Čačić inzistira na strožim mjerama, zbog Beroša će i on na testiranje Foto: Screenshot N1

Čačić inzistira na strožim mjerama, zbog Beroša će i on na testiranje

VV / N1 | 19.11.2020. u 12:01h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Varaždinskoj županiji situacija s epidemijom jako je loša. Župan Radimir Čačić u razgovoru za N1 traži nove, stroge mjere. Situacija je alarmantna, kaže.

"Apsolutno ništa od ozbiljnih mjera se nije poduzelo. Nikakve mjere u Varaždinskoj županiji nisu... Nacionalni stožer odbio je i one minimalne - zatvaranje ugostiteljskih objekata u 20 sati. Na snazi je zatvaranje u 22 sata, to ima i većina drugih županija u kojima nije ovakvo stanje. Situacija u kojoj imate 550 ugostiteljskih objekata i 5 inspektora je izvan svake kontrole", prokomentirao je Čačić.

Naveo je kako je, u komercijalnom testiranju, u rujnu 1,3 posto bilo zaraženo, listopadu 6,5, a 18,4 posto u zadnjih mjesec dana. Zadnji tjedan 25,8 posto svih testiranih u bolničkom sustavu su zaraženi. Asimptomatskih je zadnjih sedam dana 50,8 posto, u studenom je bilo 47,5 posto.

"Imamo nevjerojatnu situaciju da se kontinuirano prodaje direktno lažna priča koja govori da su druge zemlje u Europi gore - ne, od Varaždinske županije i sjevera zemlje nije nitko gori... Igramo opasnu igru. Hrvatske se penje u samu špicu svjetskog broja umrlih. Određeni broj nije trebao umrijeti, za to netko treba preuzeti odgovornost", govori Čačić.

Čačić kaže da je odigrana igra "bad guy, good guy". Na županije je prebačeno da predlažu mjere, a Stožer ih prihvaća ili odbija.

"Imate ljude koji se trude ovu kamilicu od mjera proglasiti bijenim mjerama. Advent? Pa kud mi idemo. Ako Stožer na razini države želi preuzeti odgovornost za ovo kuda idemo, neka to javno kaže. Ugostitelji će dobiti kompletnu naknadu za rad ako se zatvore... Te trećerazredne demagoške priče o testiranjima, pa mi smo naručili već 15 tisuća testova bez nacionalnih stožera, ali nije to rješenje, rješenje je sprečavanje kontakata. Zaraza se prenosi ljudima od 20 do 40 godina, a žrtve su oni stariji. Nije to lockdown, nismo ga imali ni u prvoj fazi. Tražimo da se zaustave sva okupljanja u zatvorenim prostorima, sportska događanja, rekreacija. Nema više alibija, mi smo najgori u Europi", kaže - rekao je Čačić.

Čačić kaže da Stožer žmiri nad podacima i činjenicama.

"Bezočna laž je da restriktivne mjere ne daju rezultate. Svi koji su uveli mjere imaju pad, mi imamo rast... Inzistiram da se prihvate mjere za Varaždinsku županiju", poručuje varaždinski župan.

"Govorimo o ozbiljnim stvarima, ovo nije prostor za politikantstvo. Tražim da se za Varaždinskoj županiji zabrani rad ugostiteljskih objekata, okupljanje u zatvorenom prostoru i limitira, ozbiljne zemlje su to napravile", govori Čačić.

Na konstataciju da se Vili Beroš najvjerojatnije zarazio u Varaždinu, Čačić kaže:

"A što se čudimo? Što se nas tiče cijela Županija će ići na testiranje danas, uključujući i ja."

>> Ministar Vili Beroš pozitivan na koronavirus - zarazio se u Varaždinskoj županiji?