Čačić: "Ako Čehok ništa ne učini, Županija će i varaždinskim obrtnicima isplatiti bespovratnu novčanu pomoć"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Čačić: "Ako Čehok ništa ne učini, Županija će i varaždinskim obrtnicima isplatiti bespovratnu novčanu pomoć" Foto: VV arhiva / ilustracija

Župan Radimir Čačić očitovao se na izjave varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka vezane uz Fond solidarnosti za obrtnike koji je formirala Varaždinska županija.

Naime, Čehok je danas, predstavljajući mjere kojima Grad planira ublažiti posljedice epidemije koronavirusa u gospodarstvu, među ostalim spomenuo je da je odluka Varaždinske županije da će iz svog proračuna osigurati sredstva za pomoć svim obrtnicima, osim onima iz Varaždina, diskriminacijska.

- Povjerenstvo za praćenje stanja u gospodarstvu, i sami obrtnici, smatraju da je odluka Varaždinske županije kojom se neće financirati varaždinski obrtnici diskriminirajuća. Osobno također smatram da, ako županija pomaže obrtnicima, onda treba pomoći jednako tako varaždinskim obrtnicima, bez obzira na to što će od Grada dobiti još više financijskih sredstava. Oni također pridonose i pune županijski proračun i imaju jednako pravo dobiti sredstva od Županije kao i obrtnik u nekoj drugoj općini jer i općine isto mogu dati sredstva svojim obrtnicima. Stav je Povjerenstva da se Županiji uputi zahtjev da se jednako tako financiraju i varaždinski obrtnici - rekao je Čehok.

Čačić se na ovu izjavu očitovao navodeći sedam točaka, koje prenosimo u cijelosti:

"1. Mjere Varaždinske županije za pomoć obrtnicima ne ostaju na razini obećanja, za razliku od nekih drugih.

2. Mjere pomoći sastoje se od Fonda solidarnosti za obrtnike koji predviđa bespovratnu novčanu pomoć te od tri jamstvena kreditna fonda. Jamstvene kreditne fondove, osim onog predviđenog za poljoprivredu, mogu koristiti svi obrtnici iz Varaždinske županije, uključujući i one s područja Grada Varaždina, a jamstveni fond za sjetvu mogu koristiti svi OPG-ovi iz županije, također uključujući i one iz Varaždina.

3. Fond solidarnosti za obrtnike, kao što mu samo ime kaže, formiran je s namjerom da se zaposleni u Varaždinskoj županiji i povezanim institucijama odreknu 20 posto svojih plaća te da svoj novac bespovratno daju onima koji su odlukom države izgubili sve prihode i kojima nitko nije pomogao ili, kao u slučaju Grada Varaždina, barem javno obećao pomoć.

4. U pozivu obrtnicima da se prijave za dodjelu bespovratne pomoći jasno je naznačeno da će Županija, ako Grad Varaždin ne ispuni svoje obećanje, rebalansom i za varaždinske obrtnike osigurati isti fond i iste uvjete dodjele bespovratne pomoći. Dva puta dodjeljivati pomoć jednima, dok drugi nisu dobili ništa, protivi se samoj ideji solidarnosti, posebno zato jer se radi o osobnom novcu iz plaća naših zaposlenika.

5. Mjere Županije su prodiskutirane i usuglašene s Obrtničkom komorom, o čemu su sami izvijestili javnost te izrazili zahvalnost i podršku mjerama Varaždinske županije. „Najznačajniji je dogovor postignut u komunikaciji s Varaždinskom županijom“, naveli su iz Obrtničke komore.

Još jednom naglašavamo, najveći dio novca u Fondu solidarnosti je iz plaća zaposlenika i dužnosnika Županije te povezanih županijskih ustanova i tvrtki te ga nije nitko u Fond uplatio osim njih i dijela županijskih vijećnika, pa ni varaždinski obrtnici.

6. Stoga bi Čehok, umjesto da proziva ljude koji su dali svoj novac, bio stvarno uvjerljiv kad bi počeo od sebe i uplatio svoj novac u isti taj Fond solidarnosti za obrtnike, u koji su sredstva uplatili županijski službenici, namještenici, dužnosnici i dio županijskih vijećnika. Time bi bez problema odmah, bez odgode bila izvršena i isplata bespovratne pomoći obrtnicima s područja Grada Varaždina.

7. Još jednom ponavljamo, ako Čehok ništa od toga ne učini, Varaždinska županija će održati svoje obećanje te će i varaždinskim obrtnicima isplatiti bespovratnu novčanu pomoć, što je bio i dogovor s predstavnicima Županijske obrtničke komore."

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.