Bolnici novih 14 milijuna kuna: ide nova zgrada s objedinjenim hitnim prijemom i dnevnim bolnicama

Varaždinske vijesti | 13.6.2018. u 16:04h | Objavljeno u Aktualno

Ugovor o dodjeli 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava za uspostavu objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin potpisan je danas, 13. lipnja, u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU.

U prisustvu zamjenika župana Roberta Vugrina, ugovor su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić. Uz to, potpisano je još osam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte iz područja e-usluga, prirodne baštine, zdravstva i socijalne skrbi.

Riječ je o iznimno važnom ugovoru na temelju kojega će Opća bolnica Varaždin dobiti potpuno novi objekt, na koji se čeka više od deset godina. U njemu će se nalaziti objedinjeni hitni bolnički prijem, ali i dnevne bolnice te jednodnevna kirurgija.

ugovor_objedinjeni_hitni_prijem_2.JPG

- U proljeće sljedeće godine će početi izgradnja nove zgrade vrijedne 70 milijuna kuna. Bit će neto površine oko 3.000 četvornih metara, a nalazit će se kod glavnog ulaza u bolnicu, između zgrada Interne i Zavoda za javno zdravstvo. U drugoj fazi u planu je izgradnja zgrade centralnog operacijskog bloka s jedinicom intenzivnog liječenja, centralne sterilizacije, transfuzije i RTG-a, koji će spojnim hodnicima biti povezani s okolnim bolničkim zgradama – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Objedinjeni hitni prijem je, podsjećamo, trebao biti uređen u sklopu dogradnje i rekonstrukcije zgrade Kirurgije, ali taj projekt nikada nije realiziran. Varaždinska bolnica je, naime, jedina bolnica druge kategorije u Hrvatskoj (II. kategorija – županijska bolnica regionalnog značenja) koja nema takav prijem, jedinstveno mjesto na kojem se primaju i obrađuju svi hitni pacijenti.

- To će se napokon promijeniti. Ukupna vrijednost projekta uspostave objedinjenog hitnog prijema je 19,9 milijuna kuna, od čega su 14 milijuna kuna bespovratna EU sredstva, a ostatak sredstava u iznosu od 5,9 milijuna kuna bit će osiguran iz proračuna Varaždinske županije iz decentraliziranih sredstava za zdravstvo. Potpisivanje ovoga ugovora čekamo još od prošle godine. Za projekt dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije, koji je vrijedan 49,7 milijuna kuna, ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava potpisan je još u kolovozu prošle godine. S obzirom da su sada oba ugovora potpisana, kreće se u realizaciju projekata koji su novi važan iskorak za zdravstvo u Varaždinskoj županiji – istaknuo je Vugrin.

Dr. Nenad Kudelić je izvijestio da je ugovor potpisan nakon što je projektni prijedlog uspostave hitnog bolničkog prijema uspješno prošao provjeru prihvatljivosti projekta, te ocjenjivanja kvalitete i provjeru prihvatljivosti izdataka.

- Realizacija ova dva projekta, objedinjenog hitnog bolničkog prijema te dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije, znači podizanje kvalitete zdravstvene zaštite žitelja županije na višu razinu. Trenutno se hitni prijem odvija na sedam različitih lokacija. Izgradnjom objedinjenog hitnog prijema pacijenti će dolaziti na jedno mjesto, čime se neće gubiti dragocjeno vrijeme koje je vrlo važan faktor u zbrinjavanju ovakvih hitnih pacijenata – rekao je dr. Kudelić.

ugovor_objedinjeni_hitni_prijem_4.JPG

Pojasnio je da će u objedinjenom hitnom prijemu biti napravljena kompletna dijagnostička obrada pacijenta, a u slučaju da postoji potreba ostanka u bolnici, djelatnici tog odjela će pacijenta neposredno preuzeti.

- Drugi dio projekta, dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija, fizički je i funkcionalno vezan uz objedinjeni hitni prijem te je jednako važan. Naime, Opća bolnica Varaždin je poznata po tome da više od polovice pacijenata zbrinjava upravo putem dnevnih bolnica. Pacijent dolazi u bolnicu, bude pregledan, obrađen i liječen tijekom dana, a bez potrebe ostanka u bolnici – naveo je ravnatelj varaždinske bolnice.

U prizemlju novoga objekta nalazit će se objedinjeni hitni bolnički prijem, dok će se na prvom katu nalaziti dnevne bolnice. Za dovoz pacijenata vozilom hitne službe bit će uređen natkriveni prostor, a uz to će biti uređen poseban ulaz za pacijente.

Uz prijemni pult i čekaonicu, tamo će se nalaziti prostorije za trijažu, reanimaciju i izolaciju, ambulanta za nehitne slučajeve, snimaonica s RTG uređajem i gipsaonica. Uz to, tamo će biti smještene prostorije za intervencije i male operacijske zahvate, ali i prostorija za telemedicinu.

U novoj zgradi ujedno će se nalaziti ambulante, jednodnevna kirurgija s prijemom i dvije operacijske dvorane sa svim drugim potrebnim prostorijama.