Čačić: “Ako želi, HDZ može spriječiti kamenolom. Kakvo drečanje, kakav Habijan?” Foto: unsplash/ilustracija

Čačić: “Ako želi, HDZ može spriječiti kamenolom. Kakvo drečanje, kakav Habijan?”

tb/vv | 9.8.2022. u 10:47h | Objavljeno u Aktualno

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, smatra da potencijalni kamenolom Siljevec na području Krapinsko-zagorske županije, no 400-injak metara od ivanečkog administrativnog područja, trenutačno nije tema za raspravu.

Problem može riješiti, kako kaže, HDZ. I to vrlo jednostavno - HDZ je na vlasti, HDZ ima nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i samo treba reći “ne” kamenolomu.

- Odluke donosi lokalna samouprava koju čini HDZ. Na temelju odluke HDZ-a daju se suglasnosti. Hoće li se nešto raditi, odlučuje Ministarstvo graditeljstva i održivog razvoja, znači opet HDZ. Ako želi, HDZ to može spriječiti. Ministarstvo može zabraniti kamenolom. Kakvo drečanje, kakav Habijan? - pitao se Čačić pa dodao:

>>Habijan o kamenolomu: "Kao da netko sve ubrzava otkad je pokrenuta inicijativa Parka prirode"

- Kad se radio Prostorni plan zabranio sam sve kamenolome na području županije. Sve kreće od općine, a tamo je HDZ na vlasti. Župan je tek druga osoba u instanci – rekao nam je čelnik Reformista.

Podsjetimo, saborski zastupnik Damir Habijan (HDZ) poručio je da se kamenolom nikako ne uklapa u viziju zaštite prirodnih ljepota, a potom se i susreo s mještanima Ivanečke Željeznice kako bi saslušao njihova pitanja. Ponovio je da se kamenolom ne uklapa u inicijativu parka prirode i najavio da će se boriti svim legalnim sredstvima da potencijalni kamenolom ne dovede u pitanje ugrozu flore i faune ili proglašenja Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje.

- Svi želimo isto, a to je zaštiti ovo područje i dobiti park prirode. Mještani koji ovdje žive svjesni su kako bi im potencijalni kamenolom narušio kvalitetu života. Narušio bi i potencijalno zaštitu ovog područja, koje već je djelomično narušena pretjeranom siječom, odnosno eksploatacijom šume - rekao je i dodao kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne “gura” projekt kamenoloma.