Radimir Čačić komentirao je za Novi dan najnovije najavljene epidemiološke mjere, koje on sasvim podržava Foto: N1 televizija

Čačić za N1 televziju: Ne svađam se ja ni s kim, samo me ljuti kad netko tvrdi da je Zemlja ravna

Varaždinske vijesti/N1 televizija | 19.12.2020. u 11:52h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić komentirao je za Novi dan najnovije najavljene epidemiološke mjere, koje on sasvim podržava, te objašnjava stanje u svojoj županiji, objavljeno je na portalu N1 televizije.

"Nema nikakve dvojbe da će ta mjera dati svoje rezultate", kazao je Čačić za ograničavanje napuštanja županija uoči Božića.
"Najveći broj europskih zemalja primjenjuje tu mjeru i sada. Ta mjera smanjuje kretanje ljudi, uspostavljanje kontakata, time se smanjuje širenje virusa", konstatirao je.

Voditeljicu je zanimalo što misli o prijedlozima da se ograničenje kretanja uvede od danas na sutra.

"Ovo zadnje nema smisla komentirati. Svakakve ideje, zvali to kako god hoćete, prisutne su u javnosti. Ja se stalno suočavam s njima, svatko priča što god hoće bez ikakve odgovornosti. Naravno, tako i ovaj put", kazao je i pojasnio:

"Mi imamo dnevnu migraciju radne snage na razini 4000 prema Zagrebu i prema Međimurju, ali nešto i prema Zagorju", kazao je uz napomenu da će propusnice sada izdavati županijski stožeri, ne više lokalna samouprava", i da se izdaje u dvije minute jedna (propusnica), lako je izračunati da vi trebate par tisuća minuta za taj udar koji trebate savladati. To se svakako nije moglo, nije smjelo i nije se dogodilo da se takav propis definira u roku od jednog dana, da se kao spriječi ljude da ga izbjegavaju."

Objasnio je da je riječ o desetak posto županijske uprave koju se mora angažirati samo na propusnicama, i to unatoč tome što će propusnica sada biti neusporedivo manje nego proljetos kad ih je bilo oko 2,2 milijuna. Naveo je primjer:

"Sad imate spojene Zagreb i Zagrebačku županiju, dobra trećina Hrvatske je u jednom prostoru. Ne govorimo o milijunima propusnica, govorimo o 20, 30 ili 50 puta manjim brojevima i naravno da će to biti u tom dijelu jednostavnije za kontrolu."

"Sama mjera ograničavanja kretanja ne sumnjam da će dovesti u najmanju ruku do kompenzcije intenzivnijih druženja unutar obitelji", podržao je mjere ograničenja kretanja:

"Ponavljam, međutim, zloupotrebe su beznačajne u odnosu na ukupan broj."

Voditeljicu je zanimalo što misli o tome da je nemalo onih koji nastupaju s pozicija da "ovakve mjere ne polučuju uspjeh", nasuprot epidemiolozima koji ističu da se jedino ovako može kontrolirati virus.
"Još uvijek mnogi smatraju da Darwin nije ništa dokazao i da je prstom Božjim nastalo čovječanstvo... Pa da, ima i takvih. Ima i ovih koji smatraju da je Zemlja ravna ploča. Ima svakakvih ljudi, tako i ovdje", kazao je Čačić.

"Ja inače nemam tu sklonost da, kad je netko dokazano prolupao, kad se netko bez ikakve dvojbe razotkrio kao, ne znam, štetan, da ne velim nešto drugo, u svojim izjavama...", objašnjavao je Čačić kad je voditeljica dometnula međupitanje o tome na koga točno misli.

"Već sam govorio, ovi iz naše lokalne politike, pa jedan iz Znanstvenog savjeta", odgovorio je.

"Ne svađam se ja ni s kim. Samo me malo ljuti kad netko tvrdi da je Zemlja ravna ploča, a već neko vrijeme ljudi su se već spustili na Mjesec. Nema to smisla", dalje je objašnjavao svoj stav:

"Ako postoji ijedan aksiom, ako postoji nešto o čemu nitko ne dvoji, onda je to neupitno da fizički kontakt i blizina uvjetuju prenošenje virusa. Sve zemlje na svijetu, pa čak i Švedska koja u tom segmentu nije napravila niti jednu drugu mjeru, napravila je samo jednu i drži je kontinuirano, a to je da je zatvorila ugostiteljstvo."
"Svih 28 europskih zemalja prvo osnovno i jedino čime su počeli bilo je zatvoriti ugostiteljstvo. Jedino u gradu Varaždinu i jedan u Znanstvenom savjetu smatrali su da to nije tako", dodao je i potom pokazao krivulju daljnjeg pada broja novozaraženih u županiji.

Požalio se potom na neka nedavna tumačenja tog pada krivulje novozaraženih u Varaždinskoj županiji po kojima pad nije posljedica uvedenih epidemioloških mjera u tada epidemiološki najgoroj regiji u EU-u, nego je posljedica prirodnog vrhunca epidemije.

"Točno je tako, samo upravo suprotno", kazao je Čačić i objasnio da epidemiolozi navode da je jasno riječ o posljedici toga da pad slijedi točno nakon završetka inkubacijskog razdoblja od trenutka uvođenja mjera, odnosno da su mjere spasile tu županiju od daljnje epidemiološke katastrofe, objavio je portal N1 televizije.