Bosilj: Nema Porina, preoblikovanja NK Varaždina i podvožnjaka, upitno povećanje plaća i uskrsnice…

| 9.1.2023. u 09:01h | Objavljeno u Aktualno

Kako će Grad Varaždin funkcionirati, točnije što (ne)će moći plaćati tijekom iduća tri mjeseca, odnosno sve do provedbe izvanrednih izbora za Gradsko vijeće jer donijelo ni proračun niti odluku o privremenom financiranju, objasnio je na VTV-u varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, koji je morao donijeti odluku o financiranju nužnih troškova i rashoda, koju će morati uskladiti s povjerenikom Vlade koja raspisuje i izbore  u roku od 60 dana od imenovanja povjerenika za gradsko vijeće.

- U nužne troškove i rashode nikako ne ulaze dodatne investicije. Dakle, tri mjeseca ne smijem potpisati plaćanje niti jednog troška koji izlazi iz područja privremenog financiranja. Primjerice, neki dan je predsjednik NK Varaždin rekao da se kreće u preoblikovanje kluba u športsko dioničarsko društvo. No, to će se morati zaustaviti jer bi cijeli postupak pao u vodu, budući da je kao prvi korak predviđen upis dionica jedinice lokalne samouprave od milijun kuna, zahvaljujući čemu budemo imali više od polovice vrijednosti kluba za koji će se tražiti strateški partner koji će od nas otkupiti dionice za višestruko veći iznos i tako dobro zaraditi. No, budući da nemamo proračun, to ne možemo upisati, tako da bi cijeli postupak preoblikovanja, koji je trajao devet mjeseci, bi pao i sve bismo morali vratiti na početak, rekao je Bosilj, napominjući da će varaždinski nogometni prvoligaš biti prvi koji se svojevoljno preoblikovanje.

Gradonačelnik je ukazao i na ostalo što će morati pričekati.

- Bez proračuna se ne može provoditi niti jedan novi natječaj, tako da sve udruge koje dobivaju novac po natječajima morat će čekati. Ovih dana očekujemo lokacijsku dozvolu za podvožnjak u Wisertovoj, što znači da bi odmah mogli raspisati i natječaj za glavni projekt. No, i tu ćemo morati čekati dok se ne usvoji proračun. Upitne su i uskrsnice od 350 kuna za umirovljenike, no kako Uskrs pada 9. travnja,  nadam se da ćemo do tada imati i novo gradsko vijeće. Bez njega nema ni provedbe javne nabave za balirani otpad te svih sličnih stvari u kojima se preuzimaju nove financijske obveze, ukazao je Bosilj te najavio da će s pravim stručnjacima razmotriti što će biti s još nekim projektima, kao što je izgradnja dječjeg vrtića u Hrašćici za koji je država odobrila sufinanciranje od 700 tisuća eura koje bi bilo štete izgubiti, a što bi se moglo dogoditi ukoliko se ne potpiše ugovor. 

Uz to, Grad Varaždin morat će propustiti neke natječaje.

- U tijeku je natječaj za pametna rješenja i pametne gradove na kojem smo lani dobili sredstva za senzore buke i kvalitete zraka, a prijavili smo i senzore za parkiralište na Trgu bana Jelačića. Ove godine planirali smo nabaviti senzore za još dvije lokacije, kao i LED rasvjetu za kritične pješačke prijelaze. No, nažalost,  ne možemo se prijaviti jer trebamo potpisati izjavu da su preostala sredstva osigurana u proračunu kojeg nema. Nažalost, očigledno ćemo imati posljedice i stagnaciju, rekao je Bosilj.

A stagnacija je već počela.

- Ne možemo obnoviti 12 stanova u Rajčulu jer Gradski stanovi ne mogu raspisati za to natječaj. Trebali smo u ožujku imati dodjelu Porina u našoj Areni. To smo otkazali. Upitno je i Svjetsko prvenstvo u kuglanju u Areni, iako se nadam da ćemo to uspjeti budući da očekujem proračun do tada.  Nadalje, u Varaždinu se lani rodilo stotinjak djece manje nego prethodne godine, a tko je i u zemlji. Povećali smo naknade za novorođenčad, ali ne može se s jednom takvom mjerom odmah očekivati poboljšanje. Uostalom, nisam presretan s tom mjerom koju traže partneri. Više sam za to da se brinemo o djetetu cijelo djetinjstvo. Od kada sam gradonačelnik, uveli smo niz toga što spada u nadstandard, kao što su topli obroci u škole što će od drugog polugodišta raditi država. Da je prošao proračun, za to predviđena sredstva preusmjerili bismo u besplatan produženi boravak u školama. Ali sada ne može ići niti jedan novi program, dok stare možemo nastaviti, rekao je gradonačelnik, ukazavši da ako novo gradsko vijeće ne usvoji proračun u roku od 90 dana, onda se i ono raspušta, kao i gradonačelnik te u rujnu slijede novi izvanredni izbori.

Dobrim je ocijenio stanje gradske blagajne jer je na računu 25 milijuna kuna, što je posljedica rasta plaća, a još 20 iznose potraživanja.

-Platili smo sve račune za sortirnicu za koju očekujemo da će biti gotova za mjesec dana, što znači da ćemo dobiti povratak 20 milijuna kuna iz fondova jer smo mi sve unaprijed platili. Tu su došle sve moguće inspekcije, ali sve je u redu, napomenuo je Bosilj, podsjetivši da je 27 milijuna kuna od municipalnih obveznica  otišlo Ekos Holdingu, 15 milijuna TH Investu, dio otišao u polupodzemne spremnike, njih 500, za čiju ugradnju nema trenutno novca jer nema proračuna.

Osim gradske blagajne, dobrim je ocijenio i poslovanje gradskih poduzeća pa će tako Čistoća nakon niza godina završiti poslovanje bez minusa.

- Ove tvrtke neće imati izravne posljedice zato što nema proračuna. Veće probleme imat će kulturne ustanove, HNK, knjižnica i slično. Kada smo radili limite prema naputku ministarstva, ispada da knjižnica može samo isplaćivati plaće i jedva režije. No srećom, javili smo se na natječaj ministarstva i stiže određeni iznos, kao i HNK i GMV. Situacija nije jednostavna ni u vezi povećanja plaća, no našao sam neki modalitet u koji ću pokušati uvjeriti povjerenika, tako da se vidi povećanje plaća u isplati za siječanj, ukazao je Bosilj te najavio skoro otvorenje scene Rogoz.

Bilo bi toga i više, kako je dodao, ali izostala je suradnja s Gradskim vijećem, a ne vizije.

- Grad Varaždin je promijenio mindset od kada sam gradonačelnik. Podigli smo nadstandarde u socijali i školstvu, povećali božićnice, uskrsnice i ostalo, uveli smo psihologe u sve škole. Prošli smo na nekim natječajima, kao za vrtić, napravili servisnu cestu u Brezju gdje je toliko parcela koliko vrijedi sanacija bala. A rješenje bale, uz podvožnjak, dvije su glavne stvari koje želim riješiti, uz manje projekte, kao što su Habdelićev trg, Ul V. Lisinskog, rekao je Bosilj, naglasivši da je Varaždin prvi od 20 središta predao Strategiju urbanog područja pa bi već u travnju trebao spustiti 22 milijuna eura iz ITU mehanizma  za projekte, među kojima je dogradnja FOI-a.