Ove će subote, 05. svibnja od 10 do 14 sati, članovi Udruge kuhara Varaždinske županije obilježiti 15 godina djelovanja uz bogat program kojeg su danas najavili Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije.
Natalija Martičević je istaknula kako je Udruga kuhara vrlo značajna po mnogo stvari, a najviše po tome jer prenosi znanje i entuzijazam na mlade kuhare.
- Kuhari su deficitarno zanimanje, a jedno od ključnih za turizam Varaždinske županije i zato ova manifestacija nastoji uključiti i mlade te među njima promovirati kuharstvo - kazala je Natalija Martinčević.
Pozvala je sve građane Varaždina i Varaždinske županije da dođu u subotu na Franjevački trg i u atrij Županijske palače i sami kušaju neke od delicija koje će za njih pripremiti i mladi i oni malo stariji kuhari.
Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije najavio je kako će se u subotu na proslavi okupiti stotinjak kuhara i slastičara, partnera i članova Udruge koji će bogatim program predstaviti petnaest godina rada.
- Naš je glavni cilj od osnivanja očuvanje i promocija struke i tradicijskih namirnica i okusa ovoga kraja. Smatramo da smo u ovih 15 godina puno postigli, imamo uspješne kuhare i brojne partnere i obilježavanjem obljetnice želimo to proslaviti - kazao je Crleni.
Građane je pozvao da dođu i kušaju zagorsku krumpir-juhu koje će se pripremiti oko 1000 porcija, varaždinske klipiče, slavljeničku tortu i druge domaće delicije.
Program
10:00-12:00 Atrij županijske palače i Franjevački trg
10:00-12:00 Izložba knjiga: kuharica u prostoru ulaza u atrij županijske palače u realizaciji umirovljenih kuhara i kuharica koje su donirale knjige Udruzi kuhara Varaždinske županije - Dragica Perhaj, Barbara Martinez
7:00-12:00 Kuhanje zagorske krumpir juhe – kuha Regionalni tim kuhara Varaždinske županije koji ove godine nastupa na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu
10:00-11:30 Tematska radionica i izložba radova na temu kulinarstva - Dječji vrtić Zeko Trnovec, djeca u kuharskim odjelima
10:00-11:30 Restorani predstavljanje po 30 min. na štandovima ispred palače sa jednim autohtonim jelom poput Cvetlinske gibanice, Starinske pite, štruklji od zelja sa bučinim uljem i orasima i td.
hotel Trakoščan, hotel Turist, hotel Minerva, restoran Angelus, Fontana Crnković, restoran Bedem
10:00-11:30 Gospodarska škola Varaždin i Srednja škola Arboretum opeka, Marčan - degustacija jela pripremljenih od domaćih tradicionalnih namirnica
10:00-11:30 nastup deset učenika VII. OŠ Varaždin, Donji Kučan u bijelim kuharskim odjelima sa pripremom muffina
10:00-11:30 kulinarska artistika od voća i povrća - članovi UKVŽ kuharice iz hotela Minerva -Ljubica Mihalić i Jasna Huzjak
10:00-11:30 izložbe udruga
Program u Atriju županijske palače
12:00 - KUD Vidovec „LIJEPA NAŠA MALA MARA PO KORUZI TRAVU BRALA Koreografija: Tihomir Kukulić Glazba: Jurica Žibek
12:15 – Nastup članova udruge Hajdina- koreografija „Žetva“
12:30 - pozdravni govori
12:50 - degustacija Zagorske krumpir juhe sa vrganjima i Varaždinskih klipiča
13:30 - slavljenička torta poklon gastro tima i generalnog sponzora Hrvatskog kuharskog saveza - Podravke Udruzi kuhara Varaždinske županije