Budimo grad najavio da neće podržati otkup zemljišta u Brezju ni nagodbu s T&H Investom

| 13.4.2022. u 18:34h | Objavljeno u Aktualno

- Bosilj nas je optužio za nekorektnost i nesuradnju. Mene osobno je prozvao da sam surađivao 30 dana na izradi nagodbe s T&H Investom što je potpuno netočno. Dobio sam nekakve prve, grube i okvirne informacije iz kojih se ne može ništa nije moglo zaključiti. Tražio sam da nam se dostavi tekst nagodbe kada bude pripremljen što nisam dobio. Ni na koji način nismo sudjelovali u pripremi nagodbe i nismo mogli utjecati na tekst nagodbe te nam je predočena onakva kako je ispregovarana - rekao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo grad na današnjoj novinarskoj konferenciji.

Naglasio je također da su vijećnici imali priliku čuti o temama sutrašnje sjednice gradskog vijeća, ali da to nije isto kao pravilno i pravovremeno dostavljanje materijala uoči sjednice da se može u javnosti raspraviti o pojedinim temama, a također je napomenuo da je ovakav način kratkog vremenskog roka dostavljanja materijala uoči glasanja o istim, bio motiv SDP-u da bojkotira sjednice gradskog vijeća kada je na vlasti bio Ivan Čehok.

- Smatramo da materijali bi trebali dostupni cijeloj javnosti, a ne samo vijećnicima - objasnio je Petrić.

Također je komentirao današnje oštre kritike Damira Habijana koji je upravo Hrvoju Petriću poručio da mu preporuča "da jezik i šape makne s HDZ-a".

- Ne bi puno komentirao gospodina Habijana i njegov današnji navod. Sve što mogu reći da sve dok HDZ bude držao i jezik i šape na hrvatskoj državi kao što to čine već 30 godina, mi ne namjeravamo maknuti ni šape ni jezik s te zločinačke organizacije - rekao je Petrić.

Također se osvrnuo na najavu Damira Habijana da će HDZ tražiti da se otkup zemljišta veterinarske zajednice u Brezju makne s dnevnog reda s obzirom da Budimo grad baca sumnju da će tom odlukom najviše koristi imati HDZ s obzirom da je to zemljište u vlasništvu Josipa Križanića, predsjednika županijske skupštine.

- Smatramo da Grad Varaždina ima interes steći vlasništvo te nekretnine, ali treba stručno i kvalitetno procijeniti vrijednost tih nekretnina bez obzira što ih prodaje donator HDZ-a i bez obzira što ih prodaje HDZ-ov predsjednik županijske skupštine, ako je dobro za grad, podržat ćemo je -  rekao je Petrić.

Također se osvrnuo na kritike Habijana da su upravo Ivan Obadić, Dražen Čelar i Hrvoje Petrić na povjerenstvu vidjeli taj prijedlog i da su se složili s njime, a sada su protiv njega kada će doći na dnevni red sjednice gradskog vijeća za glasanje.

- Samo budala ne mijenja mišljenje kada je suočena s novim činjenicama. Mi smo dali uvjetovano pozitivno mišljenje, ali nitko u tom trenutku nije imao saznanja da će troškovi uklanjanja iznositi tri milijuna kuna. Znači to zemljište ne vrijedi četiri milijuna (3.9 milijuna), nego vrijedi milijun kuna. Za milijun kuna je prodano na u stečajnom postupku na dražbi iz treće pokušaja. Nakon toga smo dali novo mišljenje na grad. Činjenica je da je vještački nalaz napravljen protivno pravilima struke jer jasno da se u procjenama nekretnina gleda na upotrebljivost nekretnine, a ove baš nisu upotrebljive - rekao je Petrić.

Dražen Čelar se nakon toga osvrnuo na temu o nagodbi s T&H Investom za koju također smatraju da se mogla bolje odraditi u pregovaračkoj fazi.

- Skloni smo nagodbi, međutim u tim nagodbama bi trebali dobiti srednju vrijednost, tj. da se i jedni i drugi pomaknu sa svojih pozicija. Nama je sporno u nagodbi koja je predložena da su pozicije T&H Investa gotovo do kraja zadržane, a Grad nije zadržao svoju poziciju. To se jako dobro može vidjeti u primjeni kamatnih stopa na dugove. U sporu za Vilku Novaka, T&H Invest traži 34 milijuna kuna u ime duga na zemlju i obračunava se zakonska zatezna kamata te taj dug raste s 34 na 74 milijuna kuna, dok grad od T&H Investa ima potraživanja u ime svote koju je dala za interventno zbrinjavanje te tu potraživanje raste s 9 na 10 milijuna kuna. Znači nama za 100 posto poraslo, a njima za 2 posto. Bilo bi korektno da imamo jednaku kamatnu stopu u jednom i drugom slučaju - rekao je Čelar istaknuvši to kao jedan od primjera zbog čega neće sutra podržati nagodbu kada dođe ta točka dnevnog reda na sjednici gradskog vijeća.

Video sadržaj