Bosilj odgovorio Habijanu: "Kad nemaš svoje ideje, onda tuđe kritiziraš, osuđuješ i zamjeraš" Foto: VV arhiva

Bosilj odgovorio Habijanu: "Kad nemaš svoje ideje, onda tuđe kritiziraš, osuđuješ i zamjeraš"

Varaždinske vijesti | 27.4.2023. u 11:12h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj osvrnuo se na prozivku predsjednika varaždinskog HDZ-a Damira Habijana oko novouređenog Habdelićevog trga.

>> Habijan: Jel' dosta kockica ili ćemo nastaviti s popločavanjem do Drave?

- Nakon uistinu dugog niza godina što je Habdelićev trg u strogom centru grada bio neuređen i neiskorišten, a takvo stanje nikome od dosadašnjih vlasti nije smetalo, konačno imamo novo mjesto u gradu gdje se mogu organizirati različiti sadržaji, uz naš najljepši gradski park. I kako to u politici biva, kad nemaš svoje ideje onda tuđe kritiziraš, osuđuješ i zamjeraš. Tako se čini da bi nekima bilo draže da je trg ostao u prašini i blatu, a kako bi imali svoju dnevnu dozu populizma. Građani su prije deset dana rekli što misle o takvoj politici - kazao je Bosilj.

>> Habdelićev trg zasjao u novom ruhu; svečano otvorenje u četvrtak

- Nevjerojatna je lakoća zaborava Damira Habijana, predsjednika gradskog HDZ-a koji je kritizirao arhitektonsko rješenje i izgled novouređenog Habdelićevog trga. Naravno, podržavam pravo na mišljenje, ali bi bilo zgodno saznati i kakvo je bilo mišljenje istog političara, a sada i "arhitektonskog" stručnjaka, tijekom 4 godine kad je kao glavni koalicijski partner Čehoku od 2017. do 2021. godine imao priliku da i nešto napravi na neuređenom trgu u srcu grada. U četiri izgubljene godine za naš Varaždin mogao je ne jednom "uvjetovati" Čehoku da uredi taj prostor. Mogao je, ali nije, pa je eto to uvjetovao nama, kao da mi to ionako ne bismo to napravili. Isto kao što rješavamo sve ostale probleme koje su nam ostavili u nasljeđe - poručio je gradonačelnik.

- Ružno je i neprimjereno pisati o "arhitektonskom ruglu" što je uvreda ne samo mladim projektantima čiji je rad ocijenjen kao najbolji od čak 38 radova prispjelih na natječaju iz 2016. godine. Uvreda je to i svim stručnjacima iz ocjenjivačkog žirija kojim je predsjedao cijenjeni sveučilišni profesor s Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba prof.dr. Nenad Habijanić, a s njim su još bili Valentina Fištrek, dipl. ing. arh., predsjednica Društva arhitekata Varaždin i Željko Trstenjak, dipl. ing. arh., tadašnji pročelnik varaždinskog Konzervatorskog odjela uz druge stručnjake i bivšeg gradonačelnika - naveo je.

- Upitao bih gospodina Habijana, je li on mjera za lijepo? Pitao bih ga tko je taj, ako nije arhitektonska struka, tko odlučuje o tome što i kako graditi, uređivati u našemu gradu? Za mene je to uvijek bila i bit će struka. Politici tu nije mjesto. Konačno rješenje Habdelićevog trga s fontanom koja radi 24 sata i specifičnom rasvjetom tek će večeras biti predstavljeno građanima jer Trg još uvijek nije službeno otvoren. Uopće ne sumnjam da će većina naših građana prigrliti naš novi Trg zbog njegove ljepote, funkcionalnosti, ali i zadovoljni činjenicom da smo napokon uredili prostor koji se godinama i desetljećima zanemarivao - dodao je Bosilj.

- Na kraju jedan podsjetnik za "arhitekta" Habijana. U nagrađenom, izvornom arhitektonskom rješenju Habdelićevog trga bio je predviđen i prekrasni "zeleni zid" na zapadnoj strani trga, ali je upravo za vrijeme vladavine koalicije Čehok-HDZ dozvoljena gradnja objekta na zapadnom rubu trga i time se onemogućilo izvođenje tog "zelenog zida". To ćemo nadoknaditi atraktivnim zelenim instalacijama na samom trgu." - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Iz Grada Varaždina podsjećaju da je još 2016. godine u organizaciji Društva arhitekata Varaždin proveden urbanističko-arhitektonski natječaj čija je svrha i cilj bio urediti bivše parkiralište tako da se prvenstveno formira pješačka poveznica između parka Vatroslava Jagića i Habdelićeve ulice, ali i poveznica ostalih susjednih mikrozona.

Natječajni zadatak je propisao ekonomičnost, optimalno korištenje prostora, suvremeni izričaj i pridržavanje konzervatorskih propozicija. Pristiglo je 38 radova, koji su pregledani i rangirani na prvih 5 pozicija prema zadanim kriterijima, a 4 rada su eliminirana zbog nezadovoljenja uvjeta natječaja.

- Prva nagrada u vrijednosti od 30 tisuća kuna dodijeljena je autorima AUTORSKI TIM B!RO (Dora Lončarić, Mario Kralj, Saša Košuta i Ljiljana Lončarić). Pobjednički rad izveden je gotovo u cijelosti kao što je i zamišljen. Odustalo se jedino od modularnog ozelenjenog zida uz zapadne fasade, zbog naknadne građevinske interpolacije na dodiru s trgom. Ova je intervencija uzrokovala i promjenu koncepta osvjetljenja prostora s čime je trg od podne rasvjete dobio "stropnu" i samim time treću dimenziju - naveli su iz Grada.