Čačić: "Ako ne plate sve što su dužni za JPP ovršit ćemo državu i podići kaznene prijave“ Foto: Ilustracija

Čačić: "Ako ne plate sve što su dužni za JPP ovršit ćemo državu i podići kaznene prijave“

IHR/Varaždinske vijesti | 12.12.2019. u 12:36h | Objavljeno u Aktualno

- Želim u roku roku osam dana vidjeti sav novac na računu ili ćemo kazneno goniti odgovorne u Vladi – poručio je danas varaždinski župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare u Varaždinu koju je sazvao zbog presude Visokog trgovačkog suda RH povodom tužbe Varaždinske županije protiv Republike Hrvatske – Ministarstva znanosti i obrazovanja radi isplate najamnina za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

Kako je varaždinski župan objasnio, riječ je o pravomoćnoj presudi za prve dvije tužbe koje su objedinjene u jedan spis, po kojima država Varaždinskoj županiji treba platiti više od 14 milijuna kuna, odnosno 18,6 milijuna zajedno s pripadajućim zateznim kamatama i to u roku od osam dana, dok se sveukupni dug za JPP s 40 milijuna kuna popeo na 49,2 milijuna kuna.

- To će sve platiti građani Hrvatske zato jer si netko dozvoljava zloupotrebe svoje funkcije na štetu hrvatskih građana. Ako u roku od osam dana ne plate sve, dakle ne samo ovo što je sud donio pravomoćnu presudu, ovršit ćemo državu – poručio  je Čačić koji je podsjetio kako je država svoje obveze po JPP-u prestala izvršavati 2016. godine uz obrazloženje da unutar sebe moraju donijeti odluke.

- Što to nas briga što unutar sebe nisu donijeli odluke – rekao je Čačić i podsjetio da je Varaždinska županija podignula tužbu zbog neizvršavanja obaveze države za JPP od strane tadašnjeg župana Predraga Štromara, današnjeg potpredsjednika Vlade. Njega i aktualnu ministicu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak optužio je da zlonamjerno nanose štetu Varaždinskoj županiji i građanima, a podsjetio je kako su Štromar i Divjak na sastanku na kojem je bio premijer i ministar financija rekli da su spremni nagoditi se, ako im se oproste kamate.

- Mi smo na to iskazali spremnost. Nakon toga smo uputili Vladi dopis, identičan onome kojeg su sami pripremili, no od tada do danas nije se dogodilo ništa – rekao je Čačić.

Inače, još u travnju ove godine Varaždinska županija dobila je spor protiv države. Tada se radilo nepravomoćnoj presudi prema kojoj je Ministarstvo znanosti i obrazovanja moralo Varaždinskoj županiji isplatiti 14,2 milijuna kuna, a riječ je o neplaćenim obvezama za JPP od prosinca 2015. do 2016. godine. Međutim, na nju se Ministarstvo na čelu s ministricom Divjak žalilo, a u međuvremenu je presuda postala pravomoćna.

Danas varaždinski župan Čačić smatra da je i na Vladi odgovornost.

- Odgovornost Vlade i HDZ-a u toj Vladi i premijera Andreja Plenkovića je je što nije spriječila to opasno i štetno ponašanje za građane Varaždinske županije i građane u cjelini od strane HNS-a. Nema tu isprike. Direktne štete nanosi HNS-a, a u tome ih ne sprječava premijer iz HDZ-a – poručio je Čačić, te dodao kako je to bio glavni razlog što nisu podržali državni proračun.