Bosilj: Smatramo da određenim zagađivačima više nije mjesto u gradu, ali županija im produžuje dozvole

MGA | 13.10.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj komentirao je i priopćenje HNS-a u kojem prozivaju gradske vlasti jer zanemaruju problem zagađenosti zraka na području grada Varaždina, a koje je, prema nedavno objavljenom istraživanju britanskog Guardiana, značajno.

- Ako ste gledali te karte, na njima su svi veći gradovi označeni na isti način, u tom su istraživanju na isti način kao i Varaždin označeni, primjerice, Čakovec i Koprivnica - rekao je gradonačelnik i dodao da je on nezadovoljan neugodnim mirisima koji se šire gradom. O temi smrada u gradu govorilo se i na prošloj sjednici Gradskog vijeća. 

- U srijedu sam imao sastanak u Državnom inspektoratu vezano za taj problem. Provode se izvidi kod pojedinih poslovnih subjekata kod kojih se sumnjalo da bi mogli biti izvor i čim mi državni inspektorat dostavi te nalaze, predočit ćemo ih javnosit i pokrenuti možda određene daljne postupke - navodi gradonačelnik te pojašnjava da ta pitanja u Hrvatskoj nisu u nadležnosti gradova. 

- Komunalni redari imaju nadležnost reagirati prema fizičkim osobama, dok prema pravnim osobama isključivo postupa Državni inspektorat. Nažalost, ne postoji mjerna jedinica za neugodni miris ili smrad, bilo da je to od amonijaka ili sulfita ili nečeg trećeg. Mogu se samo kontrolirati dozvole pravnih subjeka, a dozvole im, nažalost, ne izdaje grad nego županija.

Mi smo prošle godine odbili tvrtke u Jalkovcu i Črncu koje su tražile dodatna proširenja i ja sam stao iza stava da se određena gospodarenja otpadom i zagađivači moraju maknuti iz Varaždina. Promijenili smo i prostorne planove ali se oni pozivaju na dosjelost. No, nekad su i po Dućanskoj ulici uzgajali pajceke i kokoši pa ih više nemaju. Isto tako netko obrađuje otpad u određenim dijelovima grada ali smatram da kad grad donese odluku da to više nije prihvatljivo, onda im nema što država ili županija produljivati dozvolu - ističe Bosilj.