Čehok: Bosilj i SDP, dok troše kao age i begovi, oderat će građane do kosti! Foto: Krešimir Đurić

Čehok: Bosilj i SDP, dok troše kao age i begovi, oderat će građane do kosti!

vv | 28.11.2023. u 12:55h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin ima višak poreznih prihoda od 2,5 milijuna, koje nije potrošio jer se ne radi gotovo ništa, osim što je obnovio dvije ulice te gradsku vijećnicu pa se neće provesti ni polovica komunalnih i gospodarskih projekta, dok istovremeno    građani već sada plaćaju najskuplje usluge u državi, najveće cijene smeća i vrtića, što se sada još povećava.

Ustvrdio je to uoči sjednice Gradskog vijeća Ivan Čehok, čelnik NL Ivana Čehoka i varaždinski gradski vijećnik, naglasivši da s novim poreznim stopama na plaću od 1.500 eura:Grad Varaždin imat će najveću stopu od svih gradova s kojima se može usporediti.

-U Varaždinu se zato uopće neće osjetiti ukidanje prireza!  U Osijeku i Velikoj Gorici to će biti oko 250 kuna mjesečno odnosno preko 33 eura!    U Šibeniku i Karlovcu će plaće rasti oko 200 kuna mjesečno ili 25 i 27 eura, ustvrdio je Čehok,

Tako, kako je dodao, osim što raste komunalna naknada i komunalni doprinos u tri zone, sada rastu i porezni prihodi – jedini na koje do sada gradonačelnik nije mogao utjecati.

-        Porezni prihodi su se od 2017. do sada udvostručili zbog promjene zakona i rasta plaća.       Varaždin prenosi neutrošenih sredstava oko 2,5 milijuna eura, dakle blizu 20 milijuna kuna.      Umjesto da zbog viška ne opterećuje građane, Bosilj još diže sve naknade i poreze premda ni ovo što prihoduje nije potrošio jer se ne radi gotovo ništa. Do sada se Bosilj izmotavao inflacijom, ali je potpuno jasno da je inflacija donijela i ogroman rast poreznih prihoda. Ako se građanima dižu nameti 25%, zašto se nije i studentima diglo stipendije za 25%, rekao je Čehok.

 Premda prihodi rastu, kako je dodao, Grad Varaždin ima nove namete, a upitno je što je ostvareno od obećanog.

 -Ništa zapravo nije ostvareno. Imamo najveće cijene vrtića, a gradi se samo jedan, i to mali, dok Osijek primjerice gradi četiri nova vrtića. Govorilo se o dizalima u zgradama,a  čak se ni u vijećnici nije napravio. Spominjala su se nova parkirališta, a nema nijednog, štoviše još se sada uzimaju. Bilo je govora a umirovljeničkim kućicama za odmor, a nema ni kamp kućice. Najavljivao se Ryanair na aerodromu, a nema ni papirnatih aviončića.  Polupodzemni spremnici, koji su stiglo nakon sumnjivog natječaja, već 8 mjeseci stoje u najlonu na Banfici. Izgradnja novih podzemnih garaža - nije napravljeno ništa. Poticanje gospodarstva - tek sada je natječaj raspisan, u najboljem slučaju na proljeće; a sustav gospodarenja otpadom ne postoji, unatoč tome imamo najviše cijene.  Zbrinjavanje kućnih ljubimaca, ostavljen projekt, sve je upropašteno; izgradnja prometnica -- u godinu dana se ne može sanirati Trenkova -; poboljšanje javnoga prijevoza (nikada gore), obećavalo se i smanjivanje zagađenja, a cijeli grad povremeno nesnosno smrdi, dok se tehnološki park ne širi pa će ići u sv. Iliju nabrajao je Čehok, dodajući da gradski čelnici  trošite kao age i begovi, i to na odvjetnike i tome slično.

Označeno u