Čačić: Iluzorno je očekivati da će problem riješiti onaj koji je zbog istoga na sudu

vv | 4.7.2019. u 08:56h | Objavljeno u Aktualno

Zadovoljan sam s odgovorom varaždinskog župana Radimira Čačića, naglasio je vijećnik HNS-a Božidar Hajsok, osvrćući se na županov pismeni odgovor, koji je uoči današnje sjednice Skupštine Varaždinske županije primio na svoje pitanje u vezi bala u Brezju.

Naime, tijekom travanjske sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije Hajsok je ukazao da, iako živi u Ludbregu, rođen je i odrastao u Brezju, pa ga zanima što će biti s balama, kojih je od 2005. odloženo više od 120 tisuća komada bala, i to na
ukupno 52.000 m2 ili 5,2 ha terena koje slovi kao vodozaštitno, vodonaplavno
područje.

-Tzv. neopasni otpad iz domaćinstava i industrije odložen je u šest redova. Bale su porozne, a donji redovi bala već su potpuno raspadnuti. Godišnje na područje ovih bala padne oko 50 tisuća kubika padalina i s obzirom da je u neposrednoj blizini od oko 300 m rijeka Plitvica, kod velikih voda područje je potpuno poplavljeno. To je bilo nedavno. Sve te padaline padnu na bale te sigurno nastaje opasna zagađena voda koja prodire u tlo, ukazao je Hajsok, dodajući da je na samoj mikrolokaciji odlagališta otpada, razina vode je negdje na dva metra.

Poznato je, kako je naglasio, da se radi o problemu za koji je direktno odgovoran Grad Varaždin, ali problem je daleko veći jer se radi o pratećoj opasnosti, a posebno za istočni dio Varaždinske županije.

- Na udaljenosti od samo 5 km nalazi se vodocrpilište Bartolovee koje pokriva pitkom vodom skoro pola županije. Neposredno, odnosno direktno su ugrožena naselja i poslovna zona u blizini deponija, a u slivu rijeke Plitvice direktno su ugrožena sva mjesta nizvodno od odlagališta otpada, a to su dio grada Varaždina, te općine Jalžabet, Trnovec, Martijanec, Veliki i Mali Bukovec, grad Ludbreg i općina Sveti Đurd, upozorio je Hajsok, a zatim upitao župana je li zadovoljan sa teretnom situacijom u Brezju, aktivnostima neposredno odgovornih za sanaciji bala u Brezju?

hns_hajsok_lorbek_web.jpg

U pismenom odgovoru župan Čačić ponovio je svoj stav izrečen na travanjskoj sjednici Županijske skupštine, ali i nešto dodao.

- Kao to sam na sjednici odgovorio, s aktivnostima neposredno odgovornih za sanaciju odlagališta bala Brezje ne da sam nezadovoljan, nego sam ogorčen. Mislim da je rješavanje tog pitanje sramote ove države, sramota ovog pravosuđa i sramota ovog grda. Sad se jasno očituje da nije trebalo izabrati ljude koji su prouzročili nastanak problema i do danas ih nisu riješili. Ali to je demokracija i tu se ne može intervenirati. Još pred dvije godine, nakon lokalnih izbora, utvrđeno je da se otpad odložen u Brezju moglo, uz višestruko nižu cijenu, riješiti već davno. Za svako rješenje javno su iznijeti prigovori upitne zakonitosti, pa tako i nakon odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave o koncesiji, u kojoj smo i mi sudjelovali dajući sve potrebne podatke, kada su gradonačelnik i zamjenik javno izjavili da ih ja tjeram u protuzakoniti posao. To je apsolutna neistina, ja ne naređujem i ne određujem ništa u poslu iz samoupravnog djelokruga Grada. Ni u Piškornicu taj otpad nije odvezen jer ona nema kapacitet, ni u Slavoniju stotinama kilometara dalje, što je još uvijek bilo tri puta jeftinije od onog što su gradski čelnici ugovorili spornim ugovorima. I dalje se ne dešava ništa i ne rješava se ništa. Tko sve u tome ima interese, tko će završiti u zatvoru, to ćemo još sve vidjeti. Neke presude već postoje, a neke se još čekaju. Iluzorno je očekivati da će problem riješiti onaj koji je zbog istoga na sudu, odgovorio je Čačić.