Bosilj: "Grad Varaždin podržava razvoj i preseljenje ljevaonice na novu lokaciju" Foto: Grad Varaždin

Bosilj: "Grad Varaždin podržava razvoj i preseljenje ljevaonice na novu lokaciju"

Varaždinske vijesti | 25.1.2023. u 15:01h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj posjetio je danas, u srijedu 25. siječnja Metalsku industriju Varaždin na obje lokacije u Varaždinu.

MIV_Varazdin_25012023_2.JPG

Susreo se direktorom MIV-a Krešimirom Kranjčecom i Filipom Kličekom te s Michaelom Herbeckom, vlasnikom i Thomasom Bohlom, vodećim ljudima Hawle Germany Group – njemačkom korporacijom u čijem sastavu se nalazi varaždinski MIV.

S poslovodstvom MIV-a i njemačkim partnerima iz Hawlea razgovaralo se o planovima za izgradnju nove ljevaonice za automatsko lijevanje na lokaciji uz Gospodarsku ulicu u Varaždinu na novoformiranoj građevinskoj čestici uz već postojeće hale.

MIV_Varazdin_25012023_8.JPG

Kako je istaknuto, proizvodna građevina, hala nove najmodernije ljevaonice sa pratećim prostorima bit će veličine od oko 20.000 kvadratnih metara, a za proces proizvodnje instalirat će se najmodernija i tehnološki najnaprednija tehnologija kojom se osigurava najviši stupanj zaštite ljudi i okoliša.

Navedeno je da će se kao energija za taljenje metala koristiti isključivo električna energija te da će biti poštivani svi zahtjevi energetske učinkovitosti i zaštite okoliša propisani zakonskom i tehničkom regulativom. Prvih godinu dana na novoj lokaciji instalirat će se probna proizvodnja do 19 tona lijeva dnevno.

MIV_Varazdin_25012023_3.JPG

Kapacitet nove ljevaonice u konačnosti će biti prosječno 147 tona taline (metala u rastaljenom stanju) dnevno, čime će varaždinska ljevaonica osigurati mjesto najveće hrvatske ljevaonice čiji se proizvodi distribuiraju u cijeli svijet.

Vrijednost planirane investicije iznosi oko 60 milijuna eura.

MIV_Varazdin_25012023_4.JPG

- Kako će planirana investicija Metalske industrije Varaždin d.d. u novi proizvodni pogon dati značajan doprinos gospodarskom razvoju Grada Varaždina i okolice, a sa novim, budućim zapošljavanjima značajno će doprinijeti i ukupnim ekonomskim pokazateljima, Grad Varaždin daje investitoru Metalskoj industriji Varaždin d.d. podršku za izgradnju Proizvodne građevine za automatsko lijevanje metala na području Grada Varaždina - ističe se u pismu namjere kojeg je gradonačelnik Bosilj danas predao poslovodstvu MIV-a i njemačkim partnerima iz Hawle Germany Group.

MIV_Varazdin_25012023_1.JPG

Gradonačelnik je njemačkim partnerima MIV-a također ponudio i predstavio paket pogodnosti kojima Grad Varaždin nastoji olakšati realizaciju ove značajne investicije u vidu pomoći kod dobivanja dozvola te oslobođenja dijela troškova komunalnog doprinosa i komunalne naknade.

MIV_Varazdin_25012023_5.JPG

Predstavnici jedne od najuglednijih europskih ljevaonica Hawle najavili su da će u Varaždinu u konačnici biti izgrađena ljevaonica koja će upotpuniti paletu proizvoda namijenjenih svjetskom tržištu, a u kojoj će biti otvoreno stotinjak novih radnih mjesta.

Stručni timovi već rade na glavnim projektima, a gradonačelniku su predstavljeni ilustracija te radne verzije izgleda nove varaždinske ljevaonice.

Kako je navedeno tom prigodom, na staroj lokaciji ljevaonice u Fabijanskoj ulici predviđena je urbana regeneracija prostora, pa će u skladu s Urbanističkim planom uređenja taj prostor, između ostalog, biti namijenjen i stambenoj izgradnji.

MIV_Varazdin_25012023_6.JPG

MIV_Varazdin_25012023_7.JPG

MIV_Varazdin_25012023_9.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci