Čehok i Bunić: Neće se za bale koristiti nikakva naknada za razvoj

| 14.2.2020. u 15:30h | Objavljeno u Aktualno

Prema najavljenom integralnom rješenju sporova Grada Varaždina vezano za dva pravno važeća ugovora o zbrinjavanju bala, otpad bi se iz Brezja sanirao prema Ugovoru iz 2008. godine, čiji je potpisnik Varkom. Stoga bi Varkom trebao upravljati procesom sanacije bala i financirati jedan dio posla (30 milijuna kuna) dok bi Grad Varaždin snosio trošak od 62 milijuna kuna, a četiri općine (Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Petrijanec i Vinica) oko 15 milijuna kuna.

Pritom su SDP-ovci prozvali Varkom i vladajuću koaliciju da će za sanaciju bala "uzeti iz naknade za razvoj" što smatraju protuzakonitim, a gradonačelnik Čehok i direktor Varkoma Bunić kažu da to nije istina.
- Tražit ćemo od Grada i općina da oni financiraju svoj dio, imali smo već razgovore s općinama i jako su pozitivno prošli. Dio troška snosit će Varkom, to još dogovaramo, ali taj dio neće ići iz nikakvih naknada. Sigurno nećemo dozvoliti da se taj proces kontaminira s nekim problemima - odgovorio je Bunić.

Gradonačelnik Čehok na to je dodao da više nema vremena za čekanje i da kreću s riješavanjem bala.
- Bivša je vlast isključila Varkom iz pregovora s resornim Ministarstvom 2012. godine. Dotad se govorilo da će Varkom napraviti sanaciju i odjednom se Varkom izmiče iz cijele priče i Grad preuzima riješavanje problema, a to znači da ne može dobiti povrat PDV-a i da nemate potrebnu infrastrukturu i tehiku za to. SDP spominje naknadu za vode, mi to nismo spominjali i ne treba građanima servirati pod istinu nešto što nije istina - kaže Čehok.