VIDEO Budimo grad: Odbijanjem transparentnih natječaja sporazum za nas više nije važeći

Varaždinske vijesti | 12.10.2021. u 17:29h | Objavljeno u Aktualno

Članovi Platforme "Budimo grad" danas su održali konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o odnosima s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem i drugim aktualnostima u Gradu, među ostalim i o situaciji u HNK Varaždin.

Dubravka Novak govorila je o suradnji i sporazumu s varaždinskim gradonačelnikom, odnosno sporazumom kojim je SDP dobio većinu.

- Odbijanje transparentnih natječaja, koji su bili dio sporazuma, nama je dovoljan razlog da izađemo iz tog odnosa, i samim time on za nas više nije važeći - rekla je, među ostalim, Dubravka Novak.

Svima koji su pratili situaciju u koaliciji SDP-a, Budimo grada i NS Reformista, od samog početka mandata gradonačelnika Nevena Bosilja je bilo jasno da je sve bilo dosta na klimavim nogama, a izgleda da je nezadovoljstvo postavljanjem direktora u gradske tvrtke kao i situacija s HNK Varaždinom te jučerašnja konferencija gradonačelnika i predsjednice Gradskog vijeća Zdravke Grđan bila kap koja je prelila čašu.

- Ne slažemo se s natječajima koji, između ostalog, se ne objavljuju i na portalima specijalziranima za takva rukovodeća mjesta, ne slažemo se s politički izmanipuliranim natječajima, neprihvatljivi su nam politički pritisci na nadzorne odbore i upravna vijeća, protivimo se postavljanjima na pozicije političkim imenovanjima, nećemo prihvaćati nikakvu netransparentnost u zapošljavanju, takve stvari su potpuno suprotne našim ciljevima te bilo tko se time služi ili se želi služiti, ne može imati našu potporu - napomenula je Novak.

S obzirom da su sva neslaganja između SDP-a i Budimo grada bila dosta javna, postavlja se pitanje, po čemu će biti drugačija situacija sada kada su i službeno izašli i sporazumnog koalicijskog dogovora, odnosno da li će sve biti isto osim da formalno neće biti koalicijskog sporazuma.

- Više neće biti koordinacije u onom smislu koje je bilo, znači neće više biti radnih sastanaka u kojima smo usklađivali, glasali, tražili i inzistirali na nekakvim rješenjima. To će sada izostati i naprosto ćemo glasati za ono što smatramo dobrim. Nećemo se nalaziti na tim dogovorima već ćemo djelovati putem amandmana što jedino možemo kao vijećnici - rekla je Novak te naglasili da nema više bianco podrške, koje realno nije ni bilo tijekom koalicijskog sporazuma.

Također su naglasili sve postavljene i ostvarene ciljeve za koje uzimaju zasluge tijekom kratke koalicijske suradnje sa SDP-om u Gradskom vijeću.

- Podsjetit ću što smo sve inicirali i što je napravljeno upravo zahvaljući nama, a zatim i našom suradnjom. Neka to bude odgovor onima koji nas prozivaju da samo kritiziramo. Na isključivo našu inicijativu uvedena je treća zona parkiranja, ostvarenje potpuno transparentnog poslovanja i trošenja novca u Gradu Varaždinu i pravnim osoboma kojima je Grad osnivač je u provedbi, postavljanje najmanje dvije mjerne stanice je izostalo koje je bilo dio sporazuma, ali je najavljeno za sljedeće proračunsko razdoblje, uvođenje participativnog proračuna 2022. godine je krenulo, provođenje revizija rada grada i pravnih osoba unatrag četiri godina je u manjem dijelu u tijeku, preoblikovanje trgovačkih društava, smanjenje brojeva članova nadzornih odbora, smanjenje naknada u najvećem mogućem opsegu, provođeno je također na našu inicijativu - samo su neke stvari koje je navela Novak da su ostvareni na inicijativu platforme Budimo grad.