Čehok najavio edukacije o otpadu, ali i subvencije te trgovinu s reciklabilnom ambalažom Foto: Krešimir Đurić

Čehok najavio edukacije o otpadu, ali i subvencije te trgovinu s reciklabilnom ambalažom

| 23.10.2018. u 14:26h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

"PRavilnim primjerOM učimo zaštititi okOliš - PROMO" naziv je projekta kojim će Grad Varaždin, zajedno s partnerima na projektu - gradovima Vodice i Varaždinske Toplice te općinama Vidovec, Veliki i Mali Bukovec i Sveti Đurđ - u narednih 20 mjeseci različitim izobrazno-informativnim aktivnostima educirati građane o održivom gospodarenju otpadom, kako bi se smanjile količine otpada koje se odlažu na odlagališta.

Istaknuto je na uvodnoj konferenciji projekta održanoj danas u Gradskoj vijećnici, na kojoj su uz gradonačelnika Ivana Čehoka, o projektu govorili i Miljenko Ernoić, ravnatelj Agencije Sjever DAN te Davor Skroza, direktor Čistoće.

- Kad smo 2002. godine uvodili početno razvrstavanje, također smo morali educirati građane, a i prije 1. srpnja ove godine održavali smo stalne razgovore s upraviteljima zgrada i predstavnicima stanara. Cilj ovog projekta nije samo informiranje građana, već i osvješćivanje građana o tome zašto i na koji način je potrebno štititi okoliš. S primjenom Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i novim cijenama vidljivo je da većina pitanja građana proistječe iz nedovoljne informiranosti. Nažalost, to rade i neke političke stranke koje građanima jednostavno ne žele reći pravu istinu o tome kako je i zašto došlo do uvođenja novog sustava. Očito još uvijek nismo shvatili da uvođenje novog sustava koji je donio nove cijene nije osmislila Čistoća ili gradska vlast, nego je posljedica zakona koji je donesen još 2013. godine. SDP se danas buni i govori da smo mi to uveli, a oni su ti koji su 2013. donijeli taj zakon. Nažalost, četiri godine smo čekali Uredbu Vlade RH. Temeljno načelo tog zakona je "onečišćivač plaća", a to znači da nastanak i korištenje otpada plaćaju građani. To se, dakle, mora, a možda se građane i ranije moglo navikavati na nova pravila da su pravilnici doneseni ranije, tada bi to bilo lakše - rekao je Čehok.

otpad_varazdin_-_projekt_promo_5_-_cehok.JPG

Dodao je da će se radionicama, edukativnim letcima i navikavanjem građana na primjenu Uredbe i zakona, objasniti temeljni smisao europske direktive i nacionalnog zakonodavstva, a to je da se što je više moguće smanji nastajanje otpada.

- To uključuje brojne aktivnosti, od toga da djecu u vrtićima učite kao odvajati otpad, a vjerojatno ćemo otvoriti i trgovinu u kojoj će se sva roba prodavati u ambalaži neškodljivoj za okoliš. Ovo je dobar projekt koji je usmjeren na sprečavanje nastanka otpada, zato bismo i voljeli da kroz iduću godinu otvorimo tu trgovinu u kojoj biste mogli doći po šećer ili brašno bez PVC vrećica ili sapun bez plastike - istaknuo je Čehok.

Osvrnuo se i brojne pritužne građana nakon uvođenja novih pravila odvajanja i odvoza otpada.

- Sada se često čuju primjedbe da građani moraju razvrstavati otpad Čistoći, no ne razvrstavamo mi Čistoći ili Gradu, nego sebi, jer svi zajedno moramo smanjiti količinu otpada koji odlažemo i zato moramo razvrstavati. Penale koje će Hrvatska plaćati neće plaćati ni Čistoća ni gradska vlast, nego građani, i zato želimo da ti penali budu što manji, odnosno da ih uopće nema - rekao je gradonačelnik.

Komentirao je i pritužbe stanara u zgradama kojima su računi za rujan višestruko veći.

- Najčešće se zapravo čuju primjedbe na veliko povećanje računa samačkim domaćinstvima, a cijena je povećana zato što novi zakon ni uredba ne prepoznaju broj članova domaćinstva, nego volumen spremnika i broj odvoza. Dakle, ni to nije smislila Čistoća ili Grad. No, tamo gdje se svi stanari u zgradi dogovore, mi možemo uvesti plaćanje po udjelu broja stanara - napomenuo je Čehok i najavio mjere kojima će Grad pokušati ublažiti udar na novčanike.

- Svjesni smo činjenice da su novi računi veliki teret osobito za umirovljenike samce, i donijeli smo odluku da ćemo s 1. siječnja sljedeće godine umirovljenicima samcima subvencionirati cijenu odvoza otpada, tako da ublažimo socijalni udar koji je nastao radi provedbe zakona. No, subvencionirat će se samo u zgradama u kojima se nisu dogovorili da plaćaju po članu domaćinstva, a u zgradama u kojima se se dogovorili bit će im lakše to izdržati - naglasio je Čehok i dodao da će se točan iznos s kojim će subvencionirati znati nakon što se utvrdi točan broj takvih domaćinstava.

- Naime, mi znamo broj samačkih domaćinstava, oko 4.500, ali ne znamo broj umirovljenika koji nisu ušli u model plaćanja po članu domaćinstva - rekao je.

Naveo je da je jedino rješenje da se kontejneri za miješani komunalni otpad iz zgrada odvoze svaka dva-tri mjeseca, jer manji broj odvoza znači i manje račune.

- To je temeljni postulat. Ako bacate neselektirani miješani komunalni otpad, cijena je veća. U Varaždinu već sad ima zgrada iz koji je otpad odvozi jednom u dva mjeseca, i njima će cijena biti manja. Socijalno smo osjetljivi i svjesni smo da je to najviše udarilo umirovljenike samce, no to mi ne možemo ispraviti, za to bi trebalo mijenjati zakon, ali ćemo im zato ublažiti subvencijama - istaknuo je gradonačelnik.

Ujedno je najavio da bi, nakon šest mjeseci probnoga rada, mogli smanjiti broj odvoza papira, što će također smanjiti cijenu.

- Dosad smo već smanjili količinu otpada za 35 posto, a sa socijalnim mjerama kao što su uvođenje kante za pelene i subvencijama za umirovljenike samce, ublažavamo i taj socijalni udar. Očekujemo i šest milijuna kuna koje smo dobili za kante, a u razgovoru s ministrom istaknuti smo i kao grad koji ima sve spremno za sortirnicu, samo čekamo da se raspiše natječaj. To će biti novih 30 milijuna kuna koje će Grad dobiti iz Fonda - zaključio je Čehok.

Ravnatelj Agencije Sjever DAN Miljenko Ernoić napomenuo je da je Hrvatska do 2030. dužna smanjiti odlaganje otpada, kao i sve ostale europske države.

- Dosad smo bili naviknuti na jedan način rada, a sada to moramo promijeniti, iako je Varaždin na tom području nešto napredniji s obzirom na to da smo već 2002. godine počeli s djelomičnim razdvjanjem otpada. Ovaj projekt namijenjen je svim dobnim skupinama, od djece predškolske dobi do starijih osoba, različitim skupinama u društvu, prilagođen je i osobama s invaliditetom, jer projektom mora biti obuhvaćeno 97 posto stanovništva na prostoru na kojem se provodi, a to je grad Varaždin i još šest jedinica lokalne samouprave. Budući da je u projekt uključen i Grad Vodice, dobit će i dodatnu vrijednost jer ćemo se posvetiti i informiranju turista - istaknuo je Ernoić.

otpad_varazdin_-_projekt_promo_4_-_ernoic.JPG

Pojasnio je da će se projekt provoditi kroz radionice, edukativne letke, natjecanja, video-spotove, radijske emisije, novinske članke, stalnom edukacijom i povremenim akcijama, a trajat će od listopada ove godine do proljeća 2020. godine. Bit će tiskano 128.000 letaka, 28.000 brošura i vodiča, 5.000 bojanki za pripadnike ciljanih skupina, organizirat će se 15 javnih tribina, različita natjecanja...

- Planirano je utrošiti 1,2 milijuna kuna, od čega 85 posto financira Europska unija, a 15 posto Grad Varaždin sa svojim partnerima, no Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova podnijet ćemo i zahtjev za povrat 60 posto udjela Grada - rekao je Ernoić.

- S ovim projektom građani više neće imati razloga da kažu kako ne znaju ili ne žele odvajati otpad, sve će im biti razjašnjeno i otpad će morati razdvajati na svom kućnom pragu. Onima koji već razvrstavaju ovo neće biti nikakva novost, dok će se oni koji to izbjegavaju, a moram reći da ima i takvih, morati ozbiljnije posvetiti razvrstavanju i shvatiti cilj i svrhu svega toga - naglasio je direktor Čistoće Davor Skroza.

otpad_varazdin_-_projekt_promo_3_-_skroza.JPG