Čačić: "Na vrhu Vodotornja bit će uređen tropski akvarij kao nova atrakcija Varaždina" Foto: Krešimir Đurić

Čačić: "Na vrhu Vodotornja bit će uređen tropski akvarij kao nova atrakcija Varaždina"

IHR/Varaždinske vijesti | 30.1.2020. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

- Na vrhu Vodotornja bit će uređen tropski akvarij kao nova atrakcija Varaždina – najavio je župan Radimir Čačić danas prilikom obilaska gradilišta zgrade Vodotornja na kojem je u tijeku energetska obnova.
- U sljedeće dvije godine maknut ćemo ostatak antena koje se nalaze na krovu Vodotornja i uredit će se terasa do koje će voditi vanjski stakleni lift, a koju će moći koristiti građani, dok će se na 10 i 11 katu zgrade Vodotornja urediti tropski akvarij – najavio je varaždinski župan. 

Naime, na vrhu Vodotornja nalaze se bazeni za pitku vodu, koji se više ne koriste, a svaki je, kako je objasnio župan, veličine 200 kvadrata.

- Nitko pri zdravoj pameti ne bi radio nekoliko tisuća tona teške bazene na 41 metru visine jer se radi o skupom i vrlo zahtjevnom projektu. Ovdje mi to već imamo i sada stoji prazno. Na tome radimo već nekoliko mjeseci i izrađeni su idejni projekti. Ono što ćemo napraviti je pokušati taj projekt isfinancirati iz europskih fondova. No, bilo europskog novca ili ne, mi ćemo to napraviti za građane ovog grada – poručio je Čačić danas nakon obilaska gradilišta i uoči uvodne konferencije projekta na kojoj će biti predstavljen projekt energetske obnove Vodotornja. 

Podsjećamo, projekt „Energetska obnova zgrade Vodotornja na adresi Stanka Vraza 4, 42000 Varaždin“ financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta nakon provedenih postupaka javne nabave iznosi 15.091.265,36 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta temeljem sklopljenog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 13.943.596,25 kuna.

Bespovratna EU sredstva iznose 6.392.197,50 kuna, a sufinanciranje Varaždinske županije nakon postupaka javne nabave iznosi 8.699.067,86 kuna, od čega je 4.265.555,25 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

 Uz domaćine, župana Radimira Čačića, njegove zamjenike Roberta Vugrina i Tomislava Paljaka te savjetnicu Nataliju Martinčević, kao i predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, na uvodnoj konferenciji bila je zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain, saborski zastupnik Mario Habek, županijski vijećnici i brojni drugi uzvanici.

 - Radovi se odvijaju prema planu i očekujemo da će, sukladno ugovorenim rokovima, biti dovršeni do kraja kolovoza. Na ruku nam ide lijepo vrijeme tako da je izvođač radova već odradio veliki dio ozbiljnih zahvata, pri čemu je posebno zahtjevno što se sve odvija u objektu s uredima u kojima službenici normalno rade. Vodotoranj je izgrađen 1965. godine, a prvi put u 55 godina se izvode radovi u ovako velikom obimu, i to u sklopu EU projekta čija je ukupna vrijednost gotovo 15,1 milijun kuna – rekao je župan Čačić.

Istaknuo je da je značaj Vodotornja velik i cilj je da šalje poruku prvorazrednog objekta.

Energetska obnova uključuje i prvorazredni materijal na visećoj fasadi koja će biti postavljena izvana, što će dati poseban vizualan efekt. Objekt visok 41 metar želimo upotrijebiti i da pokažemo „petu fasadu“ Varaždina, koju je Miljenko Stančić pokazao na svojim slikama. S vrha Vodotornja vidi se barokna jezgra i mi ćemo omogućiti da u toj prekrasnoj igri odnosa volumena mogu uživati svi građani. U sljedeće dvije godine, s istekom svih ugovora, s krovišta će biti uklonjene antene, a potom će biti uređena terasa.- najavio je župan Čačić.

- Vodotoranj će u sklopu projekta energetske obnove dobiti novu, ventiliranu fasadu, a postavljeno će biti čak 500-tinjak novih prozora. Zgrada će biti u potpunosti izolirana, glavni ulaz u Vodotoranj će biti proširen, a postavljena će biti i podizna platforma kojom će se osobama s invaliditetom osigurati pristupačnost prizemlju i dizalima. Uvode se novi sustavi napajanja, dopunjen će biti klimatizacijski sustav, postavljeni će biti ventilokonvektori i novi sustav rasvjete s oko 400 rasvjetnih tijela. Svi ovi opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati rezultirat će smanjenjem potrošnje primarne energije za 67,49 % godišnje u odnosu na potrošnju prije energetske obnove, a proračunska emisija CO2 smanjit će se za 72,66 %. Objekt će iz energetskog razreda D prijeći u razred B – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Označeno u