Blagdan je Velike Gospe, posebno svečano bit će danas u Biškupcu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Blagdan je Velike Gospe, posebno svečano bit će danas u Biškupcu

VV | 15.8.2023. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Danas je blagdan Velike Gospe, koji se slavi u brojnim marijanskim crkvama u Varaždinskoj biskupiji, a posebno svečano danas će biti u župi uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Biškupcu, koje slavi svoju nebesku zaštitnicu. U župi su se za svetkovinu pripremali trodnevnicom, a uz jutarnje mise u 7 i 9 sati, euharistijska slavlja bit će još u 11 i 18 sati, pri čemu će svetu misu u 11 sati predslaviti će ovogodišnji mladomisnik, vlč. Josip Špoljarić uz izravni prijenos na Varaždinskoj televiziji.

velika_gospa_biskupec_2023_web.jpg

Varaždinski biskup monsinjor Bože Radoš danas će predvoditi svečano euharistijsko slavlje u župi u Močilama, koja obilježava 40. obljetnicu, a osim u Močilama, varaždinski biskup predvodit će danas i euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati.

Naime, varaždinska je katedrala posvećena upravo Blaženoj Djevici Mariji na Nebo uznesenoj. Nekoć isusovačka, a danas katedralna crkva Uznesenja BDM zajedno s desetak drugih varaždinskih crkava i kapela priskrbila je gradu već u XVIII. st. naziv "Malog Rima". Ona predstavlja najkvalitetniji i najvredniji ranobarokni arhitektonski i urbanistički zahvat u Varaždinu.

Označeno u