Borba s vandalima i kradljivcima: Varaždinsko groblje dobilo novi i suvremeni videonadzor Foto: Parkovi/Ilustracija

Borba s vandalima i kradljivcima: Varaždinsko groblje dobilo novi i suvremeni videonadzor

Varaždinske vijesti | 16.1.2020. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinsko groblje dobilo je najmoderniji sustav videonadzora vrijednog 375.000 kuna. Dosadašnji video nadzor zbog starog tehničkog sustava više nije zadovoljavao visoke sigurnosne kriterije uprave Parkova za groblje s liste zaštićenog kulturnog dobra i spomenika parkovne arhitekture. Videonadzorom je obuhvaćena grobna kuća, svi ulazi na groblje te staze između starog i novog dijela groblja, a gdje će se u budućnosti nalaziti šetnica, vizualnog izgleda koji će se nadovezivati na parkovnu arhitekturu Varaždinskog groblja.

Dobar je video nadzor značajan preduvjet osiguranja imovine, površine i objekata na groblju te sigurnosti posjetitelja za vrijeme obilaska grobova njihovih najmilijih. Vandalizam i krađe na grobljima pošast su suvremenog društva, a moderni i tehnički suvremeni videonadzor eventualno može poslužiti i za pronalazak počinitelja kriminalnih radnji. Osim što je rješenjem Ministarstva kulture hrvatsko kulturno dobro, Varaždinsko je groblje od 1966. godine zaštićeno i kao spomenik vrtne arhitekture.

- Naše je groblje jedinstveno u Europi i prema njemu se trebamo tako i ponašati, kao prema kulturnom dobru Hrvatske, Europe, ali i svijeta. Ljepota spomenika i jedinstveno parkovno oblikovanje naslijeđe su o kojemu moramo voditi računa i za Parkove je briga o groblju prioritetna zadaća. Suvremeni videonadzor s najmodernijim tehničkim karakteristikama znatno će nam pomoći u toj zadaći. Nema važnijega od sigurnosti Varaždinaca i njihove imovine na ovom, posebno važnom mjestu u mislima svih čiji voljeni počivaju na Varaždinskom groblju, a mi smo im dužni i voljni tu sigurnost i osigurati - kaže direktor Parkova Alen Runac.

Postavljanje videonadzora jedna je od predviđenih investicija u modernizaciju Varaždinskog groblja. Uprava Parkova ulaže znatne napore kako bi u sljedečem programskom razdoblju, 2021.-2027., iz europskih fondova osigurala sredstva za izgradnju grobne kuće, a za koju je dokumentacija odrađena još 2009. godine.

Dosad raspoloživi natječaji nisu predviđali financiranje infrastrukture groblja u gradovima, već samo u ruralnim sredinama pa iz Parkova na međunarodnoj razini lobiraju za promjenu ove prakse. Jelena Sekelj i Romana Brkić o tome su govorile i na nekoliko međunarodnih konferencija, upozoravajući da je Hrvatska dio Europske unije pa tom treba prilagoditi i standarde grobljanske infrastrukture, a ona je na Varaždinskom groblju dosad bila na razini prošlih stoljeća.

- U zadnje smo dvije godine napravili puno za bolji komunalni standard, a hoćemo li i kad dostići europski standard ovisi i o europskom novcu. Postavljanje videonadzora ogroman je korak prema uspostavljanju tog, za sve Varaždince, važnog standarda - zaključio je direktor Runac.

parkovi_video_nadzor_FOTO2.jpg