Boris Tomaš: Želim sugrađanima predstaviti ideje i viziju razvoja grada

VV | 18.4.2021. u 17:31h | Objavljeno u Aktualno

Boris Tomaš, docent na Fakultetu Organizacije i Informatike i poduzetnik u IT industriji, kandidat je stranke Centar za gradonačelnika Varaždina, a Varaždinske vijesti su odlučile upoznati javnost s ovim mladim kandidatom.

O sebi nešto prosim?

Docent sam na Fakultetu Organizacije i Informatike, ujedno poduzetnik i direktor financija u mladom startupu, no u duši sam programer. Iza sebe već imam jedan uspješni startup. Rođeni sam Bjelovarčanin, a u Varaždinu živim od 2003.

Zašto s fakulteta u politiku i to u baš Centar?

Zato što smatram da se društvo može mijenjati nabolje jedino ako svatko od nas da svoj doprinos. Ništa se neće dogoditi samo od sebe, nema koristi od sjedenja pred ekranom i kritiziranja stanja u kojem se Hrvatska danas nalazi. Politika se snažno odražava na naše živote, a iako svi od nje zaziru jedan je od načina na koji možemo utjecati na promjene. Centar sam odabrao jer se zalaže za gospodarski napredak, ali i ljudske slobode, pravo pojedinca da sam odlučuje o svojoj sudbini i temeljna ljudska prava. Osim toga, nitko u ovoj stranci u svom se političkom djelovanju nikada nije kompromitirao.

Koja je vaša motivacija za kandidaturu za gradonačelnika?

Način na koji se upravlja Varaždinom frustrira svakog njegovog stanovnika pa tako i mene. Svojom kandidaturom želim sugrađanima predstaviti ideje i viziju razvoja grada i pokazati da Varaždin može biti puno kvalitetnije mjesto za život. Nedavno je Mate Rimac prezentirao kampus u Svetoj Nedelji, dok je nešto ranije Elon Musk otvorio Tesla tvornicu u Berlinu. Zašto takvi projekti ne bi bili mogući i u Varaždinu? Želim dati sve od sebe da Varaždin postane sinonim za konstruktivno i kvalitetno poslovno okruženje i ugodan život.

Kako vidite Varaždin danas? Zašto velite - vikend grad, dvodnevno prenoćište svojim?

Vidim ga upravo tako kako sam rekao, kao grad iz kojeg su ljudi prisiljeni odlaziti i u koji, nažalost, baš kao turisti, navraćaju samo vikendom. To je ono što želim promijeniti.

Što je dobro, a što još nije u Varaždinu?

Varaždin ima sve predispozicije za razvoj kongresnog, kao i iskustvenog turizma koji bi ljude zadržao u gradu dulje od jednog dana. Ne znam zašto taj potencijal još uvijek nije iskorišten. Nemamo snažnu startup zajednicu i sistemski pristup poticanja startupa. Nemamo čak ni LED rasvjetu koja je ekološka i ekonomski isplativa.. Treba poboljšati i infrastrukturu za električna vozila, uvesti gradske bicikle, električne skutere za građane i turiste. Takvim potezima udahnuli bi život u centar grada, koji je poprilično zamro. U konačnici, nemamo transparentnu i sposobnu upravu, koja nam je neophodna da bismo ostvarili bilo kakav napredak.

Što bi valjalo mijenjati? Prirez ostaje?

Ako želimo imati nova visoko plaćena radna mjesta u IT industriji, onda tu industriju trebamo privući, a to možemo značajnim smanjenjem prireza za IT. Ipak potpuno ukidanje prireza nije moguće jer grad ipak treba imati sredstva za nove projekte i ideje. Jedan od mojih prvih poteza bit će optimizacija i digitalizacija administracije i oslobađanje gradskih prostora za kulturu, turizam i male, lokalne poduzetnike. Smatram kako je Aquamarin trebao ostati jer je to bolje od trenutno neiskorištenog i zapuštenog prostora.

Govorite o IT. Je li nova, velika zgrada Tehnološkog parka u Brezju bila megalomanski projekt?

Ne trebamo se bojati velikih projekata. Što se konkretnog projekta tiče, trebalo bi ga realizirati, ali uz prethodno određene preinake. Jači fokus na poslovni sektor, primjerice, otvorio bi nove kapacitete koje treba pratiti i obrazovni sektor.

Prvi potez – svi računi na internetu ili?

Naravno! Ne želim ništa skrivati od svojih sugrađana.

Kandidat Centra će prikupljati potpise za kandidaturu radnim danima, počevši od sutra, 19. travnja od 9 do 12 sati na Franjevačkom trgu.