Budimo grad: Drugi žuti - nema odluke o balama bez referenduma Foto: Krešimir Đurić

Budimo grad: Drugi žuti - nema odluke o balama bez referenduma

VV | 28.11.2022. u 18:27h | Objavljeno u Aktualno

Nakon Nezavisne liste Ivana Čehok, HDZ-a, Petrića i Budimo grad je najavio da neće podržati stavku o proračunu Grada Varaždina za 2023. godinu te je sasvim izgledno da u srijedu kada će se održati sjednica Gradskog vijeća, gradonačelnik Neven Bosilj neće imati dovoljno ruku tu točku dnevnog reda. O razlozima nepodržavanja, Budimo grad je poslao medijsko priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Platforma Budimo grad, odnosno Nezavisna lista Dubravke Novak prošle je godine gradonačelniku Bosilju, prilikom glasanja za proračun dana, nogometnim rječnikom rečeno, dala „žuti karton“.

Već nam je tada, niti pola godine od izbora, postajalo sve jasnije da stranka na vlasti ne namjerava odustati od načina na koji se politika, posebno lokalna, u Hrvatskoj vodi desetljećima. Priželjkivali smo da će se Varaždinom upravljati, a ne vladati, a iako se SDP povremeno voli hvaliti tom našom sintagmom, istina je porazna.

Gradom se i dalje „vlada“. Posljednjih godinu dana gledali smo cijeli niz sumnjivih kadrovskih poteza, skrivanje informacija od javnosti i gradskih vijećnika, sve veću netransparentnost vlasti prema vijećnicima, ali i sve češći i zabrinjavajuće poznat način komunikacije s građanima koji iskazuju neki oblik kritike.

Pitanje „bala“ i rješenje koje nam se sada, po principu „uzmi ili ostavi“ nudi krunski je primjer toga. Ne tako davno, gradonačelnik je na službenom mjestu, javno obećao da će pred Gradsko vijeće izići s tri prijedloga legalnog rješavanja tog pitanja, sa svim potrebnim obrazloženjima i tako omogućiti da se donese informirana i, najvažnije, legitimna odluka.

Od toga – ništa.

Gradski vijećnici, osim povremenih šturih i samo usmenih informacija, a u posljednjih nekoliko mjeseci čak ni toga, nemaju relevantne podatke o svim mogućim modalitetima rješavanja tog pitanja, o (ne)isplativosti ili (ne)mogućnosti pojedinih opcija, kao ni sadrži li aktualni prijedlog još kakve dodatne, nepisane elemente oko kojih bi trebali biti informirani.

Šutnja u ovom slučaju nije zlato već izvor sumnje. I to opravdane sumnje da nisu istražene sve mogućnosti, da nisu konzultirani svi stručnjaci i da je zanemarivanje komunikacije i informiranja vijećnika i javnosti uzrokovano nekim dodatnim razlogom, osim već poslovičnog nepovjerenja.

Da pojednostavimo. Gradonačelnik je proračun za 2023. ciljano i nerazdvojivo povezao s prijedlogom rješavanja problema baliranog otpada, skrivajući i nedokumentirajući pritom gotovo sve detalje tog rješenja (protivno svom izravnom obećanju), a sada od nas traži da bjanko, na temelju „časne riječi“ dignemo ruku za proračun jer u protivnom ugrožavamo „razvoj grada“. Da mu je stalo do svega što u proračunu piše, ne bi nastupio ovako, praktički ucjenjivački. To su radili neki drugi gradonačelnici, nadali smo se da neće i ovaj.

To je zamjena teza protiv koje su se zdušno i opravdano bunili i tadašnji vijećnici, a sadašnji gradski dužnosnici iz SDP-a kada su protiv vrlo sličnih rješenja i planova za isti problem zazivali referendum, bojkotirali sjednice ili prosvjedovali. Gradonačelnik u medijskoj ofenzivi sve potencijalne „protivnike“ proračuna kojeg je on sam poistovjetio s „balama“ već proziva protivnicima razvoja grada i osobama koje su, ako su protiv „bala“ ujedno i protiv, parafraziramo, plaća odgojitelja, protiv ostalih socijalnih, kulturnih i drugih programa sadržanim u proračunu, a istina je potpuno suprotna. On sam je odlučio sve to izmiješati i ne prođe li proračun, odgovornost za neostvarivanje tih programa snosit će prije svega on.

Prema dostupnim informacijama, ponuđeno rješenje za balirani otpad na tragu je onog koje je još 2008. pokrenulo pravosudnu trakavicu kojoj još uvijek nema kraja i Varaždin pretvorilo u političku raslojeni grad u kojem za pravu raspravu o stvarnim detaljima proračuna, gotovo da nema mjesta. „Bale“ su pretvorene u „zlatno tele“ svake vlasti u posljednjih 14 godina, koje kao da se jedna s drugom natječu koja će ga netransparentnije i skuplje riješiti i iz tog procesa gotovo u potpunosti isključiti i javnost i građane i političke aktere koji s njima ne dijele stranačke ili kakve druge interese.

Vijećnici platforme Budimo grad stoga neće glasati za ovakav proračun jer to, zbog vlastitog integriteta ne mogu učiniti. Na izbore smo izišli s obećanjem da nas je u politiku odvela želja za istinskom promjenom kako se politikom treba baviti: iskreno transparentno, sa zakonitošću kao glavnom vodiljom, bez pribjegavanja brzim i mutnim rješenjima u „višem interesu“, bez tolerancije prema uhljebljivanju i s poticanjem participacije građana kod donošenja najvažnijih i najskupljih odluka.

Nismo lišeni doticaja sa stvarnošću. Znamo kakva je hrvatska stvarnost, znamo da su ove stvari ideali, ali ih itekako smatramo ostvarivima. No oni se neće ostvariti, ako se sve nastavi raditi na isti način na koji se radilo do sada, a pogotovo ne kod donošenja najskuplje i politički najkontroverznije odluke u povijesti Grada u zadnjih trideset godina.

S obzirom da smo s ovim prijedlogom napravili svojevrsni puni krug i da smo opet u situaciji da oni koji odluku trebaju donijeti ponovno nemaju pravodobne, dokumentirane i provjerljive informacije, pozivamo gradonačelnika i ostale kolege vijećnike da po prvi puta u suvremenoj povijesti Varaždina izravno pitaju građane na lokalnom referendumu i na taj način napokon prekinu začarani krug u kojeg nas stalno vraćaju neodgovorne i netransparentne vlasti.

Ako već gradonačelnik nije imao želju i potrebu objasniti vijećnicima sve detalje plana rješavanja pitanja baliranog otpada, predlažemo da mu damo priliku da ih objasni građanima, koji će, kao i na izborima, biti u prilici donijeti najlegitimniju moguću odluku.

Prema statutu Grada ta mogućnost postoji, a upravo je ovo idealna prilika da, iskreno, a ne demagoški, sve stranke i nezavisni vijećnici donesu zajedničku odluku kako će, bez obzira na izlaznost, prihvatiti odluku građana na referendumu i nakon njegova provođenja glasati za proračun kojeg je sam gradonačelnik, u pokušaju populističkog pritiska na Vijeće, odlučio poistovjetiti s pitanjem baliranog otpada."