Bosilj o putovanju u Kinu: Uvijek nastojim putovati ne opterećujući gradsku blagajnu

vv | 25.10.2024. u 13:27h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin jutros je na svojoj mrežnoj stranici objavio o darivanju krvi gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja o direktora Varkoma BrunenIstera povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, a što smo prenijeli.

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi gradonačelnik Neven Bosilj po 49. put darovao krv

Na FB stranici varaždinske Zajednica žena Katarina Zrinski, međutim, objavljeno je danas da Bosilj nije u Varaždinu, već u Kini.

Što je točno, odnosno gdje su gradonačelnik i zamjenik te kojim povodom, pitanja su koja smo poslali u Grad Varaždin.

- Gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj, kao službeni predstavnik Grada Varaždina  boravi u Narodnoj Republici Kini od 19. do 29. listopada 2024. na Seminaru o lokalnoj upravi u Hrvatskoj. U suradnji s Veleposlanstvom NR Kine, organizatori putovanja su Međunarodni centar za obuku u Hong Kongu i Macau Kineske nacionalne akademije za upravljanje i Ministarstva trgovine NR Kine ( International, Hong Kong and Macao Training Centre of the China National Academy of Governance i Ministry of Commerce). Sve troškove puta podmireni su od kineske strane, odnosno organizatora puta, odgovorili su iz Grada te napomenuli da je gradonačelnik dao krv "uoči puta u Kinu", što znači još prošli tjedan, odnosno svakako prije 19. listopada.

No, kako su napomenuli, zajedno s gradonačelnikom Grada Varaždina na seminaru je grupa od petnaestak drugih gradonačelnika hrvatskih gradova, predsjednika i članova gradskih vijeća te članova nacionalnog parlamenta. 

Iako nije navedeno na što se točno odnosi, gradsko je protokol poslao i reakciju gradonačelnika na, kako je navedeno, upit novinara za komentar županove objave.

- HDZ opet laže. Kako sam već prije rekao, uvijek nastojim putovati ne opterećujući gradsku blagajnu. Na primjer put u Norvešku je u cijelosti plaćen iz projekta norveškog granta, a u Sarajevo sam putovao na poziv i trošak UNDP uključujući i dnevnice. Tako i trošak mog sadašnjeg boravka u Kini zajedno s nekoliko dužnosnika iz redova gotovo svih stranaka, uključujući i HDZ, plaća ministarstvo trgovine NR Kine što uključuje sve troškove prijevoza i boravka. Ne iznenađuje podmetanje i izmišljanje našeg neinformiranog župana, koji svojim neprimjerenim napadom na službenu delegaciju jedne države, a u kojoj su i njegove stranačke kolege, samo potvrđuje već ranije ocjene kako je zalutao na mjesto župana. Svojim podmetanjem i napadom na službenu delegaciju župan po skrivećki želi svima reći da kad već on ne može, jer ga nitko niti ne zove, onda nitko ne treba putovati i predstavljati naš grad, našu županiju ili našu zemlju. Jer, eto njega, nesretnika nitko ne želi (osim poziva na stranačka sijela HDZ-a u Hercegovini). Obnašanje funkcije župana je očito prezahtjevna funkcija za neke kojima će građani uskoro pokazati što misle, navodi Bosilj, dodjući da je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković na godišnjem odmoru i to prvi put u ovoj godini.