Bosilj: "Situacija u školama je sigurna i pod kontrolom, nema potrebe za zaštitarima ni video nadzorom" Foto: Krešimir Đurić

Bosilj: "Situacija u školama je sigurna i pod kontrolom, nema potrebe za zaštitarima ni video nadzorom"

IHR/Varaždinske vijesti | 9.5.2023. u 12:57h | Objavljeno u Aktualno

- Na današnjem sastanku smo dogovorili da će ravnatelji i psiholozi prvo sazvati kolektiv te ih pripremiti za razgovore s roditeljima, a nakon toga će se održati roditeljski sastanci. Nažalost, ova cjelokupna medijska slika koja je stvorena oko strašnog događaja u Beogradu, uzrokovala je da neki roditelji počinju raditi “lov na vještice”, što nikako nije dobro. Počele su se događati razne stvari, neko dijete je vidjelo drugo dijete da je nešto napravilo, a zapravo se radi o benignoj stvari. Situacija u varaždinskim školama je sigurna i pod kontrolom, imamo ravnatelje i psihologe u školama i nemojte sada raditi "lov na vještice", to bi bila poruka - rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj nakon sastanka koji je održan s ravnateljima i psiholozima svih varaždinskih osnovnih škola, kao što je i najavljeno prošli tjedan.

viber_slika_2023-05-09_12-10-02-675.jpg

Bosilj je podsjetio kako je u varaždinskim osnovnim školama napokon ispravljena dugogodišnja nepravda, te su učiteljice iz produženog boravka zaposlene na neodređeno, a potom je zapošljavanjem psihologa u svim školama kojima je osnivač Grad Varaždin uveden i jedan nadstandard.

- Sve naše škole pokrivene su s psiholozima, pri čemu velike škole imaju jednog psihologa, dok u onim manjim psiholozi rade pola radnog vremena na jednoj, a pola na drugoj školi - rekao je Bosilj.

Jesu li učenici postali zatvoreniji nakon pandemije? Psiholog Leon Aleksić iz VI. OŠ Varaždin kaže kako je pandemija definitivno ostavila jedan trag na učenicima te će trebati proći duži vremenski period da se stvari vrate u normalu, odnosno u vrijeme kao što je bilo prije početka pandemije. Ističe kako im se danas u školama mnogi učenici javljaju samoinicijativno, što mu je drago. - U školi nastojima poticati, normalizirati i destigmatizirati razgovore učenika o svojim emocijama, problemima i izazovima. Mogu reći da se nemali broj učenika javlja sam, a ponekad nas na pojedine situacije upozoravaju drugi, najčešće razrednici ili učitelji koji su u svakodnevnom kontaktu s učenicima, kada primijete da bi bilo dobro da se porazgovara s nama, stručnim službama koje imamo u školama - rekao je Aleksić.

Na pitanje je li se razgovaralo i o povećanju sigurnosti u školama, kroz primjerice uvođenje video nadzora ili zaštitara, varaždinski gradonačelnik je rekao kako za to nema potrebe.

- Na sastanku smo razgovarali o povećanju sigurnosti u školama i složili se da nema potrebe za tim te ne trebamo nepotrebo dizati tezije tamo gdje ih ne treba - poručio je Bosilj.  

viber_slika_2023-05-09_12-10-02-497.jpg

Ravnateljica I. OŠ Varaždin Karmen Hans-Jalšovec je rekla kako su, nakon prošlotjednih događanja u Beogradu, jučer razgovarali s učenicima u školi, i to uglavnom s učenicima viših razreda. Na pitanje kako su u reagirali na događaje u Srbiji, ravnateljica I. OŠ Varaždin je istaknula kako su djeci na sva postavljena pitanja dani odgovori.

- Međutim, bilo je i učenika koji nisu ni znali što se dogodilo. Zato je vrlo važno da prvo razgovaramo s roditeljima jer roditelj je taj koji najbolje poznaje svoje dijete, a onda u suradnji s našim stručnim službama, tom zajedničkom sinergijom, možemo doći do pozitivnih rezultata - ustvrdila je ravnateljica I. OŠ Varaždin.  

No kako s djecom o tome razgovarati? Psiholog iz VI. OŠ Varaždin Leon Aleksić kaže kako se puno roditelja vjerojatno osjeća nesigurno, ne zna kako uopće pristupiti takvom razgovoru i pita se bi li uopće trebalo razgovarati o tome.

- Važno je naglasiti da s djecom treba otvoreno o tome porazgovarati jer, ako mi odrasli pokažemo šutnju i nespremnost za razgovor, onda pokazujemo djeci da ni mi nismo spremni suočiti se s tom stvarnošću. Kakva god ta stvarnnost bila, treba i važno je o tome razgovarati, pitati djecu što su čuli, kako su se osjećali i dati im na znanje da se u školi mogu osjećati sigurno, kao što su se i dosad osjećali - poručio je Aleksić.

viber_slika_2023-05-09_12-10-02-227.jpg

Imamo li dovoljno stručnjaka? Ravnateljica I. OŠ Varaždin Karmen Hans-Jalšovec je istaknula kako na toj školi imaju tri stručna suradnika: pedagoda, psihologa i knjižničara, te je time, s obzirom na 450 učenika te škole, pokriveno najosnovnije. - Rekla bih da je danas uloga psihologa i pedagoga vrlo složena, jer su djeca sve zahtjevnija, kao i okolnosti u kojima žive te se traži od nas da im svakodnevno pružamo podršku. Ono što se u svakodnevnom radu primjećuje je da djeca najviše imaju emocionalnih, osobnih ili obiteljskih problema te je vrlo važno takve stvari prvenstveno otkriti, kako bi im se pružila podrška. Svako dijete u školi trebalo bi imati psihološku pomoć. Naša škola nije trebala psihologa, ali moram reći da je naš osnivač, Grad Varaždin, napravio doista veliki iskorak time što je zaposlio psihologe u svim varaždinskim osnovnim školama - poručila je ravnateljica I. OŠ Varaždin. Ističe kako školski psiholozi svakodnevno rade na nekoliko frontova: s učenicima, roditeljima i učiteljima. - Međusobna zajednička komunikacija vrlo je važna jer bez toga nema djelovanja, a u svemu tome važna nam je podrška roditelja, zajedničko djelovanje kada se uoči pojedini problem. Psiholozi u školama rješavaju različite krizne situacije, a kada se dogodi vršnjačko nasilje, odmah se reagira te škola obavještava roditelje te se radi plan kako suzbiti i riješiti nastali problem - poručila je ravnateljica Hans-Jalšovec.