Capak: Covid-potvrde će trebati i pacijenti u bolnicama Foto: VV arhiva / ilustracija

Capak: Covid-potvrde će trebati i pacijenti u bolnicama

VV / hrt.hr | 25.9.2021. u 09:56h | Objavljeno u Aktualno

Od 1. listopada obvezne su COVID potvrde u sustavu zdravstva i socijalne skrbi. No priprema se odluka o tome i za pacijente koji idu na naručenu hospitalizaciju, izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Oni pacijenti koji idu na naručenu hospitalizaciju, neki zahvat, trebat će imati COVID potvrde. Isto tako, COVID potvrdu trebaju imati i oni pacijenti koji idu na neki dijagnostičko-terapeutski zahvat, koji generira aerosol, jer je to onda velika opasnost za one koji su u blizini. Njihove posjete također će trebati imati COVID potvrde, npr. pratnja trudnicama, roditelji koji prate djecu na hospitalizaciju te svi koji posjećuju hospitalizirane bolesnike - kazao je Capak za HRT.

Na pitanje je li on za obvezne COVID potvrde, rekao je:

- Obvezne COVID potvrde nisu stopostotna sigurnost, ali su jedan dobar instrument stvaranja sigurnosti u situacijama koje su nam nepoznate, gdje se okuplja više ljudi. Tu su uvijek najugroženiji i najslabija karika oni koji se testiraju. Oni koji su cijepljeni i koji su preboljeli COVID imaju imunitet, a oni koji se testiraju su osjetljivi i mogu lakše i brže prenijeti bolest i oboljeti - zaključio je Capak.