Čačić: "Bio sam branitelj, ali na sjeveru ih nisam vidio. Kakvi HOS-ovci!?" Foto: VV arhiva

Čačić: "Bio sam branitelj, ali na sjeveru ih nisam vidio. Kakvi HOS-ovci!?"

VV / N1 | 7.8.2020. u 14:58h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Predsjednik Reformista Radimir Čačić rekao je da nema smisla "danas biti zarobljenik pojedinaca s tako bolesnim temeljima". Za Plenkovićevu vladu rekao je da su se programski dogovorili, da su u Vladi spremni biti i da je korektno imati isti odnos prema svim partnerima.

Zastupnik Reformista u Saboru međunacionalne odnose u Hrvatskoj posljednjih 15 godina opisao je kao "katastrofalni povratak s Karamarkom u duboku crnu prošlost" i nešto treptaja ranije u vrijeme mandata premijerke Jadranke Kosor i premijera Zorana Milanovića i Ive Sanadera.

- Ovo što radi Plenković, na puno je kvalitetnijem tlu. Ima kvalitetnu podršku Milanovića, a Pupovac je oduvijek razumio o čemu je riječ, ali nije imao sugovornika - kazao je Čačić u razgovoru za N1.

Njemu smeta izraz "suživot sa Srbima".

- Kakve ima veze 'suživot' sa Srbima!? Pa, oni su građani ove zemlje - istaknuo je da je riječ zapravo o "životu".

Osvrnuo se i na HOS, ulogu u ratu i ulogu u miru.

- Ja sam, eto, bio branitelj, ja ih na sjeveru nisam vidio. Kakvi HOS-ovci!? Jedva da smo znali da postoje. Bili su hrabri, mnogi nisu bili ideološki zadojeni, mnogi nisu imali pojma što je ideologija - rekao je, ali je i naglasio da danas "to treba sankcionirati i jednom zauvijek presjeći".

- Danas biti zarobljenik takvih skupina, takvih frustriranih pojedinaca, koji stoje na bolesnim temeljima, to nema smisla - rekao je Čačić.

Što se tiče suradnje s HDZ-om, Čačić je, piše N1, opisao praktično koalicijski odnos.

- Sad smo sudjelovali u izradi programa. Dali smo sve primjedbe oko različitosti programa između HDZ-a i našeg programa. Sve što smo smatrali bitnim je i usvojeno. Hoćemo li i na koji način sudjelovati u Vladi, to ćemo dogovoriti. Logično je da ako podržavaš program, sudjeluješ i u vlasti. Nama to nije presudno, ali je korektno da tretman svih partnera jednak - kazao je.

Na tom mjestu je nabrojao koalicijske partnere u Vladi HSLS i HNS i njihov tretman.

- Podržat ćemo Vladu - rekao je.

Čačić ima puno povjerenje u sposobnosti ministara Tomislava Ćorića, Zdravka Marića i posebno ministrice za europske fondove Nataše Tramišak, njenih sposobnosti da Hrvatska povuče gro-sredstava iz EU-a što joj je nedavno odobreno, ukupno 22 milijarde eura. Čačić je priznao da je i on previše pesimistično predviđao turističku sezonu.

- Nitko nije predviđao 60 posto. Ja sam nautičar, nautika je na otprilike tri četvrtine. Ali, to ništa ne mijenja. Moramo smanjiti ovisnost o turizmu - kazao je Čačić.

Potom se još jednom osvrnuo na povlačenje sredstava iz EU-a. Rekao je da su rezultati Milanovićeve vlade bili "katastrofalni", da puno bolji nisu bili niti ministri Oreškovićeve vlade. Za sadašnju ministricu u Plenkovićevoj Vladi rekao je da ima puno povjerenja, a ako ispadne loše, dodao je:

- Niti naša podrška nije beskonačna - zaključio je Čačić.