Budimir: Vlast osvajaju pojedinci, koji su prečesto rezultat negativne političke selekcije

vv | 19.2.2022. u 12:46h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Povodom antikorupcijske akcija radi sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti kod najviših dužnosnika, Transparency International Hrvatska ocijenio je da ovo nije stvarna borba protiv korupcije, budući da se kao društvo bavimo samo posljedicama, a ne stvarnim uzrocima ovakvog stanja“.

-Pozivanje na borba protiv korupcije samo je parola za osvajanje vlasti političkih aktera u izbornim procesima. Nakon osvajanja vlasti, obećanja se zaboravljaju, građani su uglavnom uvijek prevareni, a nekompetentni pojedinci svojim djelovanjem ponižavaju ionako krhke političke institucije, drži Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Kako naglašava, sramotno je za jedno društvo da u izbornom procesu vlast osvajaju pojedinci, koji su rezultat negativne selekcije na političkoj pozornici, što se jednako odnosi na stranke na vlasti, ali i one u oporbi.

-Obnašanje vlasti nisu samo povlastice za pojedince, već i odgovornost koja uglavnom izostaje. Upravljane javnim sredstvima i procesima ne smije biti svedeno na privatne želje, već sustav mora onemogućiti da pošteni hrvatski građani moraju ovisiti o nekompetentnim i neodgovornim pojedincima. Oni koji obnašaju izvršnu vlast su najodgovorniji, jer posjeduju moć za donošenje obvezujućih odluka koje se odnose na sve građane. Jednaki teret odgovornosti je i na političkoj oporbi koja nema zajednički motiv biti stvarna opozicija vladajućima - argumentirana, snažna i fokusirana na stvarnu promjenu koje hrvatsko društvo treba i očekuje, smatra  predsjednica Transparency International Hrvatska, koje drži da „sadašnja politička elita ne može provesti promjenu jer je rezultat nepravednog izbornog sustava postavljenog tako da se promjene ne mogu dogoditi“.