Čačić: HDZ se izlaže opasnost da se percipira kao onoga tko štiti mafiju u sudstvu

vv | 24.3.2021. u 22:09h | Objavljeno u Aktualno

Kloaka se ovog trenutka zove hrvatsko pravosuđe na čelu sa sudstvom, ustvrdio je predsjednik Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić, koji je ponovo gostovao na N1 gdje je ponovio već poznate svoje stavove o pravosuđu, ali iznio i neke nove, poput ove dosada najoštrije o sudstvu kao kloaki, dakle sabiralištu prljavštine i moralna izopačenosti društva.

Povod za ovakav oštar istup bile su današnje ništa blaže izjave predsjednika RH Zorana Milanovića u vezi izbora predsjednika Vrhovnog suda, odnosno (ne)prilika u sudstvu, osobito osječkom, na koje ukazuje osuđenik Zdravko Mamić, čije bi optužbe trebalo što prije provjeriti.  U međuvremenu, nastavlja se polemika Milanovića i Plenkovića u vezi izbora čelnika Vrhovnog suda, ali i pravosuđa.    

-Kvalifikacije nisu dobre i ne pridonose rješenju, bez obzira koliko u njima ima istine, a u nekima od njih ima prilično istine, da budem precizan. Mislim, nemojmo se oko toga uopće čuditi, rekao je Čačić u vezi istupa Milanovića, naglašavajući da sve to što danas govori Milanović, vratit će mu se, ali ne kao minus, nego kao plus.”

S Milanovićem se, međutim, ne slaže oko viđenja ministra Malenica, budući da ga on vidi kao ozbiljnog čovjeka koji „pokušava odraditi svoj dio priče u reformi te kloake”. Upravo je Malenicu naveo kao primjer da nije istina kako nitko u HDZ-u ne želi reformu sudstva.

-Plenković ima sasvim sigurno tu želju. Ali ovo oko Vrhovnog suda mislim da to nije dobro za Plenkovića, rekao je.

Naglasio je da će  Reformisti uvijek biti za Zlatu Đurđević, bez obzira tko o njoj glasao bilo kako jer ima stav i spreman je za promjene, iako promjena na čelu Vrhovnog suda nije reforma, ali je važan početak.

-Ja sam kao dobronamjeran čovjek sa zdravim razumom i nekim političkim iskustvom – u sredini. Morat će se doći do dogovora i morat će se maknuti predsjednik Vrhovnog suda”, kazao je Čačić.

Stvari će se pokrenuti, kako je dodao, samo tako da se dosegne određena razina dogovora, a tu su dvije ključne institucije: predsjednik države i Hrvatski sabor

-Profesorica Zlata Đurđević je rekla da će se javiti na javni poziv. Neka ide javni poziv, neka se javi, i idemo vidjeti u Saboru tko je za što”, rekao je Čačić te iznio procjene kako bi mogao tko glasovati.

Stanje s tolikim sucima i aferama u kojima se otkrivaju, kazao je da građane uvjeravaju da im poručuju: “Vi ste budala, ja sam sudac i mogu raditi što god hoću!”

-Ono što mene fascinira sa sudstvom, sa Sessom i s Mamićem, sjećate li se, svi se sjećamo, zašto je Sessa postao predsjednik Vrhovnog suda? Zato što nije postao Turudić. A zašto nije postao Turudić? Zato jer je tada, a već je sve dogovoreno s Kolindom, sve je objavljeno, izašao je na vidjelo da je kuhan i pečen, da je prst i nokat sa Zdravkom Mamićem. A što je postao? Postao je predsjedavajući do izbora predsjednika Visokog kaznenog suda koji je na sebe preuzeo 90 posto faktičkih ovlasti Vrhovnog suda”, ukazao je Čačić.

Na kraju je dao ocjenu prilika, ali i ukazao ne opasnost koja prijeti HDZ-u.

“Kad se jednom ukorijeni mafija, kad je sustav postavljen, jedan manji broj na ključnim mjestima može odigrati sve ovo što se odigrava. Ja se slažem s tim da je hrvatsko pravosuđe trulo, da je unutar toga sudstvo jedan od najtrulijih segmenata. HDZ će morati izaći iz tog rova jer će ga to skupo koštati. Ne može ostati u tom rovu u kojem ga se može identificirati da brani kriminal u sudstvu. Ne može! Ja znam da to nije stav predsjednika Vlade, rekao je Čačić, upozorivši da se HDZ izlaže opasnost da se percipira kao onoga tko štiti mafiju u sudstvu.