Čehok: Izbori nisu nužni - Bosilj se može vratiti na stari ugovor i popraviti proračun Foto: Martin Novosel

Čehok: Izbori nisu nužni - Bosilj se može vratiti na stari ugovor i popraviti proračun

| 27.11.2022. u 11:08h | Objavljeno u Aktualno

-Nisam se nikad uplitao u interne stvari stranaka niti pak neformalnih političkih skupina, oni sami određuju svoje djelovanje, gospođa Petrić je izvorno izabrana, ima svoje mandatno pravo, kao i gospodin Runac, veli nam gradski vijećnik i čelnik nezavisne liste Ivan Čehok, kojeg smo pitali kako ocjenjuje stav varaždinskog HDZ-a o prijedlogu gradskog proračuna, odnosno je li ga iznenadilo to što će svi HDZ-ovi vijećnici glasovati protiv njega ili nije jer je, kako se tvrdi, tražio od varaždinskog župana da pritisne gradski HDZ u zamjenu za podršku županijskom proračun.

Nije li prijedlog proračuna, također smo ga pitali, zapravo pao već kad je mandat aktivirala Ana Petrić, odnosno što očekuje od vijećnika platforme Budimo grad. 

- Našu izmijenjenu integralnu nagodbu - u kojoj je cijena bila 1.030 kuna, uvećano za 1,2% kamate na deset godina, s time da bi Čistoća ili Varkom bili ugovorna strana, dakl,e vratio bi se PDV - HDZ u ožujku 2021. nije podržao, bio je suzdržan, dok je Budimo grad u to vrijeme ocrnjivao i pogrdama obasipao sve vijećnike, koji će prihvatiti tu cijenu. Dakle, ako su tada bili suzdržani, odnosno pribijali na stup srama sve koji bi prihvatili takvu cijenu, kako će sada prihvatiti 1.820 kuna plus PDV plus 4,5% kamata? To ne da bi bio okret, nego politički saltomortale. Ne možete 2021. tvrditi da je cijena od 1.030 kuna previsoka i da je zaduženje uz 1,2% neprihvatljivo, a onda 2022. sve to pogaziti i složiti se s dvostruko većim izdacima, ukazuje Čehok.

No, kako ukazujemo, kod njegove nagodbe, odnosno Ugovora o interventnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada iz 2008. cijena nije bila toliko sporna, koliko izravna dodjela posla, pogotovo za novonastali otpad, što se čuje i danas na Trgovačkom sudu, koji će uskoro donijeti presudu o tome je li ništetan ili nije pa ne bi li bilo previše riskantno postupati po tom ugovoru dok se ne zna ishod postupka, odnosno nije li u pravom smislu bolje postupati po zadnjem natječaju, koji je gradonačelnik Bosilj raspisao sukladno hodogramu nadležnog ministarstva i njegovom dogovoru u FZOEU.  

- Nakon 12 godina povlačenja po blatu, mi smo pravomoćno oslobođeni za interventni ugovor. Taj ugovor je još na snazi, niti ste vi niti sam ja pozvan da ne poštujem ugovore ako su na snazi. Prema tome, neka se Bosilj izvoli vratiti na taj ugovor, na tu cijenu, na te kondicije i mi ćemo prihvatiti način zbrinjavanja, tada ne bi bilo ni potrebe za ovom panikom oko novih izbora. Zašto bismo plaćali 1820 kuna, ako imamo još uvijek važeći ugovor na 1030 kuna. Koliko vidim, kolege iz Budimo grad ili dijela platforme spominju i onu koncesiju.

Uostalom, ne postoji Bosiljev model zbrinjavanja bala! To je notorna laž. Ovo što Bosilj predlaže je u tehnološkom, ekološkom, kakvom god hoćete pogledu isti prijedlog kao moj 2008., ali isti do zadnjeg retka. Samo što je njegov prijedlog, kako kaže Patafta, 300% skuplji i s tom razlikom što sam ja imao ugovor s Fondom, on ga nema! Nije samo sporna cijena, premda je ona astronomski visoka, sporan je cijeli postupak predlaganja: pa mi smo tek danas dobili odluku o zaduživanju, nijedan vijećnik nema pojma kako se došlo do 4,5% kamata, ne znamo ništa o tome što će biti sa tužbama, što će biti sa postojeća dva ugovora, da ne spominjemo primjerice da Bosilj sada traži od vijećnika da blagoslove njegove sumnjive i šlampavo pripremljene prodaje javnoga dobra itd. Budimo grad se, primjerice, oštro protivio svakom aktu koji nije na vrijeme i s dovoljno obrazloženja poslan u javnost, ja vas pitam što javnost zna o postupku javne nabave za bale, što zna o zaduživanju, jesu li građani iza kućanske rampe uopće znali da se prodaje javno dobro bez natječaja? Mi smo bili na zboru građana na kojem su građani blijedo gledali kad su čuli od kolega iz platforme da se zemljište na kojem je trebao biti park prodalo. Hoće li Obadić sada zaboraviti da je tražio komunikaciju i transparentnost? Ipak mislim da neće, veli Čehok.

Ukazujemo da HDZ veli da će biti protiv proračuna jer nema kapitalnih projekata u Varaždinu, a zar zbrinjavanje bala nije kapitalna stvar, pogotovo što je rađena prema hodogramu HDZ ministarstva, dok je trošak zbrinjavanja bala 2008. i ove godine otprilike isti, ako se nuđeni iznosi pretvore u dolare, dok njegovu nagodbu nikada nitko iz T&H Investa nije potpisao.

-   Bosilj cijelo vrijeme iznosi neistine, na žalost, u naručenim intervjuima ga o tome ne želite pitati. Prvo, on nema nikakvu službenu odluku Fonda, drugo, on je obmanuo i Fond, što ću ja dokazati, treće, Bosilj uz više od 200 milijuna za bale ima još i trošak tužbi i sudskih procesa. Bosilj obmanjuje vijećnike: Fond može odobriti sufinanciranje tek nakon što se potpiše ugovor za sanaciju, a da bi potpisao ugovor mora imati osigurana sva sredstva, dakle Bosilj će se morati zadužiti za sav iznos. Za nesposobnu vlast sve je kapitalno, čak i besplatni ulošci. Bosilj je pobijedio na izborima zato što je obećavao jeftinije cijene odvoza smeća, cijene su povećane 40% i najveće su u Hrvatskoj. Obećao je da će smanjiti cijenu za bale i da će doći do povoljnije nagodbe, međutim, em je nagodba puno skuplja em su cijene za bale kako kaže Patafta 300% veće. Vaša primjedba je potpuno promašena jer cijena od 1030 kuna nije iz 2008. nego iz srpnja 2021., kada je Bosilj odlučio raskinuti nagodbu. Ja sam već tada upozoravao da nikad više neće imati tako povoljnu cijenu. Uostalom, valuta je bila vezana uz euro, ne uz dolar, i nema znatnije razlike između 2009. i 2022. Pogledajte samo trošak kamata. Mi smo htjeli dići obveznice na 110 milijuna kuna za sve, Bosilj je to nazvao prijevarom i zaduživanjem unuka. Ako je to bilo zaduživanje, onda je dizanje kredita na 120 milijuna s kamatama od 4,5% dužničko ropstvo i korak prema bankrotu. Bosiljeva infantilna prozivanja da nagodba nije bila dobra su smiješna, imamo sve mailove iz kojih je vidljivo da je nagodba bila usuglašena, nisam je potpisao jer su izbori raspisani i smatrao sam da je korektno da se ne potpisuje u interregnumu, objašnjava Čehok.

Za njega je sporan i zadnji natječaj za bale, a ponuđena cijena pogotovo.

-Pogledajte samo način na koji je raspisan natječaj za bale, to nikako ne može biti javna nabava za radove nego isključivo za uslugu. Slične povrede zakona o javnoj nabavi je Bosilj napravio na izgradnji sortirnice, to je čisti kriminal.  Reći ću iskreno: da je Bosilj dobio makar i nešto višu cijenu od naše nagodbe, dakle 1100 kuna, mi bismo to podržali. Ova cijena je potpuno neprihvatljiva, Grad to ne može izdržati.

Objašnjava i zašto vijećnici njegove liste još neće dići ruku za prijedlog gradskog proračuna.

-  Mi smo prije svakoga donošenja proračuna sazvali međustranačko vijeće i svim vijećnicima podastrli osnovne podatke i brojke, uz obrazloženja. Bosilj nas nije pozvao i tvrdi da nas neće ni zvati. Župan Stričak je već prije mjesec dana pozvao sve klubove, pa i nas. Dali smo svoje ideje, prihvatio ih je gotovo sve, vidjet ćete što predlažemo i shvatiti da naša potpora otprije mjesec dana nije imala ništa s ovime. Ni građani, pa ni HDZ ili Budimo grad od Bosiljevih ispraznih obećanja nemaju ništa i u tome smislu ovaj je proračun samo još daljnje napuhavanje bez pokrića. Prisjetite se Bosiljevih najavljenih projekata: gospodarstvo će procvasti, cijene će biti jeftinije, gradske tvrtke povoljniji servis građana, imat će desetke i desetke EU projekata, na aerodromu će slijetati Ryanair, umirovljenici će dobiti odmaralište, sve zgrade imat će liftove, vrtiće obnoviti iznutra, građani će imati besplatne optičke priključke itd. itd. Trebam li bilo što govoriti? Osim uhljebljivanja sa stranačkim iskaznicama SDP-a i Reformista, u ovome gradu nema ničega novog, ocjenjuje Čehok.

Jesu li sad izbori u Varaždinu neminovnost, pitamo ga te ukazujemo da Habijan ocjenjuje kako je „politički mrtvac“, a dok je dijelu HDZ očigledno neprihvatljiv,  dijelu, županijskom, itekako je prihvatljivi pa postoje li dva Čehoka ili zapravo dva HDZ-a? 

-  Ponovno se stvara opsjenarska atmosfera, pritisak ultimativnih odluka, jer nedonošenje proračuna sada ne povlači za sobom odmah i izbore, do toga je dug put. Uostalom, svi znamo da Bosilj, osobito kad se malo opusti, najavljuje da će se povući nakon dvije godine i prepustiti grad Markoviću. Prema tome, izbori mogu biti i u svibnju. Ne znam tko se plaši izbora osim, naravno, Reformista, koji će nestati iz grada, odnosno Novak i Obadić, koji će biti odgovorni za to što su se prodali Bosilju i rastočili platformu. Ali, ponavljam, Bosilj se može vratiti na stari ugovor po staroj cijeni. Kao i popraviti proračun, zaključuje Čehok.

Na kraju, ukazujemo da Grad Varaždin ima od lani vidljive sve isplate – smatra li to dobrim, potrebnim i kapitalnim projektom ili ne. 

-  Nemojte me nasmijavati, pa Bosilj, Marković i gđa Grđan nisu mogli 12 mjeseci pronaći uplatnicu jednoga jedinog poljoprivrednog proizvođača, o kakvim mi otvorenim računima govorimo?! Uvjeravali su nas da treba obustaviti natječaj jer su poljoprivrednici platili zakup, pokazivali su potpuno lažne dopise od državnih institucija, nisu poduzeli ništa da to poprave, jednom riječju, nikad manje transparentnosti u gradu. Reći ću vam zadnji primjer: Bosilj predlaže bez ikakvih podatak da se zadužimo za kredit kod Erste banke, dok s druge strane grad reklamira Erste banku na svojim službenim stranicama! I to kao njihovu uslugu oko objedinjenoga plaćanja, servis koji nude i drugi na tržištu. Pa što je grad, reklamna agencija?! Prekršili su sva načela tržišne utakmice, pogoduju, narušavaju ravnopravnost i ne prikriveno nego otvoreno promiču interese jedne financijske institucije. Ili drugi primjer: upravo traje anketiranje naših građana o tome što misle o vlasti, i to grad plaća, pita Čehok.