da je pogrešno protumačena njegova izjava o početku odvoza bala 1. srpnja,  već se radi o tome da se za to priprema dokumentacija, i to za dio bala koji nije pod koncesijom.