Bosilj: "Grad je spreman vratiti cijenu korištenja dvorane u Graberju na početno, ali..." Foto: Luka Šalamun

Bosilj: "Grad je spreman vratiti cijenu korištenja dvorane u Graberju na početno, ali..."

IHR/Varaždinske vijesti | 14.10.2024. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Još krajem rujna objavili smo kako učenici Elektrostrojarske i Strojarske i prometne škole Varaždin više nemaju nastavu iz tjelesne i zdravstvene kulture u obližnjoj sportskoj dvorani Graberje. Tada smo upozorili kako će tako ostati ako se ne postigne dogovor o nastavku korištenja dvorane između osnivača škola, Varaždinske županije i Grada Varaždina, koji je vlasnik dvorane.

- Srednjoškolci dviju najvećih škola više neće u Graberje, koje ostaje prazno!?

O tome su se prije nekoliko dana oglasili i iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, koja upravlja dvoranom.

- ZSUGV: Cijena korištenja dvorane u Graberju povećana na traženje Grada Varaždina

 Pojasnili su da je došlo do povećanje cijena korištenja dvorane, ali i naveli kako "u ovakvim situacijama apeliramo da se sportska zajednica i sportaši ne stavljaju u kontekst politike".

Je li točno da je postojao problem oko korištenja dvorane u Graberju te da učenici Strojarske i prometne škole te Elektrostrojarske škole Varaždin ne mogu koristiti spomenuti prostor za nastavu tjelesnog te je li u međuvremenu postignut dogovor između Grada, koji je vlasnik dvorane, i škola, kojima je osnivač Varaždinska županija, upitali smo Varaždinsku županiju i Grad Varaždin.

Dok su nam iz Županije odgovorili kako je nastava tjelesne i zdravstvene kulture za učenike srednjih škola organizirana u školskim sportskim dvoranama škola čiji osnivač je Varaždinska županija, iz Grada Varaždina kažu da nude rješenje da se taj problem riješi na zadovoljstvo učenika.

- Jednostranom odlukom Varaždinske županije s početka prošle školske godine ukinuta su prava Grada Varaždina koja je Grad imao od 2006. godine, od početka javno-privatnog partnerstva između Grada Varaždina, Varaždinske županije i Republike Hrvatske u izgradnji sportskih dvorana. Bivši gradonačelnik, kada je potpisivao ugovore 2006. godine, ponašao se kao da nema poslovnu sposobnost. Grad Varaždin je ustupio gradsko zemljište za izgradnju dvorana koje su prešle u vlasništvo Županije, a pritom nije osigurao nikakva prava za Grad. Naprotiv, još se i obvezao na plaćanje kreditnih rata za te dvorane izgrađene na gradskom zemljištu. Takvo postupanje može se usporediti s apsurdnom situacijom u kojoj nekom poklonite svoje zemljište da na njemu izgradi višestambenu zgradu, u toj zgradi ne dobijete ni jedan stan, ali preuzmete plaćanje rate kredita za izgradnju te zgrade. On je, kao i mnogo puta od tad, napravio štetne ugovore za Grad Varaždin i Grad će zato pokrenuti proceduru za izmjenu tih ugovora. Samo prošle godine Grad Varaždin je podmirio 62.297,00 eura rate za to javno-privatno partnerstvo, bez ikakvih prava korištenja! Ove godine, s obzirom na rast Euribora, taj iznos će biti veći od 70.000 eura. Za razdoblje od 2006. do 2036. godine, koliko će trajati javno-privatno partnerstvo, platit ćemo više od dva milijuna eura - pojasnio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i dodao kako, do su do prošle godine svi župani, iako ugovorom neobavezni, omogućavali Gradu Varaždinu korištenje određenog broja sati u tim dvoranama.

- Međutim, aktualni župan je svojom odlukom prošle godine sve to ukinuo, što je neprihvatljivo. Grad Varaždin je proteklu godinu pokušavao usuglasiti s županom da se Gradu ponovo vrati mogućnost korištenja tih dvorana, no bez uspjeha. Stoga je Grad bio primoran aktivirati naplatu ekonomske cijene korištenja dvorane Graberje. Umjesto da Županija svojim srednjoškolcima omogući adekvatne uvjete za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, župan se odlučio po čak četiri razredna odjeljenja istovremeno rasporediti u premale prostore, u dvorane Gospodarske škole i Druge gimnazije. Posljedice tih nerazumnih i politički motiviranih odluka sada snose srednjoškolci. Grad je spreman vratiti cijenu Graberja na početne postavke ako ponovo dobije mogućnost korištenja određenog broja sati u dvoranama. Prije tjedan dana je u tom kontekstu poslan i prijedlog sporazuma Varaždinskoj županiji, no odgovor od Županije još nismo dobili - poručio je Bosilj te ustvrdio kako se Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina opravdano distancirala od ovih političkih igara.

- To mi je drago. No, isto to su trebali reći i prije tri godine, kada je resurse i objekte Zajednice koristio aktualni predsjednik te Zajednice Alen Runac u svojoj izbornoj kampanji kao kandidat za gradonačelnika. Podsjećam da su tada po objektima sportske infrastrukture u Varaždinu postavljani njegovi jumbo plakati i promidžbeni materijali. Ponavljam ono što uvijek naglašavam: izabrani smo da radimo u korist Grada Varaždina, Varaždinske županije i naših građana. Nažalost, kod nekih pojedinaca politički interesi i osobni ego nadjačavaju razum i odgovornost - poručio je varaždinski gradonačelnik.