Bosilj o cijenama Čistoće: Korigirat ćemo cijene, zakon je "glup", ali ga se moramo pridržavati

| 7.3.2022. u 11:09h | Objavljeno u Aktualno

Krajem prošle godine, Grad Varaždin je najavio da će se mijenjati cijene usluga Čistoće, odnosno da će se podići cijene minimalne usluge. Ta je odluka trebala biti na glasanju na prošloj sjednici Gradskog vijeća, ali je u posljednji tren skinuta. Ipak, ta odluka trebala bi doći na red na prvoj sljedećoj sjednici uoči 1. travnja. Gradonačelnik Neven Bosilj je na emisiji Varaždin info izrazio da je cijela situacija nastala zbog novog zakona o gospodarenju otpadom.

- Morat ćemo korigirati cijene jer je država Zakonom o gospodarenju otpadom definirala da sva kućanstva moraju plaćati istu osnovnu cijenu. Do sada su obiteljska kućanstva plaćala višu cijenu, a višestambena nešto nižu cijenu. Zakon ne priznaje to da u stanu od 20 mživi jedna osoba, a u kućanstvu 20 osoba te plaćaju istu osnovnu cijenu. Grad Varaždin si tu ne može pomoći. Zakon je "glup" da tako kažem, ali ga se moramo pridržavati. Moja namjera da se cijene izjednače, ali ćemo dati subvencije za sugrađane lošijeg materijalnog statusa, za umirovljenike tako da će poskupljenje biti minimalno - objasnio je Bosilj.

Spomenuo je i problem podzemnih spremnika koji su već morali biti u funkciji, ali je nastao problem s priključivanjem na struju.

- To je bio eksperiment koji je mene dočekao na sedam lokaciji gdje su ih mislil staviti na baterije, a nisu mogli raditi bez priključka na električnu energiju. Kada priključite struju, onda imate problema s baterijama. Sad smo sve to sredili, ali natječaj je bio tako napravljen da je posao dobio lokalni ponuđač koji nema iskustva s takvim stvarima, a postoje puno kvalitetnija rješenja na tržištu. Detektirali smo lokacija da pokrijemo sve višestambene objekte. Ići ćemo na polupodzemne spremnike gdje će biti šest spremnika na jednoj lokaciji. Crna kanta, biootpad, staklo, papir, metal i plastika i svi spremnici će biti opremljeni sa čipovima da se zna za svakog čovjeka što je ubacio unutra i plaćat će se prema korištenju - istaknuo je Bosilj i naglasio da se ništa od toga ne može napraviti prije nego što se riješi situacija s T&H Investom.

- Moramo doći do sveobuhvatnog mirnog rješenja sporova s T&H Investom jer je predviđeno da ostane novaca od 22 i pola milijuna kuna od municipalnih obveznica, a ostalo je nešto novaca od Ekosa, a sav taj novac bi se preusmjerio na polupodzemne spremnike. Ako uspijemo na taj način to zavrtiti, Varaždin bi bio prvi veliki grad u Hrvatskoj gdje ne bi bili ovih nadzemnih spremnika i smeća vani i cijeli grad bi opskrbili sa 112 lokacija, a na taj način bi svi višestambeni objekti rješeni - istaknuo je Bosilj.

Naglasio je da su krenuli radovi na sortirnici, a s njom bi se vjerojatno povećala efikasnost razvrstavanja otpada. 

- Buduće da će višestambeni objekti imati razrađeno na ovaj način, ove kante koji ljudi imaju doma kod kućanstva i rade im nered po dvorištima, imamo obvezu koristiti još pet godina jer smo ih nabavili europskim novcem. Intenzivno se bavimo tom problematikom. Zbrinjavanje otpada je kao promet, nitko vas ne nagradi što prođete kroz zeleno svijetlo, ali biti ćete kažnjeni što prođete kroz crveno - istaknuo je Bosilj. 

Naglasio je da su zatekli ugovore koji su sklapani mjesec dana prije nego je postao gradonačelnik, a koji su nepovoljni po Varaždin poput ugovora za zbrinjavanje biootpada. 

- Obavili smo pregovore s Koprivnicom za biootpad i možemo tamo po cijeni od 150 do 180 kuna po toni predati biootpad tamo, ali imamo ugovor koji nas obvezuje da na četiri godine moramo predati biootpad po 800 kuna. Mi imamo 2000 tona godišnje biootpada. Milijun i 300 tisuća kuna bi mogli uštedjeti na biootpadu već sada da nemamo taj ugovor - objasnio je Bosilj.