Budimo grad: Čak 23 osobe u Gradu idu u mirovinu u iduće 2 godine, nužni su transparentni natječaji

| 24.9.2021. u 18:10h | Objavljeno u Aktualno

Budimo grad je danas održala medijsku konferenciju kod Franjevačkog trga te se osvrnula na par aktualnih tema u Varaždinu kao i par ciljeva koje žele ostvariti uz potporu SDP-a do kraja mandata. Jedna od prvih stvari koje žele ostvariti je mijenjanje pravilnika i statuta Grada Varaždina da se spriječi potencijalni konflikti interesa kao što je to prema njima bio slučaj u prethodnoj vlasti Ivana Čehoka gdje su se isplaćivali i ugovorali poslovi za koje smatraju da su bili, ako ne već ilegalni, onda poltički nemoralni. 

- Ostali smo iznenađeni i nevjerojatno nam je da su u 4 godine dobili iznos od skoro 87 milijuna kuna. To stvara opravdanu sumnju da se radi o mogućoj političkoj korupciji, a sigurno se radi o konfliktu interesa. Tu se zalažemo za promjenu statuta da uvedemo obvezu vijećnika da kao fizičke osobe prijave poslove koje sklapaju s Gradom Varaždinom, gradskim tvrtkama i ustanovama u roku od 30 dana jednom tijelu tj. etičkom odboru. Uz tu obvezu smatramo da grad krajem svake godine mora i na kraju mandata objavi sva primanja koje su vijećnici imali u tom razdoblju - istaknuo je Ivan Obadić na današnjoj konferenciji platforme Budimo grad te ustvrdio da se mora donijeti i etički kodeks o ponašanju gradskih vijećnika kojim bi se osnovao Etički odbor te donio Pravilnik o sukobu interesa gdje bi se definiralo što zapravo predstavlja sukob interesa u pojedinim slučajevima. 

Željeli bi da od idućeg proračuna ili proračuna za 2023. godinu on postane participativan za građane, tj. da i građani se izjasne putem participativnog portala o određenim stavkama proračuna, kao i da se uvede participativni referendum da se spriječe velika zaduženja Grada, s obzirom da se prethodna vlast zadužila sa 117 milijuna kuna.

- Nužno je da se i građani izjasne što misle o takvim zaduženjima, a na isti način daje šansu vlasti da jasno prezentira građanima zašto se zadužujemo - objasnio je Obadić.

Naglasak su stavili i na transparentost kod objavljivanja natječaja za zapošljavanje zainteresiranih u upravne odjele, gradske tvrtke i ostale funkcije.

- Čak 23 osobe u iduće dvije godine odlazi u mirovinu što znači da je nužno osigurati transparentan postupak javnih natječaja za zapošljavanje, a da bi to ostvarili smatramo da se treba donijeti jedan pravilnik o provedbi postupka zapošljavanja kako bi se otklonile sumnje o uhljebljivanju - istaknuo je Obadić.

Osim transparentnosti proračuna, smatraju da i gradske tvrtke također trebaju imati transparentnost rada, a zalažu se za promjenu poslovnika o radu gradskog vijeća tj. da se ukine sazivanje sjednica putem e-maila te da se svi dokumenti potrebni za održavanje sjednice dostave najkasnije do sedam dana prije sazvane sjednice, a ne da se materijali dostavljaju do dan prije održavanja sjednice.

- Na taj način će se ostvariti transparentan rad, a ako se to ne ostvari onda se ta točka ne bi smjela naći na sjednici Gradskog vijeća - objasnio je Obadić te istaknuo da je prethodna vlast zloupotrebljavala proračunska sredstva u svrhu informiranja javnosti te da bi se trebalo osnovati Povjerenstvo za medije koje bi raspisivalo transparento natječaje za raspodjelu novčanih sredstava za objavljivanje u medijima.

Na kraju su još istaknuli da su zadovoljni potezom gradonačelnika Nevena Bosilja koji je smanjio broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci