Čačić o "šeksizmu", ulaganjima i „jednoj strašnoj sramoti koja se u Varaždinu dogodila“

vv | 6.3.2021. u 22:14h | Objavljeno u Aktualno

-Naše pravosuđe, a posebno sudstvo, hrvatska je sramota, ustvrdio je varaždinski župan Radimir Čačić govoreći o  izboru predsjednika Vrhovnog suda RH na VTV televiziji, ali i o drugim, prvenstveno županijskim temama.

-Ustav jasno govori da predsjednik RH ima pravo i obvezu predložiti Hrvatskom saboru kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, dakle jasno je da treba doći do određenog konsenzusa. Ne trebaju nikakvi natječaji pa da netko analizira… To je njegovo izvorno pravo i tako je bilo dok u jadnom trenutku HDZ-ova većina nije odlučila da zbog opasnosti da sutra bude neki predsjednik, oni za svaki slučaj postave uvijete. Tako da mogu voditi predsjednika kao bedaka okolo. I jasno je da su to napravili. Osobno imam iskustva s HDZ-ovom interpretacijom pravosudnog sustava. Jako dobro znam. Kada sam ovdje lokalnom igrom HDZ-ovih igrača s još nekim strankama, žetončićima iz HNS-a, srušen kao župan, prijavio sam se u Sabor, kao i jedan župan iz HDZ-a. Ista situacija, ista molba, pozvali su me na zakletvu, no onda je Šeks rekao da su oni odlučili da zakon ne vrijedi i Sabor je donio protuzakonitu odluku, rekao je Čačić, dodajući da takvih priča ima više pa da „priča o zakonima, transparentnosti jedna bezočna laž, iako je na prvi pogled simpatična priča o natječaju, no Ustav je jasan“.

Predsjednik, kao je dodao, drži se Ustava, koji se donosi dvotrećinskom većinom, što znači da treba dogovor, dok za zakone to ne treba.

-Može pričati tko što hoće, no jasno je da će predsjednik i premijer morati sjesti i dogovoriti se. Apsolutno je pravo Milanovića da predlaže, a ako ne predloži, imat ćemo krizu. Milanović smatra da je dosta šeksizma, manipulacija zakonima u pravosuđu, smatra kako je pravosuđe bolesno i da bez obzira na to koliko Vrhovni sud ima utjecaja - a ima - stvari se moraju početi mijenjati, rekao je Čačić, dodavši da se neće u to miješati, ali inzistira na tome da sjednu i razgovaraju.

Od županijskih tema, varaždinski župan osvrnuo se na novi, zračni sustav dostave uzoraka krvi u varaždinskoj bolnici,  a zatim na početku izgradnje Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama.

-Ovo nema veze s državom, kao ni sa Specijalnom bolnicom Varaždinske Toplice, već sa županijskom vlašću. Taj projekt je stajao, a kad sam došao projekt sam stavio u okvire za koje Europa može dati novac i zatim smo otišli kod ministra. Tada je tamo kao pomoćnik bio Kovačić, koji se apsolutno angažirao. No, može se pomoćnik angažirati koliko hoće, nemojmo se zavaravati. Ministar je to prihvatio, ali nam je uzeo dio novca, a kada je Kujundžić otišao, tražili smo da nam se vrati i vraćen nam je.  Sve ima svoj vijek trajanja. Zašto je to državni projekt? Jer u Spinalnom centru 90 posto pacijenata nisu iz Varaždinske županije. Zašto bi građani Varaždinske županije onda to financirali. Pa red je da da država, iako je najveći dio europskog novca, a na kraju smo i mi dodali nešto, nakon svog tog mučenja, rekao je Čačić

Projekt Spinalnog centar, kako je dodao, nisu slikovnice veliki rotora kod kućanske rampe ili  slikovnice Varteksovog bloka.

-Ljudi, kao što veli Runac, dajte se slikajte pred nečim što je napravljeno. Ili ako pokazuješ slike, onoga što će biti. Neka to bude barem gotovi projekti, osigurano financiranje i započeti radovi pa onda možeš govoriti, poručio je Čačić, dodajući da veseli što je Varaždinska županija postala europski lider bučinog ulja, kao i veliki iskorak u vinarstvu.

A onda se opet osvrnuo na projekt Varteks kvart urbane regeneracije

-Naravno da na području koji je ogromno, koje je neposredno uz centar, koje je u velikoj mjeri infrastrukturno pokriveno, dakle, potencijal je veliki. A u vlasništvu je privatne tvrtke koja je desetljećima u problemima. Naravno da ti vlasnici traže izlaz i u tome da to proda jer nemaju snage da grade, što i sami vele. I gledam naslovnice milijarde se ulažu, novac poreznih obveznika, drugi dan  demantiji samo smo se šalili. Naravno da nije, kako će biti 1,2 milijarde kuna. Novac poreznih obveznika može ići tamo gdje inače ide, dakle, za ceste rotore, infrastrukturu. Ja se nadam i vjerujem da će se tu nešto napraviti. Ove slikovnice o podzemnim kolodvorima, to je za izbore. Ja za to nemam živce, meni se to gadi. Nešto kad kažem, kad na to mogu utjecati, onda se i napravi. Kad može država, onda vjerojatno neće. Ali ja ću gurati. Kad je privatno, podrži privatnike. Međutim, ovdje imamo jednu sramotu koja se dogodila, jedni strašnu sramotu, da jedan fantastičan potencijal, ogroman, najveći u Varaždinu, osim pojedinačnih, Grad više s time ne upravlja. To je strašno. Dakle, država je s toliko prijezira se ponijela prema Varaždinu, nevjerojatno. Država je tu zonu izdvojila i proglasila projektom kojim će ona upravljati, dakle, nema Grada. To je gradsko planiranje, industrijska baština . To je pitanje sadržaja, tu je sto tema, ali to je sada strateški projekt, što dobro znam jer sam ja napisao Zakon o strateškim investicijama,. On je napisan da se spriječi lokalna samoupravu da podmeće nogu na projektima koje država vodi, kao što su autoceste, brze ceste, Pelješki most i sl. A ovo je važna i velika stvar, taj teren vrijedi 100-150 milijuna, a svaki od ovih naših projekata vrijedi toliko, a nisu strateški projekti . Dakle, ajmo raščistiti ove magle, to je predizborno brbljanje, naslikavanje. Sramota je da Grad ne upravlja time, apsolutno nedopustivo, što pokazuje da Grad nema snage niti ga tko što pita, a privatnom investitoru je zgodno da može preskočiti sve papire i ubrzati prodaju, ali ono što se ipak mora napraviti da se ne dopuste urbanističke svinjarije i tu ćemo se uključiti, malo ćemo pomoći, najavio je varaždinski župan.