Čačić o kupnji Ine: Svi plješću, a to je na razini vrtića

V.V./N1 | 26.12.2016. u 19:18h | Objavljeno u Aktualno

Radimir Čačić komentirao je za N1 najave Vlade da će država otkupiti dionice Ine od MOL-a, nakon što je izgubila jedan od dva postupka pred arbitražnim sudovima o Ini.

- Sasvim je jasno da Vlada nema plan, nemam nikakve dvojbe o tome, ipak, insajder sam. Oni plan nemaju, oni su zauzeli stav. To je politička odluka na kojoj se samo dobivaju poeni, a koliko će to koštati - to ćemo vidjeti, hoće li biti dobro ili ne. Svi su pljeskali i kad smo išli na sud s MOL-om, a što je fantastično u tome? Još ćemo imati troškove zbog plinskog biznisa - kazao je, među ostalim.

Navodi i da je očekivao da ćemo izgubiti arbitražu, jer je protivnik pokretanja takvih postupaka u kojima je mala vjerojatnost da će država, odnosno javni interes, dobiti u postupku za zaštitu privatnog interesa neke kompanije. Za primjer navodi talijanski Astaldi, zbog kojega je Hrvatska također morala platiti odštetu zbog otkazivanja posla na autocesti Zagreb – Goričan 1998. godine. Radilo se o desecima milijuna eura.

- Hrvatska je izgubila sve arbitraže, bilo je malo vjerojatno da će ovo dobiti - kazao je. Ključan je za upravljačka prava bio sporazum iz 2009., gdje je Sanaderova vlada preuzela plinski biznis na 15 godina po tržišnim cijenama. Ne ulazeći u to je li bio potaknut koruptivnim radnjama, navodi Čačić, "vidite da nismo našli dokaz o korupciji".

- Mi svi znamo - što to znači? Iako se slažem da znamo - kaže on o tom nedostatku dokaza, dodajući da je tvrdnju da je MOL koruptivnim radnjama došao do upravljačkih prava srušio Ustavni sud. Ina je davala rezultate dok smo mi držali upravljanje, a to je bilo tako do 2009., bez obzira na pravo veta koje je imao MOL. Do tada se i tvrtka razvijala.

- Stanje je bilo tragično kad sam preuzeo mjesto u Vladi. Ina vođena u interesu Mola i protiv interesa RH - kazao je. Pritom je hrvatska držala otvorene karte kada su u pitanju istraživanja, vrlo kvalitetno provođena unutar kompanije, ponašajući se kao da je Ina još uvijek državno vlasništvo.

Raskidanje ugovora s MOL-om se, ističe, ne može pokrenuti bez temelja.

- Ako postoji sudski potvrđeno da je u začetku nezakonit i koruptivan, to je temelj za raskid, ali i ono što je presudama redovnih sudova potvrđeno, palo je na Ustavnom sudu", kazao je. Podsjeća da postoji i korporativni ugovor. Država može cijelim nizom mjera imati dobru poziciju u partnerskom odnosu s privatnom kompanijom, ako radi strateški i ako natjera partnera na ustupke, ali ne na način da ga gazi i da destruira Inu, što se dogodilo, navodi on.

- Nalazimo se u situaciji kad svi plješću što će Vlada to vratiti, ali to je na razini dječjeg vrtića - ocjenjuje on. MOL-ove dionice su vrijedne 15 milijardi kuna na burzi, no realno je to pola od tog iznosa, s obzirom na prihode i stanje na naftnom tržištu. Čini mu se da Vlada ne zna hoćemo li u kupnju ići ulaskom HEP-a, jesu li fondovi u tome, hoće li se Ina preuzeti zaduženjem kompanije.

Kompletan intervju pročitajte ovdje.

Označeno u