FOTO Kibernetički napadi, sigurnost i umjetna inteligencija teme konferencije CECIIS 2024 na FOI-ju Foto: Krešimir Đurić

FOTO Kibernetički napadi, sigurnost i umjetna inteligencija teme konferencije CECIIS 2024 na FOI-ju

IHR/Varaždinske vijesti | 18.9.2024. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

"Cyber-Physical and Embedded Systems" tema je ovogodišnje, jubilarne 35. međunarodne znanstvene konferencije posvećene informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2024 (Central European Conference on Information and Intelligent Systems), koja je danas započela na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, a koja je okupila oko 200 stručnjaka, znanstvenika, istraživača te projektnih timova iz cijelog svijeta.

foi15.jpg

- Konferencija CECIIS održava se od 1989. godine, a kroz godine se mijenjala i prilagođavala trendovima u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Svake godine pokušavamo pratiti suvremene trendove, pa tako i ovogodišnja konferencija ima zanimljivu aktualnu temu, a to je Cyber-Physical and Embedded Systems, koja obuhvaća tehnologije koje oblikuju sadašnjost i imaju potencijal transformirati budućnost društva i industrije - rekla je prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica FOI-ja i dodala kako svake godine konferencija okuplja veliki broj znanstvenika i stručnjaka iz cijeloga svijeta te se etablirala u našoj regiji, ali i šire.

- Predavači nam ove godine dolaze iz Švicarske, Finske, Velike Britanije, Južnoafričke Republike, Češke, Poljske, Slovačke, Slovenije i naših susjednih zemalja - ustvrdila je.

foi16.jpg

Prof. dr. sc. Neven Vrček, predsjednik Programskog odbora konferencije, istaknuo je kako je ovogodišnja tema vrlo važna za razvoj gospodarskog sektora današnjice.

- Osim o sustavima koji su važni za suvremenu industriju, na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji raspravljat ćemo i o digitalnoj transformaciji, informacijskoj sigurnosti te umjetnoj inteligenciji - rekao je prof. dr. sc. Vrček.

foi12.jpg

U skopu konferencije, koja traje do 20. rujna, održat će se predavanja istaknutih međunarodnih stručnjaka, a jedan od njih je prof. dr. sc. Srđan Čapkun sa Sveučilišta u Zürichu, predsjednik Centra za sigurnost i privatnost informacija Zürich (ZICS) koji je govorio o informatičkoj sigurnosti.

- Kad govorimo o cyber napadima ljudi najčešće pomisle na krađe podataka i novaca, no jučerašnji kibernetički napad u Libanonu, prema trenutno dostupnim podacima, pokazuje kako je to tema koja prelazi cyber physical systems, odnosno prelazi se na konkretne fizičke napade, gdje se kroz "ubacivanje" malih eksploziva u pejdžere može napraviti i fizički napad. Napadi na GPS sustave, sustave navigacije, napadi na industrijske ili nuklearne sustave... Sve su to teme kojima se mi u Zürichu bavimo zadnjih deset godina, a koje su izuzetno važne, pogotovo u današnjoj geopolitičkoj situaciji, a s umjetnom inteligencijom takve napade je sve jednostavnije izvesti - upozorio je  prof. dr. sc. Čapkun.

Srdan_Capkun.jpg

Ustvrdio je kako takvih napada ima sve više, a jedan od razloga je tehnologija, koja je postala puno pristupačnija u odnosu na prije.

- Prije 20, 30 godina to je bila tema kojom su se mogle baviti samo vlade i vrlo dobro financirani laboratoriji, odnosno trebalo vam je nekoliko milijuna eura da bi takav napad izveo. Danas sa uređajem koji vrijedi nekoliko tisuća eura, na kojima mi i treniramo studente u Zurichu, možete izvesti širok spektar takvih napada, od pejsmejkera do bilo kakvih sustava koji su povezani, a u današnje vrijeme su više manje svi sustavi povezani. Toga će biti sve više jer znanje se širi, ali i dostupnost takvih uređaja - ustvrdio je profesor sa Sveučilišta Zürichu.

Na pitanje može li se i kako povećati sigurnost, ustvrdio je kako oni na Sveučilištu to rade zadnjih desetak godina, a rade i na standardima koje povećavaju sigurnost.

foi20.jpg

- Uvijek na kraju ostaje pitanje troškova rizika i procjene implementacije takvih sustava, kao i sigurnosnih mjera jer želite da industrija i društvo mogu funkcionirati na normalan način, odnosno bez previše ograničenja. Primjerice, da ste prije 30 godina nekom proizvođaču aviona rekli da ugradi sigurnosne mjere, on bi ustvrdio kako ne vidi nikakav rizik. Isto tako, ako sustave zaštite niste tada ugradili, teško ih je naknadno ubacivati. Ti sigurnosni sustavi traju jako dugo i treba imati viziju da se napadi zaustave ranije, a trošak tog ugrađivanja je nešto što industrija nije uvijek zainteresirana pokriti. Važni su sigurnoni standardi jer ako sve prepustimo tržištu, neće dobro završiti, mora se pronaći balans između između intervencionizma i slobodnog tržišta - poručio je.

foi21.jpg

Uz prof. dr. sc. Čapkuna, u naredna dva dana predavanja će održati prof. dr. sc. Hanni Muukkonen sa Sveučilišta Oulu u Finskoj te prof. dr. sc. Barta Rientiesa s Otvorenog sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu. Konferencija će također ugostiti devet znanstvenih sekcija, a studenti će imati priliku predstaviti svoje radove na 14. studentskoj poster i prezentacijskoj sekciji. Tijekom trodnevnog programa planirani su i brojni popratni događaji, uključujući gostujuća predavanja, radionice poduzeća i stranih partnerskih institucija, te projektne radionice i sastanke.

Na otvorenju jubilarne, 35. međunarodne znanstvene konferencije posvećene informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2024 bili su varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač te pročelnik Županijskog upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

foi6.jpg