Bučograd u atriju Županijske palače bit će nova atrakcija Špancirfesta Foto: Krešo Đurić

Bučograd u atriju Županijske palače bit će nova atrakcija Špancirfesta

V.M./Varaždinske vijesti | 10.8.2018. u 12:52h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija ovogodišnji će Špancirfest začiniti originalnim sadržajem te će atrij Županijske palače pretvoriti u Bučograd, mjesto atraktivnih programa za sve posjetitelje, od onih najmlađih do onih nešto starijih.

- Županija se po prvi puta uključuje svojim programima u Špancirfest i mi smo atrij Županijske palače pretvorili u Bučograd. Posjetitelje očekuje niz zaista atraktivnih programa vezanih prvenstveno uz buču. Varaždinska županija se strateški odredila da će promovirati i brendirati Varaždinsko bučino ulje kao naš originalni proizvod i u tom smislu mi smo već zaista pripremili i odradili cijeli niz aktivnosti - najavila je na današnjoj konferenciji za medije Natalija Martinčević, predsjednica turističke zajednice Varaždinske županije.

Bučograd na Špancirfestu je dodatna promocija buče i proizvoda od buče, ali moći će se vidjeti i kako se bučino ulje proizvodilo nekad, što je na neki način i očuvanje tradicijske baštine, kulture, poljoprivrede.

DSC_3745.JPG

- Očekuje nas vrlo zanimljiva priča u koju će biti uključeni i najmlađi kroz razne radionice, izrađivat će se jela od buče koja će se moći i degustirati, a uključena je i Udruga Hajdina sa svojim vrlo zanimljivim programima. Očekuje nas zapravo jedan potpuno nov i originalni program za vrijeme trajanja Špancirfesta - istaknula je Martinčević.

Tijekom svih deset dana trajanja Špancirfesta, na samom ulazu u Županijsku palaču bit će smještene dvije kućice u kojoj će se izmjenjivati članovi Udruge bučara Varaždinske županije koji će izložiti i prodavati svoje proizvode od buče, a bit će i degustacija proizvoda iz naše županije inspiriranih bučom, prije svega bučno ulje, ali i čokolade s bučinim košticama i ostalih specijaliteta od buče.

- Bučograd će biti organiziran prve i druge subote festivala i to je svojevrsna mješavina i popularizacija gastronomskih proizvoda od buče i svega onog što se s bučom radi. Uz to, bit će i sadržaja za djecu, od raznih radionica do prezentacija tradicijskih zanata, a i jedna specifičnost a to su pekmez i sok od buče od proizvođača iz okolice Varaždinskih Toplica koji će se moći probati samo ovdje - rekao je Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

DSC_3711.JPG

Pozvao je sve posjetitelje Špancirfesta, sve goste i sve Varaždince da iskoriste jedinstvenu priliku i da tijekom ovih festivalskih dana probaju sladoled od buče. Radi se o finom sladoledu od vanilije s nekoliko kapi najboljeg Varaždinskog bučinog ulja Premium, posipanim s nesoljenim pečenim bučinim košticama.

- Ova delicija ušla je polako u varaždinske restorane i nadamo se da će ona postati brend ne samo naše županije, nego i šire jer se radi o odličnom, hranjivom i kvalitetnom specijalitetu. Ukoliko se na štandovima kupi neki proizvod naših udruga, dobit će se bon za sladoled, ili se sam sladoled može kupiti za pet kuna - naglasio je dodavši kako će se Bučograd održavati od 9 do 13 sati.

Pogačice od sira s dodacima bučinog ulja i koštica u Bučogradu će izrađivati članovi Udruge kuhara Varaždinske županije, a promovirat će i namaz od bučinog ulja i koštica te će rezbariti i ukrašavati buče.

DSC_3716.JPG

Kako je nekad nastajalo bučino ulje prikazat će Udruga Hajdina, a spremit će i slastice po kojima su poznati.

- Tikvu želimo prikazati kroz što više aspekata jer je ona zapravo bila glavna namirnica od koje su se radila mnoga jela, ali je ona bila i igračka za djecu. Spremit ćemo naš zaštićeni varaždinski Koščičjak, kojem je vrlo važni sastojak bučino ulje i mljevene koštice buče. Bit će tu i tikvači, zlevka od tikve, ali i još mnogo slastica. Prikazat ćemo kako je nekad nastajalo bučino ulje, kada se nisu koštice nosile u uljaru, već se sve radilo kod kuće. Bit će tu i slikanja naive, likovne radionice za djecu, kulinarske radionice, ručni rad inspiriran tikvom, kao i igračke od tikve - najavila je Ruža Levatić, predsjednica Udruge Hajdina.

Posebnost Bučograda bit će najavljene radionice za djecu, a posebno je izrađena i slikovnica koja ih želi educirati i približiti im nasljeđe buče i proizvoda od buče.

- Princeza Bučka i princ Bučko glavni su junaci slikovnice za djecu kojom će se prikazati na koji način od koštice nastaje bučino ulje. Varaždinska županija se zalaže za to i cilj ove slikovnice je upravo to da se najmlađe educira o toj našoj naslijeđenoj tradiciji, stoga smo izradili i bojanku za djecu pa pozivamo najmlađe da nam se pridruže u što većem broju - pozvala je odgajateljica i voditeljica radionica za djecu Ivana Mikulec.

DSC_3753.JPG