Burno pri donošenju proračuna Županije: "Nema vam mame i tate, ne znate dal' bi bili za ili protiv" Foto: Ilustracija/Arhiva VV/Varaždinska županija

Burno pri donošenju proračuna Županije: "Nema vam mame i tate, ne znate dal' bi bili za ili protiv"

IHR/Varaždinske vijesti | 30.11.2021. u 16:43h | Objavljeno u Aktualno

Većinom glasova županijskih vijećnika danas je prihvaćen proračun Varaždinske županije za 2022. godinu u iznosu od 304.605.798 kuna. Župan Anđelko Stričak ustvrdio je kako je riječ o većem proračunu u odnosu na prošlu godinu, pri čemu konsolidirani proračun iznosi 1,7 milijardi kuna. Protiv proračuna bili su vijećnici SDP-a, a suzdržani vijećnici Reformista. 

- Proračun Varaždinske županije iznosi 305 milijuna kuna, dva posto više nego u prošloj godini. Najznačajniji proračunski prihodi su porezni, odnosno porez na dohodak koji čini 85 posto izvornih prihoda i planiran je u 6 postotnom iznosu više nego u prijašnjoj godini. Izvorni proračun Varaždinske županije iznosi 50 posto ukupnog proračuna, stoga će se i u narednom razdoblju ključni županijski projekti financirati uz maksimalni angažman nacionalnih i europskih sredstava - najavio je Stričak i dodao kako će se najviše novaca izdvojiti za obrazovanje, zdravstvo i poljoprivredu.

"Da ne bi bilo da smo protiv antifašista..."

 - Najveći iznos u proračunu je obrazovanje sa 156 milijuna kuna. Povećan je iznos učeničkih i studentskih stipendija, za što ćemo izdvojiti 1,8 milijuna kuna, a u narednom periodu povećavaju se sredstva za financiranje cjelodnevnog boravka i prehranu učenika. Zdravlje žitelja Varžadinske županije nam je također prioritet tako da u idućoj godini planiramo zavšiti izgradnju Dnevne bolnice i objedinjenog hitnog prijema, a u sklopu OB Varaždin započet ćemo i s realizacijom Centralnog operacijskog bloka. Zavod za javno zdravstvo planira graditi svoju zgradu, čime će sve njihove službe biti pod istim krovom. Planira se urediti i Respiracijski centar Klenovnik te Jedinica za liječenje moždanog udara u sklopu OB Varaždin. Uz sve to planiramo nabavu vozila i potrebne dijagnostičke opreme i u što većoj mjeri omogućiti svim zaposlenicima specijalizacije. Trebao bi biti završen Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, a nastavljamo i s projektom Bukotermala koji nam je važan zbog zelene energije, ali i za proračunske prihode. Kada ga zavšimo, a trebao bi biti financiran iz Razvojnog sporazuma sjever, sve što će se zaraditi bit će prihod u županijskom proračunu. Poljoprivreda je također bitna stavka ovog proračuna i naglasak je na 12 poticajnih mjera - najavio je Stričak koji se osvrnuo i na šest amandmana koje su dobili od Kluba vijećnika SDP- a koji nisu, kako je rekao župan, podneseni na zakonit način i ne mogu biti uvršteni u proračun.

Screenshot_2021-11-30_at_16-38-31_3_sjednica_Zupanijske_skupstine_Varazdinske_zupanije_LIVE.jpg

Posebno se osvrnuo na amandman koji se odnosi na antifašističke spomenike.

- Kako ne bi ispalo da je netko protiv obnove antifašističkih spomenika, htio bih naglasiti kako je ta stavka bila u proračunu godinama, ali nikad nije potrošena nijedna lipa, nikad nitko nije dao prijedlog da se nešto obnovi. Imamo Savez antifašističkih boraca, koji jednom rečenicom, jednim slovom nisu tražili izdvajanje za te namjene. Zamolio sam svoje suradnike da "zvrcu" malo načelnike i gradonačelnike oko toga. Jedini koji se javio je gradonačelnik Marijan Škvarić. Nitko drugi. Zato te stavke u proračunu nema - rekao je Stričak koji je podnio amandman koji se odnosi na rasvjetu oplošja zgrade Vodotornja.

- Kao što vam je poznato, bivša županijska garnitura vlasti je krenula u obnovu Vodotornja i ona je provedena, osim dekorativne rasvjete. Natječaj je proveden u našem mandatu do kraja, međutim izvođač radova zbog poremećaja na svjetskom tržištu vezano uz građevinski materijal nije mogao isporučiti, odnosno nabaviti potrebnu robu. Tu smo informaciju dobili prije tjedan dana, iako smo još 9. studenog zatražili očitovanje hoće li se radovi završiti i privesti kraju. Zato smo cjelokupni iznos prebacili za iduću godinu. Riječ je o 2,5 milijuna kuna i za taj iznos se proračun povećava - rekao je Stričak.

"Preslika onog što je zacrtao Čačić"

Vijećnik Reformista Robert Vugrin ustvrdio je kako je prijedlog proračuna za 2022. zapravo preslika proračuna kojeg su župan Radimir Čačić i on kao njegov zamjenik zacrtali u zadnjoj godini mandata.

Screenshot_2021-11-30_at_16-26-32_3_sjednica_Zupanijske_skupstine_Varazdinske_zupanije_LIVE.jpg

- Žalosti što u proračunu nismo našli niti jedan novi kapitalni projekt. Prvi put se u proračunu pojavljuje 200.000 kuna za projektnu dokumentaciju za Regionalni centar civilne zaštite, a ono što je definitivno novo je 100.000 kuna za idejno rješenje spomeniku Franji Tuđmanu. Nismo protiv toga, no zabrinjava nas da je 100.000 kuna predviđeno samo za idejno rješenje. Ako znamo da se od ukupne vrijednosti projekta jedan posto odnosi na idejno rješenje, doista se nadam da nije riječ o spomeniku od 10 milijuna kuna. Uz dužno poštovanje, to nije ni od vitalnog značaja za razvoj Varaždinske županije. Nismo protiv proračuna, ali ne možemo dati podršku jer bi to značilo podršku određenom usporavanju razvitka Varaždinske županije. Zato ćemo biti suzdržani - najavio je Vugrin.

"Nema tate i mame, ne znate jel' bi kakili ili piškili"

Međutim, njegove primjedbe nisu baš dobro "sjele" vijećnicima HDZ-a.

- Čuli smo od Vugrina da je tu bilo dosta projekata, da je nešto od projekata nastavljeno... Znamo zašto se radilo, znamo zašto su se dobili toliki novci i tko je zaslužan za sve to što se napravilo. E sad, da nije bilo ovih saborskih zastupnika, ove dvojice tu (Stričaka i Križanića, o.a.), velika većina tih projekata ne bi bila ostvareno. Događalo bi se ono što se sada događa u Gradu Varaždinu. Ništa. A vi ste sada u Gradu Varaždinu s tom ekipom koja je na vlasti i događa se ništa. Ja znam da vam tu danas nema ni tate ni mame, pa sad ne znate dal' bi bili za ili protiv, jel' bi kakili ili piškili. Dajte se odlučite: ili ste za ili ste protiv - poručio je HDZ-ov vijećnik Alen Runac i bivši predsjednik Županijske skupštine Vugrinu koji je ustvrdio da nije naučen na takvu njegovu retoriku.

Screenshot_2021-11-30_at_16-25-50_3_sjednica_Zupanijske_skupstine_Varazdinske_zupanije_LIVE.jpg

- Nisam govorio o zaslugama nekoga, govorio sam o projektima koji su unutar proračuna - uzvratio je vijećnik Reformista Runcu.

Vijećnik grupe birača Mario Lešina ustvrdio je kako je neodređeni stav Reformista vjerojatno vezan uz to što u proračunu nema krokodila na Vodotornju i mauzoleja u Županijskoj palači.

- Nemam namjeru replicirati, ali jednostavno kao predsjednik Kluba Reformista molio bih da se ne spuštamo na razinu na koju su se vijećnici Ivana Čehoka spustili u Gradu Varaždinu - ustvrdio je Vugrin.

Nema ženskog glasa "Mi imamo 700 milijuna kuna"

U raspravu se uključio i vijećnik Ivan Čehok, koji je ustvrdio kako je rasprava upravo onakva kakva je uobičajena u Hrvatskoj kad je riječ o temeljnom financijskom dokumentu.

- Obično se završi na fašistima, antifašistima, partizanima i onima drugima. To samo pokazuje da još uvijek jedni druge čekamo u zasjedama bolje prošlosti. Međutim, mi danas govorimo o jednom dokumentu koji ima jednostavno lijevu i desnu stranu, za to ne morate biti doktor znanosti, ni vješt političar. Međutim, nije to samo financijski dokument. Jednom je netko rekao da se i telefonski imenik može čitati kao književno djelo. Možete i jedan financijski dokument prepun brojki čitati kao politički dokument. Kad je riječ o političkom dokumentu, onda on u ovakvom obliku govori u smjeru razvoja i ova koalicija nastoji nekako forsirati, ako nećete tu riječ, barem postaviti vektor razvoja ove županije - rekako je Čehok koji je pohvalio ponašanje aktualnog župana u borbi protiv pandemije, za razliku od prošlog, kojeg su bili puni mediji.

Screenshot_2021-11-30_at_16-34-17_3_sjednica_Zupanijske_skupstine_Varazdinske_zupanije_LIVE.jpg

- Mi smo se evo sad primjerice suočavali s krizom, još gorom nego je bila 2020. godine, ali našeg župana niste mogli vidjeti u medijima, od središnjeg dnevnika, do RTL direkta, nitko ga nije uvjeravao sa tisućama grafikona i drugih slikovnih priloga. Male slikovnice bivšega župana koji nas je uvjeravao da treba zatvoriti sve osim njega. Možda je još Vurgina trebalo prepustiti u javni prostor. Znači naš župan je ove godine, zajedno s ravnateljem uspostavio sustav koji sa puno više nepoznanica i riizika jednostavno klapa. Nisu se postavljali šatori i oni se nisu rušili preko noći, nije trebalo zatvoriti sve, pa čak ni klizalište nismo smjeli imati. I zato cijenim tu umjerenost, i koncentriranost. Ipak je riječ o čovjeku koji je proživio rat i koji se zna u ovako rizičnim okolnostima ponašati. I to je dobro. Takav je i proračun. Nema zaletavanja, nema napuhavanja, nema onog ženskog glasa "Mi imamo 700 milijuna kuna” . Jer ne treba imati 700 milijuna kuna, pogotovo ne za fasade od kojih nema razvoja, one neće pokrenuti Županiju. Ono što meni nedostaje u ovom proračunu je daljnji razvoj Tehnološkog parka. Čekali smo Habuša koji nije napravio ništa, a sad ponovno imamo vlast koja neće napraviti ništa. Vi možete s umjerenim pristupom, zajedno s ministrom Horvatom, pokrenuti stvari. Varaždin ima nevjerojatne mogućnosti razvoja u IT-u, nastavite s time. Druga važna stvar, izgradite stanove za liječnike i medicinske sestre! Kad sam ja bio gradonačelnik, osigurali smo osam stanova. Grad ima onu nedovršenu zgradu u Hrašćici. Investirajte milijun kuna, neka izdvoji isto toliko Grad i sagradite stanove. Moći ćemo imati naljepše fasade, moći ćemo imati krokodile na Vodotornju, ali ako nećemo imati liječnike i medicinske sestre zabadava nam je sve - rekao je Čehok te se osvrnuo na stanove koje Grad Varaždin planira izgraditi na prostoru Varteksa.

- To se neće dogoditi sljedećih pet godina. Nama trebaju stanovi za liječnike i medicinske sestre sutra. Danas. Ne danas. Jučer. Ne vidim zašto se Županija u to ne uključi. Što će nam sve te zgradurine u bolnici ako nećemo imati liječnike i medicinske sestre - rekao je Čehok.

U obranu bivšeg župana i njegovu borbu s pandemijom prošle godine branio je vijećnik Vugrin.

- Moram se osvrnuti na dio oko vođenja korona krizom. Usporedba prošle i ove godine ne stoji, upravljanje je drugačije, brojke su u proteklih mjesec dana bile još gore nego 2020. godine. Da uvodile su se mjere, dio paketa je proizašao iz Varaždinske županije, a da su bile dobre potvrđuje to da su mjere prihvaćene od nacionalnog Stožera. Sjećam se da su vaši prijedlozi bili da se ne traba zatvarati segment koji zapošljava svega tri posto zaposlenih - poručio je Vugrin Čehoku, na što mu je on uzvratio da nijedan od njih nije epidemiolog.

Međimurci imaju spomenik Tuđmanu, zašto ne bi i mi?

- Vi vjerojatno mislite kad govorite o onih tri posto na ugostitelje. Nikad nisam rekao da treba zatvoriti ugostitelje, prije nego ostale zatvore, ali mi smo to zbog medijskog pritiska bivšeg župana napravili - rekao je Čehok.

Screenshot_2021-11-30_at_16-36-19_3_sjednica_Zupanijske_skupstine_Varazdinske_zupanije_LIVE.jpg

U raspravu se uključio i HDZ-ov vijećnik Goran Kaniški, kojem je zasmetala tvrdnja da aktualna vlast nastavlja s provođenjem projekata bivše županijske vlasti. U ruke je uzeo Županijske biltene, koje je Varaždinska županija izdavala u vrijeme bivšeg župana.

- Ovo su želje, čestitke i pozdravi uoči lokalnih izbora. Meni to ima snagu želja objavljenih na Radio Maxu ili Megatonu u nedjelju popodne - ustvrdio je Kaniški.

Što se tiče spomenika Franji Tuđmanu, ustvrdio je kako čak i Međimurci imaju spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, pa zašto ne bi imao i Varaždin kao županijsko središte.

Označeno u