Carinska uprava pojasnila novi postupak uplate trošarina na alkoholna pića Foto: ilustracija

Carinska uprava pojasnila novi postupak uplate trošarina na alkoholna pića

I.D./Varaždinske vijesti | 12.1.2017. u 14:24h | Objavljeno u Aktualno

Izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama koje su na snazi od 1. siječnja, ukinuta je obveza podnošenja godišnjeg obrasca za obračun trošarine za male proizvođače jakih alkoholnih pića, što je izazvalo velik interes javnosti, naročito onog dijela koji još uvijek održava tradiciju pečenja rakije.

Stoga je Carinska uprava objavila detaljnije pojašnjenje o postupku uplate trošarina na alkoholna pića za 2016. godinu.

- Cilj je pojednostavniti postupak uplate paušalnog iznosa trošarine za 2016. godinu kojeg uplaćuju registrirani vlasnici/korisnici kotlova za proizvodnju jakih alkoholnih pića, odnosno sa svrhom smanjenja administrativnih obveza trošarinskih obveznika prema Carinskoj upravi - ističu iz Carinske uprave.

- Godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremini kotla te obračunatoj trošarini na Obrascu GI-MP-JAP za 2016. godinu nije potrebno dostaviti nadležnom carinskom uredu. Ukoliko obveznik ipak dostavi izvješće, isto će se urudžbirati u spis obveznika. Dovoljno je da mali proizvođač jakog alkoholnog pića na propisani račun Državnog proračuna uplati paušalni iznos trošarine - 100,00 ili 200,00 kuna - do 31. siječnja 2017. godine - napominju iz Carinske uprave.

Paušalni iznos trošarine za 2016. godinu ovisno o zapremnini kotla, u visini od 100 ili 200 kuna, mali proizvođač jakog alkoholnog pića dužan je uplatiti do 31. siječnja 2017. godine nalogom za plaćanje.

Ukoliko je obveznik u 2016. godini proizveo više od 20 litara čistog alkohola, dužan je nadležnom carinskom uredu do 31. siječnja tekuće godine dostaviti obrazac GI-MP-JAP ili izjavu s podacima o količini i jakosti proizvedenog alkoholnog pića, na osnovu koje će carinski ured utvrditi i obračunati trošarinu te obavijestiti obveznika koji će, uz paušalni iznos trošarine (100,00 ili 200,00 kuna), obračunatu trošarinu uplatiti u državni proračun.

- Svrha ovoga pojednostavljenja je da obveznici ne moraju nužno fizički dolaziti u nadležni carinski ured - ističu iz Carinske uprave, stoga su na svojim internetskim stranicama ujedno objavili kontakt podatke ovlaštenih carinskih službenika kojima se mogu obratiti za pomoć.

Detaljne informacije dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva financija - Carinske uprave.