Bruno Hranić ponovno izabran u predsjedništvo Europskog odbora regija Foto: Općina Vidovec

Bruno Hranić ponovno izabran u predsjedništvo Europskog odbora regija

Varaždinske vijesti | 1.7.2022. u 08:25h | Objavljeno u Aktualno

Na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija, koja se održala od 29.-30. lipnja u Bruxellesu, došlo je do izbora novih čelnih ljudi ove europske institucije.

Hrvatska će u predsjedništvu u sljedećem 2,5 godišnjem mandatu odbora biti zastupljena sa dva svoja predstavnika. Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije izabran je za potpredsjednika, a Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec, za člana predsjedništva Europskog odbora regija.

- Hranić je i u prijašnjem 2,5 godišnjem mandatu obavljao dužnost člana predsjedništva, a ovaj ponovni izbor potvrda je njegovog kvalitetnog i uspješnog rada u europskim institucijama. Kao jedan od istaknutijih članova EPP-a u Bruxellesu, Hranić je bio i na dužnost koordinatora Europske pučke stranke u ENVE povjerenstvu (okoliš, energija i klimatske promjene) te potpredsjednik navedenog povjerenstva - priopćili su iz Općine Vidovec.

Europski odbor regija održava 6 plenarnih zasjedanja godišnje, daje više od 50 mišljenja o EU zakonodavstvu godišnje, održava više od 40 rasprava godišnje, organizira više od 300 događanja. Odbor je savjetodavno tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Uloga Odbora iznošenje je lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća ("mišljenja").

Europska komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Europskim odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu (primjerice o politici zapošljavanja, okolišu, obrazovanju ili javnom zdravstvu).

Članovi Odbora nisu vezani nikakvim obvezujućim napucima. U općem interesu Europske unije potpuno su neovisni u obavljanju svojih dužnosti. Zadaća Odbora je uključiti regionalne i lokalne vlasti u europski proces odlučivanja i tako poticati veće sudjelovanje građana.