Čačić: Nemam ni mrvice suosjećanja s našim građanima jer imaju vlast koju žele imati Foto: Krešimir Đurić/ilustracija

Čačić: Nemam ni mrvice suosjećanja s našim građanima jer imaju vlast koju žele imati

N1/vv | 27.3.2023. u 13:17h | Objavljeno u Aktualno

- Umjesto da promijenio formulu izračuna plina i struje – ne. Ti tvrdiš da su cijene bitno više i onda ćeš reći država će pomoći. Nisu premijer niti jedan ministar dali iz svog džepa, ako država nešto i spašava, s našim novcem. A ovo je totalna glupost. Nemojte praviti bedake od nas. Ali to nosi glasove - kaže Čačić

Kako u Hrvatskoj funkcionira politikanstvo čelnik Reformista Radimir Čačić objasnio je za N1 na primjeru roditelja njegovatelja. Prvo je HDZ-ova većina u Saboru odbila prijedlog da roditelji njegovatlji primaju naknadu i neko vrijeme nakon smrti djeteta da bi par dana kasnije premijer Andrej Plenković rekao da će roditelji njegovatelji dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta.

Demogagoija i politikanstvo

- To je neljudski, strašno, ne možeš razumjeti. I većina HDZ-ovaca i njihovih partnera odbije prijedlog u Saboru jer su dobili takvu naredbu. Ne postoji nitko normalan tko neće podržati činjenicu ako je dijete umrlo, da daš roditelju šansu da se proba sabrati barem par mjeseci, a ne ga odmah tjerati na burzu. Nema tu ništa što treba obrazlagati. Odbijeno. Prvi, drugi, treći put. I onda nakon velikog pritiska javnosti i medija dolazi veliki spasitelj i veli mi ćemo to riješiti i ne 6 mjeseci koliko je predlagala oporba, nego 10 mjeseci. To je tako bijedno, takva trećerazredna demagogija. Čovjeku se to stvarno gadi. Prepoznao je da će dobiti političke batine zbog neljudskih postupaka. Nije mu teško da ispljuska HDZ-ove zastupnike koji su to odbili. OK, oni su na to navikli, ali on je ispljuskao i ovih par siročića tamo koji su u koaliciji i nisu mu u stanju reći ne možeš od nas raditi budale - rekao je Čačić.

Modus operandi je, kaže, nešto napraviti ako se prepoznaje da se trpi politička šteta. - Demogagoija i politikanstvo su sadržaj politika ove Vlade. Ali i drugih prije, ja se protiv toga borim otkad sam u politici, da daš konkretan rezultat, da prepoznaš potrebu. Oni ne prepoznaju nikakve potrebe. Ono što im demagogija i prikupljanje tri glasa više pokazuju, oni to čine. I to je sve.

Prodaj maglu, prodaj priču

Zbog toga, dodaje, i raste popularnost HDZ-u.

- To je to, prodaj maglu, pričaj priču, govori da pomažeš. Umjesto da promijenio formulu izračuna plina i struje – ne. Ti tvrdiš da su cijene bitno više i onda ćeš reći država će pomoći. Nisu premijer niti jedan ministar dali iz svog džepa, ako država nešto i spašava, s našim novcem. A ovo je totalna glupost. Nemojte praviti bedake od nas. Ali to nosi glasove. Nema veze što onaj pijan vozi i laže pa lažno naplati osiguranje, znači još i krade. Ali to je normalno za HDZ. Kao što je Winston Churchill rekao – demokracija je savršeni sustav koji sprečava da građani imaju bolju vlast nego što zaslužuju. Nemam ni mrvice suosjećanja s našim građanima jer oni imaju vlast koju žele imati - rekao je Čačić.