Budimo grad odgovorio na priopćenje HNK Varaždin: Nezakonit rad sigurno nije ničije pravo

VV | 1.10.2021. u 21:17h | Objavljeno u Aktualno

HNK Varaždin je danas reagiralo na jučerašnje objave platforme Budimo grad i optužilo da se ovim načinom ugrožavaju radna i ljudska prava zaposlenika ove kulturne institucije.

<<HNK Varaždin: Platforma Budimo grad ugrožava naša radna i ljudska prava>>

Na ovo priopćenje su se osvrnuli iz Budimo grada i smatraju optužbe o ugrožavanju besmislenima. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nepotpisane objave koje su na varaždinske medije stigle s jedne od službenih email adresa HNK u Varaždinu, a u njima se iznosi cijeli niz neistina i manipulacija, dokaz su nužne i hitne potrebe sređivanja stanja u toj središnjoj kulturnoj instituciji našeg grada. Potrebno je konačno uvođenje zakonitog poslovanja kojim će se zaštiti dostojanstvo i pravo na rad svih zaposlenih umjetnika i djelatnika.

Pravo na dostojanstven rad je temeljno ljudsko pravo. Pravo na nerad nekih to nije. A nezakonit rad sigurno nije ničije pravo.

Ova svojevrsna medijska ofenziva upravo je ostvarenje prijetnje o kojoj smo jučer pisali, kada smo objavili cijeli niz dokaza i opravdanih sumnji da se kazalištem već godinama upravlja nezakonito te da se iz političkih i drugih, još uvijek neotkrivenih, razloga, ta nezakonitost, intendantice Jasne Jakovljević, kontinuirano štiti.

Za razliku od netočnih i proizvoljnih tvrdnji nepotpisanih pojedinaca koji su odlučili istupati u ime „ansambla“, na što nemaju ni pravo, niti za to imaju legitimitet, mi naše tvrdnje dokumentiramo i obrazlažemo. Kako je iz jučerašnjih izjava Gradonačelnika Bosilja vidljivo da političke volje za otklanjanje nezakonitosti u HNK u Varaždinu nema, to ćemo sami nalaz revizije u ponedjeljak dostaviti DORH-u na daljnje postupanje.

Platforma Budimo grad se apsolutno slaže sa željom da HNK u Varaždinu napokon dobije vodstvo dostojno statusa, važnosti i ugleda naše kazališne kuće. Prvi korak u tom postupku je upravo postavljanje zakonitosti i racionalnosti kao vodećeg načela poslovanja i djelovanja.

Ne možemo razumjeti zašto bi itko bio protiv uvođenja reda u kazalište te se bunio protiv njegovog zakonitog poslovanja, a upravo se to događa. Osim ako postoje neki drugi motivi, kojima zadržavanje pravnog, financijskog i organizacijskog nereda, odgovara."