Blagi pad prosječne plaće u zadnjem tromjesečju 2015. godine Foto: ilustracija

Blagi pad prosječne plaće u zadnjem tromjesečju 2015. godine

I.D./Varaždinske vijesti | 12.1.2016. u 12:31h | Objavljeno u Aktualno

U zadnjem tromjesečju 2015. godine, prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.214 kuna, što je za 3% manje nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prosječna neto plaća je niža za 4%, objavio je portal MojPosao.net, u sklopu istraživanja MojaPlaća.hr.

Pribroje li se neto plaći bonusi, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.412 kuna što je 3% manje nego u prošlom kvartalu. Gledajući cijelu 2015. godinu, prosječna plaća iznosila je 5.381 kunu što je 1% više u odnosu na plaću u 2014. godini.

Osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 128% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (80% više od prosjeka), ljudskih potencijala (+38%) te informacijskih tehnologija (+33%). Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-43%), pomoćnim zanimanjima (-39%) te radnici u uslužnim djelatnostima (-35%).

Muškarci zarađuju u prosjeku 9% više od žena

U posljednja tri mjeseca prošle godine muškarci su imali u prosjeku 9% višu plaću od žena, što je ista razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.438 kuna, dok su žene u prosjeku zarađivale 4.976 kuna. Oba spola osjetila su pad prosječnih plaća od 3% u odnosu na prethodni kvartal.

Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 54% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 26% višu plaću od prosječne. Završen magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 111% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 18% nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 72% višu plaću od prosjeka. Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 6% višu plaću od prosjeka, ali 30% višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 15% više od prosjeka i iznose u prosjeku 5.990 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 4.888 kuna (6% manje od prosjeka). Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 5% je viša od prosjeka i iznosi 5.487 kuna.

Rad u velikoj tvrtki znači i veću plaću

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% ispod prosjeka i iznosi 4.556 kuna, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 4% niža od prosjeka i iznosi 4.981 kunu.

Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.361 kunu i 3% je viša od prosjeka. Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika; 6% viša od prosjeka i iznosi 5.529 kuna.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće u četvrtom kvartalu 2015. zabilježene su ponovno u Virovitičko-podravskoj županiji, čak 20% ispod prosjeka te Brodsko-posavskoj županiji; također 20% niže od prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka te iznosi 5.968 kuna. Nakon Grada Zagreba slijedi Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće na razini prosjeka.

Početnicima 16% niža plaća od prosjeka

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 16% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 6% nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 6% viša od prosjeka, a sa šest i više godina iskustva plaća je 8% viša od prosječne.

Sukladno tome, najmlađi ispitanici imaju u prosjeku i naniže plaće (26% niže od prosjeka za ispitanike mlađe od 25 godina), dok ispitanici u dobi od 35 godina imaju 13% višu plaću od prosječne.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci