Čehok: Da imamo ovlasti kao župan Čačić, odmah bismo išli na brza testiranja

| 20.11.2020. u 11:31h | Objavljeno u Aktualno

- Apsolutno se ne slažemo s onim što predlaže Čačić, rekao je danas varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, dodajući da nije vrijeme za prepucavanja i kako nema šanse da se on osobno ili gradski Stožer civilne zaštite javno prepucavaju s varaždinskim županom oko stvari oko kojih se to ne bi trebali - kao što je način sprječavanje širenja korona virusa i uzroci velikog broja zaraženih u nas - ali takav je trenutak da mora neke stvari jasno reći.

Umjesto dodatnog ograničenja rada pojedinih djelatnosti, za što je Čačić, Čehok je za nove mjere, posebice testiranja.

- Apsolutno sve što Čačić predlaže neće ni na koji način doprinijeti poboljšanju situacije, koja je u nas ozbiljna. Upravo zbog toga još prije pet dana gradski je stožer predložio Nacionalnom stožeru ciljano testiranje po poduzećima jer nisu u nas sada kafići mjesta širenja zaraze, a još manje su to otvoreni prostori. Izvor zaraze su uredi i veliki industrijski pogoni. Ako nećemo ići na ciljano brzo testiranje, kao što ide Zagreb od ponedjeljka ili kao što najavljuju u Međimurju, nećemo postići ništa. Nažalost, ukazao je Čahok.

Grad Varaždin, odnosno gradski Stožer, već su napravili i korak u tom smjeru, ali ne mogu sami.

-Ponudili smo i novac za brza testiranja, ali mi nemamo liječnike. Stoga ih ne možemo ni sami provesti, kao što može Zagreb. Da imamo ovlasti kao Varaždinska županija, odnosno župan, to bih odmah učinili jer vremena su takva, naglasio je Čahok.

Napomenuo je da bi Grad Varaždin odmah izdvojio milijun do dva kuna za testiranje žarišta među svojim stanovništvom.

- Tako bismo točno vidjeli gdje su izvori i tko širi zarazu. Brzo izdvojili zaražene da bi ostali mogli koliko toliko normalno živjeti. To je nužno jer nama se dogodilo da nismo uopće stigli evidentirati one koji su bili u kontaktu s oboljelima i naravno da nam se virus proširio, pojasnio je Čehok, napominjući da kada bi se utvrdila žarišta, moglo bi se ciljano poduzimati mjere.

Pred novinarima je posebno ukazao da događanja na otvorenom, ukoliko se poštuju propisane mjere, ne mogu biti problematična.

- Ukazivati na Advent je toliko smiješno da ne bi trebalo o tome govoriti. Nije mi jasno kako bi problem moglo biti tridesetak djece koje se kližu na 800 kvadrata, ako je nas sada 30 na sto kvadrata. Upravo suprotno, trebamo građene poticati da izlaze na otvoreno, ali uz pridržavanje mjera. A na njih zaboravlja župan, koji u zatvorenom prostoru sjedi bez maske na metar udaljenosti od ostalih sudionika sastanka, umjesto da se sam pridržava mjera zbog kojih proziva i kritizira druge, ukazao je Čehok.

Varaždinski gradonačelnik zahvalio je na svemu što rade ovih dana zdravstveni radnici, koji daju veliki doprinos smanjivanju najtežih posljedica zaraze, ali je i ukazao na probleme u zdravstvu.

- Nažalost, sada je zakinuto jako puno bolesnika koji ne boluju od korone. Ne stigne se s njima raditi. I prije je bilo manje liječnika i sestara, a sada ih je  još i manje, a to je nešto što je izravna odgovornost župana za što ga, nažalost, nitko ništa ne pita. No, jednom će morati odgovarati za sve ovo što danas imamo, upozorio je Čehok.