Sustav obrane pred ukidanjem, kako ćemo se braniti od tuče? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Sustav obrane pred ukidanjem, kako ćemo se braniti od tuče?

Jelena Šaško | 19.7.2021. u 19:15h | Objavljeno u Aktualno

Nepovoljne klimatske nepogode praćene tučom sve su učestalije, a naš sustav obrane od tuče je pred ukidanjem!

Samo 300 generatorskih postaja ove godine brani nas od tuče. Gotovo dvostruko je to smanjenja u odnosu na broj postaja prošle godine kada ih je bilo 564. Dakle, u planu je ukidanje sustava obrane od tuče, a na pitanje koja je alternativa i hoćemo li se braniti zaštitnim mrežama i osiguranjem uroda, odgovore smo potražili u Državnom hidrometeorološkom zavodu. Naime, Zavod provodi operativnu obranu od tuče prema Zakonu o sustavu obrane od tuče koji je na snazi od 2001. godine i to u skladu, kako navode, s financijskim, tehničkim i ljudskim mogućnostima.

Temeljem zaključaka sa sastanka, održanog 29. rujna prošle godine predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske zajednice županija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske poljoprivredne komore i Državnog hidrometeorološkog zavoda došlo se do stava da postojeći sustav operativne obrane od tuče u Republici Hrvatskoj treba ukinuti, a da će Ministarstvo poljoprivrede kao nadležno tijelo nad provedbom Zakona o sustavu obrane od tuče predložiti Vladi Republike Hrvatske donošenje Zakona o ukidanju postojećeg Zakona o sustavu obrane od tuče. Kako kažu, navedeno se temelji na stručnom mišljenju Državnog hidrometeorološkog zavoda i Svjetske meteorološke organizacije te međunarodne znanstvene i stručne zajednice da sustav obrane od tuče kako je određen postojećim zakonodavnim okvirom nema uporište u znanosti niti nedvojbene rezultate koji bi ukazivali na njegovu učinkovitost.

Istovremeno je naglašeno da su kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. bila osigurana značajna financijska sredstva za ulaganje u fizičku imovinu (Mjera 4), uključujući izgradnju ili nadogradnju sustava obrane od tuče na gospodarstvima, a posebno je naglašeno ulaganje u osiguranje usjeva, životinja i biljaka u okviru podmjere 17.1...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u