Čačić: Pravosuđe je najveća sramota hrvatske države, s lošeg smo došli na katastrofalno Foto: Screenshot N1

Čačić: Pravosuđe je najveća sramota hrvatske države, s lošeg smo došli na katastrofalno

VV / N1 | 16.11.2022. u 19:55h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti, pozdravio je nastavak saslušanja oko Ine na Antikorupcijskom vijeću jer na ovaj način, kazao je, tema ostaje živa u medijskom prostoru, piše N1.

- To je ideja, cilj i svrha tog povjerenstva. Dobro je da postoji ta forma. Često su ta povjerenstva promašeni futbal, ali ovoga puta to nije tako - dodao je.

Kazao je da sustav upravljanja Inom ne funkcionira te da je stvorio pretpostavke za kriminal "koji je ovdje evidentiran kao nekakav privatni udruženi zločinački pothvat sa svim stranačkim mrežama koje su omogućile da se to dogodi."

Napominje da nema zasad dokaza o tome ima li to međusobne veze.

- Činjenica je da su po istom modelu još puno veći iznosi od ove milijarde izvučeni iz Ine od strane MOL-a - rekao je Čačić.

Smatra da je dobro što su reflektori stalno upereni u to kako bi se Vladu potaknulo da se taj model promijeni.

Vezano uz izjavu Ivice Todorića koji je na pitanje o pravnim troškovima u sporovima protiv države odgovorio da će se njegovi odvjetnici naplatiti jednom kada dobije sve te milijune.

- Oni su prihvatili svoje usluge na sporovima koji se mjere milijardama jer prepostavljaju da postoji ozbiljna šansa da Todorić u tim sporovima dobije pa će se i oni onda odgovarajuće naplatiti. To nije dobra poruka za hrvatske građane i državu. To ćemo sve mi platiti - rekao je Čačić.

O činjenici da optužnica u slučaju Agrokor još nije pravomoćna iako je prošlo pet godina, Čačić je rekao:

- Pravosuđe je najveća sramota hrvatske države, umreženo nesposobnim, korumpiranim kadrovima… Najgore što nam se dogodilo je ovaj Visoki kazneni sud, gdje je nedovoljno dobar Vrhovni sud dobio bitno gori sud koji preuzima sve obveze i prava Vrhovnog suda. S lošeg smo došli na katastrofalno. Za to postoji neupitna odgovornost hrvatske politike, svih, ali osobito ove Vlade - ocijenio je.

Govoreći o promjeni izbornih jedinica i modelima o kojima se raspravlja, Čačić je, između ostalog, kazao:

- Regije ne želi niti jedna hrvatska Vlada, čak niti Milanović ih nije želio. Mi smo to potpisali u koalicijskom sporazumu. U planu 21 piše. Ključni potpisnici tog plana su bili HNS, koji sam ja tada vodio, i IDS. Mi smo inzistirali na tome, ja sam otišao iz Vlade i više nitko nije inzistirao. IDS nije imao snage za to, a SDP nije htio - kazao je Čačić.