Budimo grad: Čak 23 osobe u Gradu idu u mirovinu u iduće 2 godine, nužni su transparentni natječaji

| 24.9.2021. u 18:10h | Objavljeno u Aktualno

Budimo grad je danas održala medijsku konferenciju kod Franjevačkog trga te se osvrnula na par aktualnih tema u Varaždinu kao i par ciljeva koje žele ostvariti uz potporu SDP-a do kraja mandata. Jedna od prvih stvari koje žele ostvariti je mijenjanje pravilnika i statuta Grada Varaždina da se spriječi potencijalni konflikti interesa kao što je to prema njima bio slučaj u prethodnoj vlasti Ivana Čehoka gdje su se isplaćivali i ugovorali poslovi za koje smatraju da su bili, ako ne već ilegalni, onda poltički nemoralni. 

- Ostali smo iznenađeni i nevjerojatno nam je da su u 4 godine dobili iznos od skoro 87 milijuna kuna. To stvara opravdanu sumnju da se radi o mogućoj političkoj korupciji, a sigurno se radi o konfliktu interesa. Tu se zalažemo za promjenu statuta da uvedemo obvezu vijećnika da kao fizičke osobe prijave poslove koje sklapaju s Gradom Varaždinom, gradskim tvrtkama i ustanovama u roku od 30 dana jednom tijelu tj. etičkom odboru. Uz tu obvezu smatramo da grad krajem svake godine mora i na kraju mandata objavi sva primanja koje su vijećnici imali u tom razdoblju - istaknuo je Ivan Obadić na današnjoj konferenciji platforme Budimo grad te ustvrdio da se mora donijeti i etički kodeks o ponašanju gradskih vijećnika kojim bi se osnovao Etički odbor te donio Pravilnik o sukobu interesa gdje bi se definiralo što zapravo predstavlja sukob interesa u pojedinim slučajevima. 

Željeli bi da od idućeg proračuna ili proračuna za 2023. godinu on postane participativan za građane, tj. da i građani se izjasne putem participativnog portala o određenim stavkama proračuna, kao i da se uvede participativni referendum da se spriječe velika zaduženja Grada, s obzirom da se prethodna vlast zadužila sa 117 milijuna kuna.

- Nužno je da se i građani izjasne što misle o takvim zaduženjima, a na isti način daje šansu vlasti da jasno prezentira građanima zašto se zadužujemo - objasnio je Obadić.

Naglasak su stavili i na transparentost kod objavljivanja natječaja za zapošljavanje zainteresiranih u upravne odjele, gradske tvrtke i ostale funkcije.

- Čak 23 osobe u iduće dvije godine odlazi u mirovinu što znači da je nužno osigurati transparentan postupak javnih natječaja za zapošljavanje, a da bi to ostvarili smatramo da se treba donijeti jedan pravilnik o provedbi postupka zapošljavanja kako bi se otklonile sumnje o uhljebljivanju - istaknuo je Obadić.

Osim transparentnosti proračuna, smatraju da i gradske tvrtke također trebaju imati transparentnost rada, a zalažu se za promjenu poslovnika o radu gradskog vijeća tj. da se ukine sazivanje sjednica putem e-maila te da se svi dokumenti potrebni za održavanje sjednice dostave najkasnije do sedam dana prije sazvane sjednice, a ne da se materijali dostavljaju do dan prije održavanja sjednice.

- Na taj način će se ostvariti transparentan rad, a ako se to ne ostvari onda se ta točka ne bi smjela naći na sjednici Gradskog vijeća - objasnio je Obadić te istaknuo da je prethodna vlast zloupotrebljavala proračunska sredstva u svrhu informiranja javnosti te da bi se trebalo osnovati Povjerenstvo za medije koje bi raspisivalo transparento natječaje za raspodjelu novčanih sredstava za objavljivanje u medijima.

Na kraju su još istaknuli da su zadovoljni potezom gradonačelnika Nevena Bosilja koji je smanjio broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu.