Bosilj Čehoku: Na presudu protiv sebe se žalite, a u slučaju Grada propustili ste žalbu, zašto?

MGA/Varaždinske vijesti | 15.7.2019. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Zašto različito pristupa sudskim presudama koje se tiču njega osobno, a drugačije se odnosi prema presudama u koje je uključen Grad, pitao je SDP-ov vijećnik Neven Bosilj gradonačelnika Ivana Čehoka tijekom aktualnog sata današnje sjednice Gradskog vijeća koja traje u palači Herzer.

- Prije godinu dana donesena je osuđujuća presuda protiv gradonačelnika, na koju je gradonačelnik uložio žalbu i ističe da ona nije pravomoćna. Zašto onda postupa drukčije vezano za presudu Trgovačkog suda, na koju nije uložena žalba i presuda je postala pravomoćna.

Zašto gradonačelnik ima drukčiji pristup za osobne potrebe, a za Grad postupa na drugi način i sad nad Gradom visi mač od 30 milijuna kuna - pitao je Bosilj.

I drugi su vijećnici pitali je li uložena žalba na nedavnu presudu Trgovačkog suda koja pred Grad stavlja obvezu plaćanja 30 milijuna kuna tvrtci Ekos Holding za kupnju POS zemljišta na lokaciji Vilka Novaka, tj. je li presuda postala pravomoćna.

Vijećnik Davor Patafta pitao je također, ukoliko je presuda pravomoćna, koliki su razmjeri štete tj. plaćeni ukupni troškovi odvjetnicima te može li se bivšeg gradonačelnika, koji je pokrenuo taj spor, tužiti za štetu.

Gradonačelnik je vijećnicima podijelio tekst presude Trgovačkog suda i dao odgovor.

- Grad je u svim postupcima koje je pokrenuo bivši gradonačelnik odvjetničke usluge platio 7 milijuna kuna, a to ne uključuje troškove koje su imali Varkom i JUGS. Odvjetnici su još prošle godine dali procjenu da ćemo taj spor izgubiti i željeli smo nagodbu s Ekosom staviti na dnevni red Gradskog vijeća, ali je ona bila skinuta. Da je ta nagodba prošla, sad bi imali još 9 milijuna kuna manjih troškova, no proces je išao dalje i presuda je donesena. Mišljenje odvjetnika je da žalba nema financijskog opravdanja. Također, ne nudi se sada nikakva nagodba, nego se vlasnik Ekos-a obvezao da će iznos spustiti za oko 4 milijuna kamata. Ovaj spor nisam niti započeo, niti se želim miješati u stavove odvjetnika i presuda je više nego jasna. Mi smo vlasnici zemljišta tj. JUGS i ne možemo sada reći, vi to prodajte nekom trećem. To je upisano i mi smo vlasnici 50.000 kvadrata prostora koji već godinama stoji prazan i u korovu - izjasnio se gradonačelnik koji ističe da ukoliko Ekos svojom ponudom pristaje na 26 milijuna kuna, on ne može dopustiti da se Grad onda ovrši za 30 milijuna kuna. Pritom sadašnju situaciju Grada uspoređuje s Plenkovićevom Vladom pred kojom stoje obveze isplate jamstava koje je država davala brodogradilištima.

- Iako Plenkovićeva Vlada nije izdala ta jamstva, to su obveze države i ona ne može sada to ne platiti ili reći, neka nas ovrše ili neka prodaju brodove nekom drugom.