Bosilj nakon usvajanja Proračuna: "Očekujem dodatna sredstva iz Ministarstva gospodarstva za sanaciju bala"

MGA | 5.5.2023. u 13:44h | Objavljeno u Aktualno

Nakon izglasavanja Proračuna i kreditnog zaduženja za sanaciju bala u Brezju gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je da slijedi odluka o odabiru izvođača i sklapanje ugovora te da od jeseni očekuje micanje prvih bala, a da bi sve trebalo biti sanirano u roku od 18 mjeseci. 

Komentirao je i izjave vijećnika Marija Lešine da je sadašnja cijena zbrinjavanja triput veća od prve cijene iz ugovora o interventnom zbrinjavanju, na što je gradonačelnik povukao paralelu s cijenom za izgradnju pročistača.

- To je ista priča kao i s pročistačem. Prije tri godine imali smo jednu cijenu, ali je taj natječaj poništen. Cijene idu u nebo i ubuduće možemo očekivati samo još veću cijenu. Moramo to riješiti. Uklanjanjem bala dobit ćemo vrijedno zemljište i njime ćemo financirati otplatu kredita - rekao je Bosilj napomenuvši kako očekuju da se u sufinanciranje sanacije dodatno uključi Ministarstvo gospodarstvo, uz 40 posto sufinanciranja na koje se već obavezao Fond za zaštitu okoliša. 

- Preostalih 60 posto snosi Grad Varaždin, ali bi se trebale u to uključiti i druge općine. Slična je priča s pročistačem gdje se Ministarstvo gospodarstva obvezalo da će podmiriti preostalih 100 mil. eura razlike jer iz EU izvora imamo 200 mil. eura, a ukupna cijena iznosi sada oko 300 mil. eura - iznosi Bosilj dodajući da je Proračun izglasan i da Grad konačno, nakon pet mjeseci praznog hoda, može krenuti dalje.

- Odmah kreće natječj za izradu glavnog projekta za pothodnik Kućanske rampe i sredstva za vrtić u Hrašćici. Idemo u realizaciju ITU mehanizma; potpisujem ugovore s Ministarstvom regionalnog razvoja. Time ćemo riješiti Varaždinsku kuću i nekadašnji Kino Dom pretvoriti u Centar kreativnih industrija te urediti sinagogu koja će imati multimedijalni karakter, prostor za koncerte i izložbe. Idemo s FOI-jem u dogradnju Vile Oršić, što će biti zametak novog kampusa FOI-ja. Zatim modernizacija javne rasvjete i druge investicije - nabrojao je Bosilj.