Čačić: Moramo razmisliti hoćemo li i dalje podržavati Vladu Foto: VV arhiva

Čačić: Moramo razmisliti hoćemo li i dalje podržavati Vladu

VV / Novi list | 1.6.2021. u 20:09h | Objavljeno u Aktualno

U HDZ-u očekuju da će Reformisti, unatoč izbornom porazu u Varaždinskoj županiji, svejedno nastaviti podupirati Vladu, koja se održava upravo zahvaljujući njima - piše Novi list, dodajući da je to za Reformiste gotovo nemoguća situacija te da su oni toga itekako svjesni.

Radimir Čačić, koji odlazi s pozicije župana, napravio je već analizu razloga svog izbornog poraza.

– Nitko nije mislio da ću ja izgubiti, pa ni, siguran sam, HDZ-ov kandidat Anđelko Stričak, ali, eto, dogodilo se. SDP je u drugom krugu imao kandidata samo u Varaždinu i njihovi birači jednostavno nisu izašli na izbore u ostatku županije. Pouzdane su informacije da SDP namjerno nije svoje birače motivirao da sudjeluju u nedjelju u izborima u drugim dijelovima Varaždinske županije i ti glasovi ljevice su mi nedostajali - rekao je Čačić.

- Činjenica je da je koalicija s HDZ-om nama nanijela ogromnu političku štetu. Da su reformisti u parlamentarnoj oporbi, da smo tvrdo protiv Vlade i HDZ-a, ja bih dobio deset posto više glasova. U tom bi slučaju birači SDP-a bili puno zainteresiraniji za izbore za župana, odazvali bi se u većem broju i, naravno, ne bi glasovali za HDZ - ocjenjuje Čačić.

- Vlada je stranačka i navijali su za kandidate HDZ-a, to je legitimno i normalno. Tome ja ne prigovaram. Ali, problem je što je u kampanji bilo prljavština protiv mene koje su izašle iz HDZ-a. Zamislite, postavili su plakate na kojima je pisalo "Čačić, žetončić". To je perverzno, demotivirali su ljude da glasuju za mene sugerirajući im da sam ja njihov žetončić. Suludo. Takav su dojam poticali. Nisam ja nikakav HDZ-ov žetončić - kaže Čačić.

- Mi smo kao odgovorna stranka lijevog centra bili spremni, u korist naših građana, razgovarati sa svakom demokratskom opcijom, pa i HDZ-om. No, nas to jako skupo košta, izgubili smo Varaždinsku županiju. Zato moramo razmisliti hoćemo li i dalje podržavati Vladu - poručuje Čačić. ​

Od politike ne odustaje, ostat će predsjednik stranke, ali neće se aktivirati u Saboru, piše Novi list. Reformiste će u parlamentu zastupati Natalija Martinčević i ona će biti ta koja će ili nastaviti glasovati za Vladu ili prijeći u opoziciju.

– Čini mi se da HDZ-ovi ministri nisu nigdje paradirali kao u Varaždinskoj županiji i Petrinji. U Vladi su, to je jasno, htjeli da kandidati reformista izgube. Mi nismo podržavali Vladu jer smo željeli imati od toga koristi. Reformisti nisu dobili nikakve kadrovske pozicije u državnoj administraciji, jedini nam je cilj bio stvoriti sinergiju između Varaždinske županije i Vlade, na dobrobit građana. Nešto smo i postigli, ali nije realizirano baš puno toga. Zapravo od koalicija s HDZ-om imamo štetu, na izborima smo – dobili po repu. Naravno da onda trebamo razmisliti o odnosu prema Vladi, ali to nije odluka koju ćemo donijeti preko noći. Mi se već sada ne slažemo u svemu s HDZ-om, primjerice, glasat ćemo za Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda -rekla je Natalija Martinčević za Novi list.